Avatar

A propos bygglov...

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., lördag, oktober 17, 2009, 21:26 (5311 dagar sedan) @ Håkan

så tror jag att vi alla, obereonde av vilken kust vi bor på, är lika förtvivlade över vilka märkliga övertädelser mot strandskyddet som kommunerna tydligen beviljar.

Tre fall i närområdet:

1. I min båtklubb har ett gäng hängivna medlemmar renoverat en gammal friggebod och gjort den till en mycket fin vedeldad bastu. Den är liten, rödmålad, har tegeltak, spröjsade fönster och vi tyckte den passade nere i vår hamn bredvid mastkranen och en liten byggnad som rymmer el och vatten.

Njet! Vi har fått ett tillfälligt bygglov som innebär att den måste flyttas ca 30 m upp till klubbstuga/mastskjul varje vinter (då ju ingen är där och ser att den inte står den inte får stå). Men OK, vi är ju laglydiga medborgare.

2. Utanför Kymmendösund (Kymmendö = Strindbergs Hemsö) ligger en liten ö, som i princip har skövlats totalt och med massor av sprängsten förvandlats till en hamn med en enorm villa i glas, helt förfärlig och med en byggnadsstil som är totalt främmande i den miljön:
[image]
En av mina kollegor i klubben skrev till byggnadsnämnden i Haninge och frågade om huset/hamnen verkligen var i enlighet med gällande bestämmelser och fick ett protokollsutdrag med ett jakande svar. Det hindrade dock inte att en av våra dagstidningar tog upp ärendet och gjorde en artikel av det.

3. Det ligger en liten ögrupp rakt innanför Norsten, utanför Fjärdlång. Där är mycket vackert med ljus granit, men de flesta av öarna är bebyggda, något man dock inte hade sett om det inte varit för kvadraterna i kortet, flaggstängerna och bryggorna. Husen ligger dock alla inbäddade i skogen och är låga och små och även om jag hellre hade sett att de inte fanns kan man ändå konstatera att det är någorlunda smakfullt. Utom byggnationen på en ö, den som ligger ut mot Norstenfjärden. Där låg huset synligt både utifrån den vida fjärden och inifrån öarna innanför. Ganska nyligen har de husen kraftigt förstorats och de bär tecken på en nyrik ägare med diverse lull-lull och de syns ända utifrån Norsten:
[image]
Det finns även sprillans nya stora bodar nere vid den likaledes nya och stora bryggan.
När jag såg dessa hus så blev jag arg och den här gången är det jag som skrivit till byggnadsnämnden. Det hara bara gått en månad ännu, så jag har inte fått något svar.

Men jag anar...

Vad är det för skit att vissa får göra sådant som andra inte får? Jag anar bestämt att det har att göra med pengar, makt och kontakter och att sådant förekommer oavsett kommunstyrelsen politiska färg.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum