Avatar

pilotlina....

av T, Cape Dog, söndag, januari 24, 2010, 13:57 (5209 dagar sedan) @ Håkan

Se bara till att cykelkedjan/pilotlinan inte snor sig runt något befintligt fall på sin väg ner genom masten, då kan det bli tvärstopp senare när det används.

:eek:
/T


Detta hände mig på förrförrförra båten och var inte så kul, nödvändigt att var gång slacka ett av fallen för att kunna använda det andra.

T, ditt råd är alltså riktigt i princip - men hur gör du i praktiken?

Och hur gör man om masten har invändiga plaströr där fallen skall vara?
Gissar att enda sättet då är att demontera topp- och fotbeslag och sedan använda dragfjäder á la elinstallatörer.

Håkan
verklighetsfall

Asså... vaddå 'riktigt i princip'..? Vad menar du????

Cykelkedjemetoden är väl det enda som står till buds om man har masten uppe och ingen möjlighet att ta ner den. Men man kan tajta upp alla fall och se till att masten lutar på ett sånt sätt att cykelkedjan slinker ned på avsedd sida. Eventuellt kan man få slacka upp riggen för att kunna luta masten.

Har man masten på backen är det lättare att få det rätt. Skruvar man av ändbeslagen går det ju att se vad man gör. Och har man rör att dra i är det dragfjäder som gäller...

Själv har jag nåt problem med snodda fall men jag tänker riva ut allihop och börja om från början. Har inte helt bestämt mig för metod ännu men det lutar åt ett långt el-rör som stoppas in från masttoppsänden och som får ta med alla pilotlinor som sen fiskas upp/ut på lämpliga ställen på vägen ner.

:eek:
/T

--
Högfärdig och intolerant


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum