Nobelpriset i fysik till långseglare

av cptn G, fredag, november 20, 2009, 21:09 (5272 dagar sedan)

Inte bara långseglare. Även hängiven radioamatör AA2EJ liksom hustrun AA2AI.

Följande har jag saxat från SSA.

73 de SA0AWQ
cptn G
------------
[image]
Så här såg det första CCD-chipset ut som nu belönas med Nobelpriset i fysik

[image]
George Smith heter han och bor i Barnegat, en liten ort ute vid kusten i New Jersey. Han var med om att uppfinna CCD-chipset, en ljuskänslig halvledare som sitter i alla digitalkameror och även sägs ha revolutionerat astronomin.

Nobelpriset innebär en skaplig timpenning eftersom CCD-chipset föddes efter bara en timmes brainstorming under en oktober-lunch 1969 tillsammans med kollegan Willard Boyle varefter de klottrade ned lite skisser och ekvationer på svarta tavlan. De döpte sin sensor till Charge Coupled Device och fick Bell Labs där båda jobbade att snickra ihop ett exemplar "vilket till våra kollegers stora förvåning" faktiskt fungerade.

George AA2EJ tog sin doktorsexamen vid University of Chicago 1959 med en avhandling på endast tre sidor vilken han själv beskrev som "kort men ganska bra".

Han är en ivrig seglare och gav sig efter pensioneringen ut på en jordenruntsegling under 17 år tillsammans med sin xyl (X Young Lady, SA0AWQs anm.) Janet också hon radioamatör med signalen AA2EI. Men det var mest hustrun som skötte radion inte minst för att ta in väderrapporter och hålla koll på andra båtar i grannskapet.

Den som letar i sina skokartonger kan kanske hitta ett QSL från någon av dem. Men de har inte kört radio sedan 2003 då de återvände från seglingen och båten står numera uppallad på gräsmattan.
Sammanlagt är de tre forskare som delar på de tio miljonerna, Smith och Boyle får var sin fjärdel för CCD medan den andra halvan av priset går till Charles Kao, verksam i UK och Hong Kong vars upptäckter banade vägen för de optiska fibrer som idag används för telefoni och datakommunikation.

Ingemar SM0AIG
Mer info hos ARRL och tack Kjell PB3SM/SM6CPI för tipset
---------


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum