Avatar

Epicentrum

av Håkan, Göteborg, lördag, april 18, 2020, 15:57 (1441 dagar sedan) @ Pinja

Är det någon Plankör som använder ordet epicentrum. Nu i Corona tider hör man det ofta, men jag tycker att ordet används lite felaktigt. Jag fick därför ett infalla att skriva till SRs program Språket:


Hej Språket

Nu i Coronatider används ordet epicentrum ofta. Men jag tycker användningen känns fel. Se några exempel nedan, googlade på måfå.

” Startpunkt och första Epicentrum för Corona Covid 19 var Wuhan”

” Det känns självklart inte bra att New York har blivit nytt epicentrum för corona”

Epicentrum betyder ju en plats ovanför förkastningar i jordskorpan som ger upphov till en jordbävning på jordytan ovanför, dvs epicentret. Om man prompt vill använda en geologisk term, borde man i så fall använda ordet hypocentrum, som ju betecknar själva orten för förkastningarna. Men varför skulle man vilja det, bättre då tycker jag att helt enkelt använda ordet centrum.

Jag är inte geolog, men jag har ändå betydelsen av epicentrum klar för mig, och störs därför lite av det ovan nämnda. Ni kanske kan diskutera frågan lite i radion.


Pinja

Håller med om det du försöker ta upp med språkvetare, Pinja, att ord ska användas i sina rätta sammanhang och också då med noggrannhet.

Det är åtskilliga tillfällen genom åren här på upa och i tidigare inkarnationer av klotterplank som jag haft diskussioner som i grunden handlar om detta, hur ord "kapas" av olika intressegrupper och ges nya innebörder av dessa, för att användas i den egna agendan.

Ska inte ta upp tidigare exempel på detta, det kan upa-forskare göra om sådana finnes, men jag kan lägga till ännu ett nytt ord som Corona har givit oss - flockimmunitet.

Någon upare som också tidigare har känt sig som en i en flock där de flesta har immunitet och därför endast ett acceptabelt antal av nära och kära i flocken dör då och då?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum