Avatar

Inte båtrelaterat men kanske belysande...

av Seawolf @, söndag, januari 28, 2018, 08:59 (2252 dagar sedan) @ Håkan

...är mitt köp av lampor häromveckan.

Har sedan många år några spotlights med väggfästen och med sådana där glödlampor med speglande baksidor, vad de nu kallas.

Som vi alla har blivit åthutade är glödlampor inte bra och i stället har vi haft ett antal år med kvicksilversaker och olika andra varianter på att skapa ljus i vårt hus, alla med det gemensamt att de kostat grymt mycket mer än den gamla glödlampan.

Den påstådda längre livslängden i kombination med mindre strömförbrukning var ett argument, men livslängden hos lampor i mitt hem (både glöd- och annat) får mig att ibland kolla om det står "Murphy" på min brevlåda, och den mindre strömförbrukningen äts med råge upp av att åka någonstans för att köpa nya även om det då blir många - men de är som blixtlampor i min ungdoms kameror.

Plus att värmesystemet i mitt hem med mindre värme från ljuset får jobba några watt extra under den kalla delen av året dvs mellan Trettondagen och Lucia, notera ordningen.

Så när den sista av mina hamstrade speglade glödlampor gav upp efter en så lång kamp för att leva och lysa att det vart lite gripande att skiljas, och jag redan sedan länge insett att just denna typ av lampa inte finns i nytt utförande, med eller utan kvicksilver, stod jag inför en utmaning (stavas så) i likhet med många andra i betydande ställningar i samhället.

Att belysa de ställen där mörkret stegvis hade brett ut sig. Alltför länge.

Det behövdes inte bara nya lampor i gamla armaturer, kort sagt. Nya kompletta belysningar av många delar av samh...mitt hem måste jag finna.

Började i de högre stånden, dedikerade belysningsföretag med stora och påkostade sortiment av vägglampor och det fanns mycket - med priser som började på en femhundring och inte stoppade ens då de nått över en tusing.

Och själva ljusalstrarna, LED eller halogen, krävde var och en sina hundringar de också.

Jag började fundera över hur mycket samh...menar hemmet egentligen behöver mer belysning men ville inte ge upp utan kamp!

Åkte till IKEA, templet för den råa kapitalismens utsugande av alla fattiga i andra länder och där de fattiga i Sverige därför skaffar sig sina ljuspunkter i tillvaron, och se!

Det varde ljus!

En vägglampa med beslag för att skruvas i vägg eller att klämmas på en bords- eller hyllkant inkluderat i förpackningen, allt mycket stabilt i utförande och med filtplattor för att skydda ytorna på det som kommer i kläm.

Och LED lampa som passar därtill med ett väldigt mycket starkare ljus än de speglande saker jag förut hade i mitt samh...hem.

Armatur: SEK 49:-
Lampa: SEK 49:-

Jag köpte fyra set och ser nu ljusare på samh...fanken, allt härhemma.

Håkan

Tills nu har man kunnat köpa billigt från Kina direkt. Men nu försöker Posten och Tullverket att sätta stopp för detta för postordervaror från utom-EU-länder,
Men andra EU-länder har en beloppsgräns för när moms tas ut, så antagligen kringgås det svenska påfundet snart.

Sen kan du återigen köpa LED-lampor billigt.....
[image]

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum