Vindmätare, behövs det?

av cptn G, tisdag, juni 01, 2010, 12:27 (5097 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

På min gamla S&S sitter original Gates & Brookhouse vindinstrument sedan byggåret 1973. Alla tre fungerar, styrka, vinkel och förstorad vinkel (+/- 45 grader). Nog märker man utan, att det blåser revvindar kanske, men det är skoj att veta hur mycket.

Det bra instrumentet är vindvinkeln med sin förstorande skala, som gör det lättare hitta maxhöjd. Det är extra trevligt att utnyttja på en så otroligt bra kryssbåt som IWn. Jag ser alltid andra båtar i lä. I smult vatten är det bara några få som hänger med t ex Smaragd, Svea eller liknande. I havssjö klår jag det mesta upp till 40 fot. Tro´t om ni vill.

För ett komplett integrerat navsystem ingår naturligtvis vindinstrument. Men t o m Jonas Ekblad, välkänd skribent om elektronik mm ombord, anser att fristående apparater är bättre p g a att om någon integrerad del fallerar, så blir man av med hela systemet i värsta fall.

Så är det också irriterande att ha t ex instrument i båten som inte funkar. Ligger hela tiden där i blickfånget som en surdeg.

cptn på G
-mot bättre vetande


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum