Avatar

BlueTooth mottagare av HIFi klass

av Seawolf @, tisdag, juni 01, 2021, 10:23 (1057 dagar sedan) @ Cthulu
Ändrad av Seawolf, tisdag, juni 01, 2021, 11:14

Blåtandsegenskaper diskuteras och förklaras här:
https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/what-you-need-to-know-about-bluetooth-audio/

Spotify har olika ljudkvalitet beroende på om man betalar eller ej.
https://www.cnet.com/how-to/good-reasons-to-pay-for-spotify/

De särklassigt största bovarna vad gäller ljudkvalitet är alltid högtalarna, följt av ev. grammofonskiva och pickup.

Enda sanna sättet att bedöma ljudkvalitet för högtalare är att spela upp kvalitetsinspelningar av naturliga ljud för vilka man har ljudreferensen i huvudet, taget direkt från verkligheten.

Förr var därvidlag SONAB:s överlägsna, bl.a. beroende på att de hade dämpning av högtalarelementen som även hindrade burkljud inifrån lådan att komma ut. Större modellerna med separat bashögtalare och egen förstäkare hade elektrisk negativ återkoppling som minskade översvängningar av konen. (Nån som vill ha kopia på schemat för denna förstärkare?)

Hörtelefoner är ofta ganska OK.

Audiofiler har ofta en fanatisk inställning till alla de andra komponenterna i ljudkedjan. Ta t.ex. Otala-distorsionen som var så vrång att den inte gick att mäta på något som helst sätt.
Vidare, tron att den distorsion som rörförstärkare gav jämfört med transistordito betydde högre ljudtrogenhet.

Liknande fanatism föreligger ofta bland Whisky-drickare, där trakt, företag, årgång, single/blend osv. upphävs till religion. Som studerande hade kompisen och jag ett BYO-party, varvid jag, som Whisky-amatör hade en flaska Canadian Club. Det visade sig att två gäster hade var sina favoriter och höll på väldeliga att tjata om att den egna favoriten var överlägsen. För att få slut på detta ordnade jag att de gjorde en blindtest. Ögonen bands för, och i åsynen av alla gästerna hällde jag upp ett glas Chivas Regal med anor (den enes favorit), samt ett glas Canadian Club. Båda enades om att Canadian CLub var den mildaste och godaste Skottska single malt whiskyn.
Därmed var vidare religiösa diskussioner om whiskysorter permanent avslutad.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum