Avatar

Varning! Spår av politik!

av Rövarn ⌂ @, lördag, juni 09, 2018, 16:42 (2120 dagar sedan)

Poll of polls, en sida på Internet som sammanställer "samtliga" oponionsundersökningar. Visst är det bra, man får en överblick av samtliga mätinstituts mätningar sammanställda i en snygg graf.

Ett litet problem är att det finns flera liknande sidor som i sina egna grafer redovisar helt olika resultat, väger man in samtliga institut borde det ju rimligtvis inte bli någon skillnad i graferna? Men det blir det!

Börjar med Mätningarnas mätning, de ger vid en första anblick sken av att använda alla institut i sin sammanställning. Granskar man mer noggrant ser man att fyra institut inte redovisas i grafen. Från Inizio och till höger ingår inte instituten i sammanställningen, det framgår inte tydligt utan att först föra muspekaren över de redovisade mätinstituten. För att se de fyra som inte ingår kan man klicka på dem och då se deras enskilda resultat, men de ingår fortfarande inte i sammanställningen.
[image]


Kollar sen på Pollofpolls.se, saknar Skop av någon anledning, visar inte tydligt vilka institut som ingår utan man måste klicka sig vidare i menyerna för att få veta.
[image]


Sen Val digital som visar helt annat resultat än Mätningarnas mätning trots att de vid en första blick uppger att de använder exakt samma institut i sin redovisning. Åtminstone vid en relativt snabb blick över sidan ger den intrycket av att redovisa alla samlade institut i sin graf, inget på sidan antyder att något är undantaget, redovisar också samtliga mätinstitut under grafen, dock ett klick extra för att komma till trendgrafen.

[image]
Efter ett klick tycker jag personligen deras tidsgraf är bra då de lagt in lite större händelser som stolpar i trendlinjen vilka tydligt markerar opinionens reaktioner på dessa händelser, där det är tajt fungerar "musöver"-funktionen för varje månads resultat.

[image]


Voffö gör di på dette vise?

Personligen tycker jag just det pinfärska dagsresultatet inte är lika intressant som den historiska utvecklingen, dagsresultatet kan felaktigt spegla en enda omröstning i riksdagen eller en enda fråga som akualiserats just under den vecka undersökningen gjordes. Trenden tillbaka är dock oerhört intressant, den speglar mer hur tidigare debatter och beslut tagits emot.

1. Vad tycker ni?

2. Vad beror de stora skillnaderna i "sammanställningarna" på?


Mätningarnas mätning: Demoskop, Ipsos, Novus, SCB, Sifo, Inizio, Sentio, Skop samt YouGov. *

Pollofpolls: Demoskop, Ipsos, Novus, SCB, Sifo, YouGov, Inizio samt Sentio. **

Val.digital: Demoskop, Ipsos, Novus, SCB, Sifo, Inizio, Sentio, Skop samt YouGov. *

* använder sig av samma institut.
** Saknar Skop

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum