Avatar

Trålaren Kattegatt, fd västkusten, numera Söderhamn.

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, söndag, februari 21, 2010, 11:38 (5188 dagar sedan)

Ett sorgligt inslag i stadsbilden. På många vis. Köptes hit av entusiastisk äldre herre som tänkte bedriv charterfiske med den... På väg hit genom de stora sjöarna körde han fel och fast nåt ini h-e vid inloppet till Göta Kanal, där den troligen drogs sönder av de bärgningsbilar(!) som hjälpte till att få lös den. Väl i Söderhamn inleddes ett intensivt arbete med att få båten godkänd för charter. Detta misslyckades vad jag förstått. Ägaren blev sen sjuk och dog mitt i alla sorger med fartyget.
Jag brukar ligga med min båt akter om den här och har sett hur fullständigt upprutten den bitvis är. Delar av aktern skulle knappt gå att elda, där kunde nog ett barn krafsa sig igenom bordläggningen med fingrarna. Snudd på i alla fall. Aktern spacklades av mindre noggräknad försäljare med typ ett par skottkärror spackel och såldes nästan till nicket Krawa (maringarderoben), han skulle göra bobåt av den. Han drog sig som tur var ur affären när han var hit och skulle hämta hem den, den gick inte att köra heller, bla backslaget var trasigt. Han hade sån tur att han aldrig skrev på några ägarpapper. Och på hemväg tillbaka till GBG lyckades han per telefon få tag i en annan mycket fräschare trålare hemma på västkusten, den köptes i stället (två år sen?) och är redan efter hårt arbete snyggt ombyggd till bobåt, Krawa och fästmö bor fint på den nu.
Kattegatt såldes i somras till en entusiast från Enköping. När isen för nån månad sen knep åt om de raka och skrovliga skrovsidorna, och vattnet steg en meter på ett dygn (ovanpå isen?) sjönk trålaren och står nu på botten. Att pumpa med stora pumpar har inte hjälpt. Nu är det rejält lågvatten, den försvinner förstås ännu djupare när vattnet stiger.
Söderhamnsån är ett väldigt rent vatten med bla löjor i mängder. Undrar hur det här påverkar vattnet? Och hur ska man få bort trålaren? Kanske inte kajen håller för att ställa dit stora mobilkranar? Vilken mardröm att vara registrerad ägare. Kan man bli åtalad för miljöbrott pga av nånting sånt här?
[image]
Bilden är sen 13 feb, idag ser det nog ännu sorgligare ut där.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum