Avatar

Israpport från en sittbrunn

av Nitgubben, tisdag, februari 09, 2010, 22:25 (5197 dagar sedan)

Häromdagen ringde en båtklubbskompis och sade att det är ganska mycket snö i min sittbrunn. Hon hade inte kunnat ta bort den för min stege var låst.

Jag for ner med liten snöskyffel och en borste för att städa sittbrunnen och så tänkte jag ordna litet med pressen. Ståendes på häckplattformen sträckte jag mig över snön för ett första tag med borsten och tänkte att det här är snart klart, en decimeter snö är snabbt bortborstad.

Jag tog ett tag och upptäckte att det var is under snön. Nere i båten bland verktygen visste jag att det fanns en hammare som jag alltid undrat varför jag har med mig men nu äntligen skulle den få göra nytta. Efter en timmas knackande hade jag fått bort kanske 10cm av kanten längst bak. Det här går inte tänkte jag, bättre då att lossa pressen och välta bort isen. Sagt och gjort?

Nä, så enkelt var det inte. Isen var som tjockast närmare 50cm och den vägde nog runt 350kg. Igång igen med hammaren. Efter en timma hade jag lyckats med en 80cm lång ränna 20cm djup, då gick skaftet av.

Igår for jag ner igen nu med en yxa, storhammare och en vedklyvskil. Det tog två timmar att hugga isen i lyftbara bitar och slänga ner allt på marken. Hela tiden tänkte jag; skada inte pressen och hugg inte i sitt brunnen.

Det jag lärde mig var att man ska ha bra spänn på pressen och nu står den expanderstång som jag köpte i somras och som jag glömde sätta på plats i november på sittbrunnsgolvet och håller upp pressen som en tältstång. Vidare lärde jag att varken pressar eller sittbrunnstofter i teak tål ett yxhugg.

Pressen är lätt att lappa men vad gör man med ett yxhugg teak? Det är inte så djupt, kanske 5-6mm, och 5cm långt. Något bör jag säkert göra.

L


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum