Avatar

Liten vadslagning

av Håkan, Göteborg, söndag, juni 20, 2021, 14:06 (1012 dagar sedan) @ Pinja

Monica Saarinen är nog rent allmänt bra så till vida att hon är påläst och insatt. Men man märker att hon inte är lika näsvis när hon intervjuar personer som åsiktsmässigt ligger närmare henne själv. Jag uppskattade Morgans sakkunskap. Det får Nooshi att framstå som mer populistisk än jag tidigare uppfattat henne.

Hur vore det om man skulle ta och hänskjuta hela denna fråga till nästa val och göra den till en valfråga. Alla utom Annie Lööf skulle förmodligen gå med på det.

Pinja

Den artikel jag nu länkar till, Pinja och alla, är en väl tänkt och formulerad beskrivning av vad det faktiskt handlar om.

https://detgodasamhallet.com/2021/06/20/gastskribent-henric-colliander-marknadshyror-ko...

Jag håller inte med om det artikelförfattaren skriver att det är SD som kan lösa det här, det partiet är lika låst i verklighetens begränsningar som de övriga. Möjligen kan en ny regering som SD antingen ingår i eller som vet sitt beroende av SD börja jobba i en mer realistisk riktning.

Och det ofrånkomliga är detta, att bostadsmarknaden inte är en marknad som fungerar så som en marknadsekonomi skall göra. En fungerande marknad bygger på att köparen alltid har valmöjligheter, och detta har kapitalismen skapat i rikt mått. Se bara på hur många olika fabrikat och modeller det finns av bilar att välja mellan, eller hushållsmaskiner eller mobiler eller kläder, för att inte tala om osannolikt många olika sorters glasssmaker (stavas så)

Men med bostäder är det inte så, ännu. Först då antalet lediga hyreslägenheter vida överstiger antalet bostadssökande kommer marknadskrafterna in i bilden på det sättet att hyresnivåerna sjunker. Men då endast om denna "marknad" är oreglerad, annars hålls hyrorna på konstgjord väg högre än de annars skulle vara.

Så våra politiker står inför dilemmat att kunna släppa prissättningen fri, för att locka fram ett lämmeltåg av profithungriga byggare som inte vill bli sist på bollen att kunna bestämma hyrorna, och att då alla dessa lemlar för sent inser att det finns fler hyresbostäder än väntande hyresgäster kunna låsa dem fast vid sina byggen i stället för att kunna sälja av till låtsasbolag och sticka.

Jag såg lite av detta i början nittiotalet då det stora och fina hyreshus jag efter lite möda fick kontrakt på en lägenhet i snart därefter var nästan tomt i flera år, medan ägaren stack utomlands med milliardskulder.

Få se när nästa period med mängder av outhyrda lägenheter kommer...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum