Avatar

Humanism...

av Håkan, Göteborg, onsdag, november 08, 2017, 18:48 (2333 dagar sedan)

...är ett av de två stora utvecklingsstadierna mänskligheten har gått igenom sedan den kognitiva revolutionen, dvs då vi utvecklade ett medvetande av en sort som skiljer oss från alla andra djur.

Det första stadiet kallas teismen, att människor styrs ovanifrån av en eller fler gudakrafter som vi hittade på otaliga varianter av, humanismen satte människan i form av var enskild individs personliga känslor i den styrande rollen.

Om detta och om det redan pågående tredje utvecklingsstadiet, dataismen, skrev Harari i "Homo Deus" som jag nämnde i en replik till ole nyss.

Jag uparepar att boken är väl värd att läsa och begrunda för de insikter i vår historia och i samtiden den ger, trots att han speciellt mot slutet blir ganska avancerad i sina spekulationer om en framtid där människan med sin nuvarande biologiskt baserade analysförmåga har spelat ut sin roll.

En underhållande sammanfattning av innehållet ger författaren själv i den här timslånga föreläsningen som också är värd den timme den tar av vår tid.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=4ChHc5jhZxs

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum