Avatar

Solpaneler

av Håkan, Göteborg, onsdag, augusti 30, 2017, 16:25 (2402 dagar sedan) @ morpheus

Tänkte montera ett par paneler på husvangens tak. 2 x 80w och en regulator på 10 Ah. Standard laddare på dessa gamla vagnar är Leab som säkert var "Top of the line" på den tiden för 30 år sedan. Men idag finns ju bättre grejer och laddare från 230v har jag redan en bättre som ska in i vagnen.

Panelerna ger enligt specen 4,55 Ah vid optimal vinkel och max sol, men mera trovärdigt är kanske 3 Ah per styck. Kommer en mppt regulator på 10 Ah att duga tro? Tänkte montera dom på två aluminiumskenor tvärs vagnen mellan där taket börjar slutta framåt och första takluckan.
Alltså rakt ovanför ingången. Batteri ska bytas från vanligt syra till agm hade jag tänkt. Har någon en synvinkel på detta?

[image]

Blir nog bra till slut, morpheus, och jag gissar att Seawolf är en som kan ha egna erfarenheter att skriva om.

Ett pepåkande bara, det är inte amperetimmar panelerna ger, det är Ampere. Om de ger 4.55 A under en timme har de lämnat ifrån sig energimängden 4,55 Ah.

Jag har en 50 W panel och i år efter att ha ökat kabelarea till 6 mm2 och satt regulatorn så nära batterierna som möjligt har jag soliga dagar vid middagstid fåt ut bortåt 3,5 A ur den - men då du aldrig kommer att ha ens i närheten av optimal vinkel på dina paneler kan det nog vara realistiskt att se 3 A per 80 W panel som max vad de kommer att lämna. Soliga dagar alltså.

Tyvärr innebär det att den totala energimängden i form av laddning av batteriet i vangen blir ganska liten, men är det mer än kylskåp och några lampor som drar ström?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum