Avatar

Corona

av Arne w @, Dalarna, lördag, mars 28, 2020, 12:04 (1482 dagar sedan)
Ändrad av Arne w, lördag, mars 28, 2020, 12:54

Jag börjar bli djupt orolig för hur Sverige hanterar detta.

Som jag har förstått det, ägnar sig resten av Europa åt att försöka hejda smittspridningen med omfattande restriktioner. Kina har ju lyckats i det närmaste utrota sjukdomen i Wuhan - på drygt 2 månader.

I Sverige vill man att smittan skall spridas i kontrollerad takt så att sjukvården hinner med. Folkhälsomyndigheten räknar med att drygt 1 % av befolkningen kommer att smittas. Dvs ca 100.000 personer. Tyvärr tycks det vara svårt att åstadkomma kontrollerad takt. I Stockholm närmar sig situationen i vården Folkhälsomyndighetens ”worst case”-scenario, och man gör fortfarande ingenting för att bromsa utvecklingen.

WHO räknar med att 25-45 % av ett lands befolkning kan bli smittad och utveckla symptom vid en influenspandemi. För Sveriges del motsvarar det ca 2.500.000-4.500.000 personer !

Varför skiljer sig Folkhälsomyndighetens siffror så markant från WHOs beräkningar?

I dagsläget verkar dödligheten bland insjuknade i Sverige ligga på cirka 1%. Det skulle i så fall betyda 25.000 -45.000 döda. Och under den tid denna stora del av befolkningen blir sjuka, vårdas och tillfrisknar, och tills ett verksamt vaccin tagits fram, måste alla över 70 hålla sig hemma. Vi talar om kanske 2 år eller mer.

Ett av Folkhälsomyndighetens nya mål är enligt Socialminister Lena Hallengren märkligt nog att värna om jämlikheten i samhället ! Vad är det för jämlikhet för 70-plussare att inte kunna gå och handla, träffa vänner, barn och barnbarn de närmaste två åren ?

Det talas ju dessutom om att det finns olika varianter av viruset, så att immun blir man kanske aldrig.

”Worst case”-scenario för mig är ett läge där ingen vill besöka Sverige, och att ingen svensk är välkommen utomlands.

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum