Avatar

Skitfundering

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., lördag, oktober 17, 2009, 21:49 (5311 dagar sedan)

Den gångna säsongen har ju medfört en massa nytt för min del, nytt antal skrov, avsaknad av bly och långsam segling, kolfiber etc.

Samt något annat som var helt okänt för mig, nämligen toa!

Min båt är standard från varvet, dvs det finns en ventil där man kan välja att pumpa ut skiten i sjön eller i hålltanken. Tanken går dock bara att tömma genom förskruvningen i däck. Häromkvällen var jag och tittade på den andra Corsais 28:an som levererats till Sverige i år och den ägaren hade satt kryss i rutan "Pump out system" och i utrymmet under styrbords salongskoj intill centerbordstrumman på hans båt fanns det i jämförelse med min ett offatbart virrvarr av ventiler och en stor diafragmapump. Men när man tittade ned där så såg man inte bara ventiler, min näsa förnam också en tydlig lukt av, well, to be honest folks, bajs.

Jag har förstått att fekaliedoften har en tendens att penetrera många material och jag kan förundras över att man skulle ha en sådant stort gummipessar som enda barriär mot doften, förutom alla andra slangar och ventiler därnere.

Själva har vi hållit nollan den här säsongen och inte fyllt tanken med något alls (eftersom vi inte riktigt inser att vi skulle kunna bli av med det). Men min plan inför nästa säsong är att sätta på ett T-stycke på slangen som går upp i däck. Den slangen går upp i ankarboxen och den är ju ventilerad ut och tät mot övriga utrymmen. Jag hade tänkt mig en elektrisk tömningspump som har sitt utlopp ovan vattenlinjen och jag föreställer mig att när man kommer ut i rimligt öppen sjö så trycker man bara på en knapp och väntar tills pumpen kippar luft.

Antagligen måste jag montera en ventil också, om man ska tömma genom sughålet i däck måste man nog förhindra att det kommer in luft bakvägen via pumpen.

Är det bra tänkt? Eller är det rent av förbjudet?

Anders J

Toanovis


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum