Avatar

Plattläns med tre segel.

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, juni 01, 2010, 20:37 (5096 dagar sedan)

Dubbla förstag och dubbla försegel är underbart, Massor av kmbinationer är möjliga. Stack igår iväg mot vinden på stor och x-fock, ganska snart hade vindvrid plus kursändring gjort att vi seglade plattläns med fock o stor saxade, och då vore ju genuan att föredra framför focken. Focken har jag ingen rulle till så jag orkade inte gå fram och packa ihop den för att segla en kort bit på genuan i stallet för focken, enär focken återigen snart skulle bli bästa förseglet. Så då testade jag att dra ut genuan åt samma håll som focken, om de ligger mot varandra på plattläns kan väl inte spela nån roll tänkte jag, jag var nyfiken på hur mycket farten skulle öka, det var väldigt fnuttigt med vind.
Märkligt nog gjorde genuan så att focken stack iväg åt andra hållet, genuan och focken blev snyggt saxade, märkligt då storen läar (skulle man kunna tro) den smala focken på plattläns. Men det funkar så att storen styr vinden över till genuan, och genuan styr tillbaka vinden till focken, och alla tre seglen drar utan flax. Kommer inte ihåg exakt men det blåste kanske 3 m/sek, och farten ökade från 2,7 knop till 3,5 när genuan sattes.
Borde kanske ha testat att riva ner focken för att se hur mycket den gjorde, men det blev inte av. så länge focken står fint utan att flaxa framför storseglet så måste den väl bidra till framdrivningen.
Blåser det hårt och jag ska plattlänsa en längre bit seglar på enbart förseglen. :-D [image]
Seglen syns inte så bra på bilden men ändå...

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum