Avatar

Självslående fock och topprigg - Seawolf

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, torsdag, juni 17, 2010, 14:46 (5079 dagar sedan) @ Tomas E

Om man ska ha främre undervant så förstår jag att den självslående focken mår bättre ju närmare relingen vantinfästningen sitter. Men ju närmare relingen vantinvästningen sitter, desto sämre står (eller inte alls) ett överlappande, vanligt försegel. Därav min idé om svepta spridare i kombination med ett löstagbart förstag. Vad tror Hr Seawolf om denna tulipanaros?

Just den riggen har ju jag, förutom svepta spridare, tycker det är helt ultimat, i alla fall med Vagabondens stora storsegel. Genuan har jag börja skota i relingslisten, det tappar lite höjd men ger bättre driv i motsjö och halvvind. Ska jag segla mot vinden är det ändå x-focken och självslående som gäller. I mkt lätta vindar tar jag bort det inre förstaget och x-focken som jag har i ett fockkapell, viker den bakåt runt masten, allt det gör jag på en minut, sen är det lättare att slå med genuan.
I medvind saxar jag förseglen.
En Allegro 33 med löstagbart inre förstag och selftackerskena är väl nästan exakt lika som min, perfekta båtar om man har dålig rygg och vill segla bekvämt.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum