Avatar

Var är miljöpartiet och var är den nya högern ...

av Håkan, Göteborg, tisdag, januari 19, 2021, 12:37 (1186 dagar sedan) @ Pinja

Jag ser mycket av det Seawolf och Pinja skriver på samma sätt som de, men med några funderingar samtidigt.

Det Seawolf skriver om att medborgarna äger de verksamheter han ger exempel på, och att det han kallar administrationen ska genom anbudskonkurrens få drift och underhåll utfört, låter ungefär som socialism beträffande ägandet men fria marknadskrafter för att hålla det hela i gång.

Det fungerar i små samfälligheter även om en eller ett fåtal individer brukar dominera det hela, men inte med tio millioner "ägare" som samtliga förväntas aktivt deltaga i alla olika verksamheter.
Det är ju samma tio millioner som "äger" kraftnätet och som äger elproduktionsanläggningarna och som äger telesystemen osv.

Och när ett stort antal av dessa ägare också jobbar inom de fria marknadskrafterna som de ska vara med att upphandla från, så blir det riktigt jobbigt med sådant som egenintressen och jävighet i beslutsprocesserna.

Det både Seawolf och Pinja skriver om effekterna av privatisering i sammanhang där en verklig konkurrens inte är möjlig hör ihop med mycket av det som gått snett i Sverige.

Det hör också i viss mån ihop med det vi utbyter tankar om i annan tråd om techjättarnas globala monopolliknande infrastrukturer.

Hur allt ska kunna omstruktureras på ett effektivare och framför allt hederligare sätt, och helst i en nära framtid, är en fråga för alla med åsikter att ta sig an.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum