missanpassad 2

av cptn G, söndag, juni 27, 2010, 09:14 (5061 dagar sedan) @ Seawolf

Jordplatta i sintrad brons finns att köpa för montage utanpå bottnen. Storlek ungefär 15 x 20 cm ger 6 m2 yta mot vattnet. Men jag vill inte ha fler hål i skrovet och målningsproblemet att sinterplattan inte ska få färg på sig.

En lösning är 50 mm breda tunna kopparband på 1/2 och 1/4 våglängder eller ett stort kopparnät invändigt i skrovet som counterpoise under vattenlinjen. Kan vara svårt att installera i gammal båt och borde byggas in i plasten när åtminstone en långfärdsbåt byggs. Stålbåtar och fartyg har inga jordproblem vad gäller kortvågstrafik. Elektrisk kontakt med vattnet ej nödvändigt och färg hindrar inte.

Jag tror att järnkölen på 5,5 m2 funkar som jordplan dvs det ena benet i en dipolantenn, andra benet är akterstaget/antennen. Ska öka arean på jordkabeln, som i sin tur är kopplad till en kondensator bestående av 6 st 1,5 m långa hopbuntade coax RG58 med flätan till tunern i övre änden och ledaren i nedre änden lödd till nämnda kabel. Denna konding ska hindra HF att gå baklänges vid sändning.

Tunern Icom AH-2 är köpt begagnad och kanske inte helt OK. Vi får se hur det är med det.

Mäta är att veta sägs det, det har du rätt i, Havsvargen.:-D

cptn G


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum