Avatar

Lars Åberg...

av Seawolf @, måndag, oktober 30, 2017, 16:23 (2369 dagar sedan) @ Håkan

Håkan


Här ett sent svar på din fråga angående brist på förare i Sverige. Nu har man fått till en ändring vad gäller löner för EU-medborgare så det ska bli lika oavsett var man jobbar. Kan kanske bli något till det bättre då behovet av just förare är enormt expansivt. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/utlandska-arbetare-ska-fa-samma-lon-som-inhemska-i-e...


Kom precis hem från mitt jobb, morpheus, lagom att läsa ditt inlägg och länken.

Men inte ser jag något av det du ser. Chaufförer är ju undantagna i de kommande förhandlingarna inom EU mellan rådet och parlamentet, och resten i den mån det ens blir något konkret beslutat kommer att ta fyra års genomförandetid.

Tror faktiskt inte att det blir något konkret, sådant här har varit uppe förr utan resultat.

Om till exempel en polsk byggnadsarbetare jobbar i närmare ett år på ett bygge i Sverige, anställd i ett polskt företag, varifrån kommer då den lön som ska vara samma som den har som är anställd i ett svenskt företag? Då svaret är från det polska företaget, måste detta fakturera motsvarande mer till den svenska uppdragsgivaren.

Detta kanske inte är det värsta hindret eftersom det liksom i åkeribranschen är en svår brist på svenskar, värre blir det kanske för företaget att förklara för deras övriga anställda byggnadsarbetare som ska jobba på byggen i Polen varför de ska få så mycket lägre lön...

Eller är det något i detta jag inte förstår och som gör det genomförbart att en polsk byggnadsarbetare, eller rumänsk eller bulgarisk, ska få en bruttolön på sådär trettio-fyrtiotusen svenska under en tid och betala skatten i hemlandet och ha resten kvar då han kommer hem igen och träffar sina arbetskamrater från de inhemska byggena...?

Håkan

Ett av de viktigaste argumenten FÖR fri rörlighet mellan EU-länderna var ju (och är fortfarande även om det hela tiden varit tabu att säga det högt) att företag inom EU MÅSTE få ned sin kostnadsnivå via lägre lönekostnader för att kunna behålla produktion här i stället för att de måste flytta det till "långtbortistan". Alternativet är ju en ständigt ökande arbetslöshet med ständigt ökande skattenivåer med ständigt ökande incitament för företag och högbeskattade att flytta ut ur EU.
Situationen blir ju etter värre om man dessutom tillåter massor av mindre kvalificerade människor att invandra men utan att man får erbjuda dem mindre kvalificerade jobb till låga löner (men högre än där de kom ifrån).
Varför är det så himmelskriande svårt att se att detta är absoluta nödvändigheter baserade på ekonomiska grundlagar som INGEN kan kringgå i det långa loppet?

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum