Avatar

ljusne-Håkan

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, fredag, juni 04, 2010, 18:12 (5093 dagar sedan) @ morpheus

En liten fråga bara, har du lattor i focken?
Om inte så kan du montera en CU-rulle. En rulle helt i rostfritt där pistolhakarna kan sitta kvar, eller så kan man byta ut dessa mot plastklips istället.

Jag har denna rullen på min båt och den fungerar förträffligt för segelförvaring, dock ej lika lämplig för revning.

http://www.rullfock.se/

Det är korta lattor i bakkanten på focken, det är orginalfocken från 85, endast använd lite grann av mig de senaste åren. Fördelen som jag har är att det är så enkelt, på dryga minuten tar jag bort fockarret och lägger fockförstaget zick-zack runt mastens fotsteg, och focken i kapellet viker jag bakåt, bakom masten. I svagare vindar ger det enklare genuasegling, med dubbla rullar måste jag krångla betydligt mer för att slå med genuan. Så jag är ganska nöjd med arret. Om jag seglar med focken och det börjar blåsa för hemskt revar jag storen i upp till tre steg, två rev räcker lätt i kuling. Skulle inte det räcka släpper jag focken i däck och rullar ut en mindre flik av genuan som stormsegel. Eller också byter jag till stormfocken, jag har en sån också, med dubbla rullar kan jag ju inte använda den.
Och ponera att jag ska segla en längre sträcka tex från Gotland med risk för busväder, då kan jag innan starten sätta stormfocken, men bara ha den på däck beredd att hissas, sen seglar jag på genuan, den går ju att revas den med. Formen på genuan, rullrevad med suggor i relingslisten blir dessutom mkt bättre än vad jag fått till förr.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum