Avatar

Hur man bygger ett megakryssningsfartyg på sex minuter

av Håkan, Göteborg, onsdag, september 13, 2017, 18:29 (2410 dagar sedan) @ laber

Ja det där gick ju snabbt,men hur lång tid tar det att bygga IRL och var byggs dessa bjässar, gissar på låglöneland.

Allt annat än låglöneländer för denna sorts fartyg, laber, den egna kompetensen som krävs hos varven och hos de tusentals underleverantörerna och inte minst i behovet av en avancerad infrastruktur omkring dem utesluter detta. Logistiken runt dessa byggen om de överhuvudtaget ska bli byggda är gigantisk.

Aidaprima och den följande systern Aidaperla är byggda på Mitsubishi i Japan, ur minnet var byggtiden från att den första sektionen placerades i byggdockan och till leveransen cirka fyra år, sådär ett år mer än kontrakterat.

De övriga varv som bygger sådana här monster sedan länge är Meyer i Turku i Finland, Meyer Werft i Papenburg i Tyskland, Chantier Naval någonting i Frankrike på Atlantkusten och på gång är ett par varv i före detta Östtyskland som en kinesisk megaoperatör har köpt för ändamålet att bygga för honom själv, det blir en intressant sak att följa.

Det har också byggts i Italien men jag känner inte till något nu pågående, och that´s it.

Överhuvudtaget verkar det som att en trend för några år sedan hos dåligt utvecklade länder att ge sig in i fartygsbyggen i stor skala har självdött, ibland efter att rederierna annullerat fartyg 2 och resten i en serie då fartyg 1 mer än ett år efter kontrakterad leveranstid inte visade något tecken på att bli färdigt.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum