Avatar

Min kompis, segelmakaren från Thailand......

av Håkan, Göteborg, torsdag, november 26, 2009, 17:38 (5266 dagar sedan) @ ole

Jag hoppas alla andra har tålamod med oss, ole, speciellt T. Fast så länge vi håller oss till segelköp som exempel så kanske vi klarar oss...

Jag hoppas också att du inte tror jag vill bråka med dig, annat än på det vanliga klotterplanksättet, men ämnet är verkligen viktigt för mig - internationell handel, globalisering osv, och allt annat som är beroende av detta och resultat av detta.
Som överbefolkningen, konsumtionsnivån, levnadsstandard, arbetslöshet/arbetstillfällen, fattigdom/rikedom, frihet/ofrihet, klimatpåverkan, resursutnyttjande osv osv.

Och det jag ser som ett faktum, att stora delar av mänsklighetens samhällen har ett nära förestående schack-matt att se fram emot. Eller skygga för och vägra acceptera tills det är för sent att försöka manövrera så man inte är en av dessa delar.
Under gårdagens samvaro mellan Sven-Barry och mig försökte vi som vanligt lösa världens problem men ingen av oss kom på något sätt att komma vidare från ett schack-matt.

Din senaste långa och intressant skrift försöker jag kommentera med ett klarläggande och jag hoppas resten följer av detta.
Jag är nästan helt säker på att vi inte har så väldigt olika åsikter utan det handlar mest om hur vi tolkar varandras ordval och vad vi läser in i de beskrivningar vi gör.
Om jag hade en pilsner för var gång jag missförstått något skulle jag bli lätt beerusad, och hade jag en SM för var gång jag varit dum bleve jag nog full på riktigt.

Det där med att Thailand måste direkt eller indirekt köpa något från Sverige är inte bokstavligt så, mitt fel för en otydlig formulering.
Det som krävs är inte specifikt att en svensk vara hamnar i Thailand, men att Sverige säljer något till något annat land, och att detta andra land också säljer något till ett annat land osv - och att Thailand förr eller senare köper något från något av dessa länder.
Endast så kommer både Sverige och Thailand att ha varsin summa pengar, i vilken internationellt gångbar valuta som helst, med vars hjälp de kan nollställa sin handelsbalans sinsimellan.

Återigen, om man gör tankeexperimentet att ett land som vi kan kalla Landet Lagom och som aldrig importerat något eller exporterat något, för en gång skull som en engångsaffär vill köpa ett segel i Thailand - hur skall de betala med något som segelmakaren accepterar?
Betänk att det alltså inte finns några andra pengar än de egna i Landet Lagom, definitionsmässigt enligt detta tankeexperiment.

Det visar sig omöjligt, och det är ett faktum att om vi minskar våra köp av varor från andra länder så som många tycks anse nödvändigt (vi måste ändra vår livsstil) så kommer vi också att vare sig vi anser det bra eller inte därigenom att också minska vår försäljning av varor till andra länder.
Som till exempel bilar från Saab.

Håkan
allt hänger ihop


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum