Avatar

Gissa kapellet?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, mars 20, 2010, 09:52 (5155 dagar sedan) @ S/Y Mary

Noop, där gick jag bet. Ser lite för stort ut för att vara ett norrlänskt fiskekapell. Men ändå bekant på något sätt. Väldigt fint. Tell me!

Planerade för nåt år sen ett bildreportage om fiskekapellen i Bottenviken/Bottenhavet efter att ha seglat i regionen, men så kraschade hela hårddisken : (

Jag var nyss på föredrag om Storjungfrun, det var en kvinnlig arkelog som varit där i fjol. Hon berättade bla att de trodde att kapellet var så gammalt som från 1400-tal. Har alltid hört 1600-talet förr. Det märkliga är att inte enbart Gävlefiskarna var här, man kom på somrarna hit ända från långt in i Mälaren. Och ett krav från kyrkan/staten var att alla skulle gå i kyrkan även när de låg långt borta på fiske, det kanske var ett lika stort krav från fiskarna själva, så det kan säkert vara en anledning till att det finns 16 kapell här på hälsingekusten. Det fanns stor avsättning för salt sill utomlands, vid katolsk fasta fick man tydligen äta fisk så där fanns stora pengar att tjäna för både fiskare och stat.

Pite Rönnskärs kapell är det enda i hela Piteå skärgård (enligt boken) så man kan anta att det var för långt bort för Gävle och Mälarfiskarna.

Frazzes kapell känner jag också igen, det ser ut att vara norrländskt trots storleken. En fototurné per segelbåt till alla kapell man kommer åt vore fint. Det skulle man lätt kunna göra en fin bok av sen.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum