Utölimpan mm

av cptn G, torsdag, februari 25, 2010, 11:34 (5183 dagar sedan) @ hans

Det bästa av världar finns inte på Utö heller. Men om man vill ligga med båten ifred och jolla till krogar och butiker så går det bra. Man måste inte knöka ihop sig i gästhamnen till, tycker jag, hutlös avgift.

Cykla är toppen. Sandstränder många och klippor nästan mjuka av inlandsisen. Hembygdsmuseum (takkrattning utförd av ljusneHåkan) , kyrkan och den gamla kyrkogården halvvägs till Ålö, jättegrytor och en spännande berggrund med unika lämningar sedan miljoner år. Lingon, smultron, blåbär och vilda Biggaråträd.

Den söta Utölimpan o Ankarstock bakas inte längre där. Bageriet och Dannekrogen stängde för ett år sedan och bygatan känns lite tom. Bagerimaskiner o inredning är borta och det satt papper för fönstren. Sorgligt.

Utölimpan är ett varumärke och bakas i Stockholm. Receptet har ändrats en aning (slimmats?) och vikten minskats fast priset är högt. Den är fortfarande god efter lagring svalt och mörkt några dygn. Ska inte ätas färsk. Skäres i tunna skivor.

Ica är öppet året om. Tacka Tommy Pettersson med familj som haft affären i generationer.

Det som retar mig lite är systemets Utöbrännvin. Det har vi alltid haft där ute, vare sig isen höll eller ej, för fastlandsfjärsman kom aldrig längre ut än krogen på Dalarö och den lokale hade vi ingen respekt för. Han var f ö farbror till lanthandlarn och körde taxi med Volvosugga. Sonen hans kör tungtransporter och säljer hamburgare på tomten bredvid hembygdsgårn, om han lever än.

cptn G
f.d. på Näsudden


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum