Jag kunde inte sagt det bättre själv

av behan, lördag, maj 29, 2021, 13:10 (1063 dagar sedan) @ Pinja

Jag brukar inte gilla länkandet men i det här fallet bockar jag och tackar. Och jag kan skriva under på Pinjas ord.

Får också associationer till vår svenska modell att inte ställa krav på människor, att alltid finna ursäkter och skäl till att vissa inte gör rätt för sig eller missbrukar bidragssystemen eller vad det nu kan handla om. Jag tror ju fullt och fast på att kravlöshet leder till utanförskap medan kravställande visar att men tilltror en individ kapaciteten att fungera i ett sammanhang eller i samhället i stort.

Jag har själv ett barndomsminne som i någon mån belyser detta. Jag var en del hos min farfar på somrarna, levde ett tämligen fritt vildmarksliv men fiskade också en hel del med farfar. Då skulle vi i sommargryningen när dimslöjorna lättade från vattnet börja med att håva löja till bete. Farfar hade sina ställen som vi körde ut till med den gamla Archimedesen och rutinen var sedan att han stod på aktertoften, hanterade håven och tuggade skorpor som han spottade ut för att locka fram löjorna. Min uppgift var att hålla den stora, tunga, gröna roddbåten, och framförallt aktern, stilla även om om morgonbrisen började vakna och försökte ställa till det. Jag var då i 10 - 11-årsåldern och tämligen späd.
Men utan löjor, eller gärna abborrglin, blev det inte många grova abborrar och jag kände att jag hade en viktig roll, att jag var delaktig på ett sätt som fick mig att verkligen anstränga mig och småningom blev jag en hejare på att hantera båten. För farfar var det en självklarhet att jag skulle göra min del av jobbet.

Kanske inte klockrent inom ämnet men i grannskapet.

Den gamle, som med ålderns rätt blickar långt tillbaka


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum