Avatar

Vaccin

av Håkan, Göteborg, onsdag, juni 23, 2021, 19:17 (96 dagar sedan) @ Pinja

Jag är nog dessvärre ingen expert jag heller, men när pandemin började rekommenderade man ju i många länder från början användning av mask, dock inte i Sverige. Jag googlade då lite och kom fram till att det fanns olika alternativ.

1. Kirurgiskt munskydd. Detta är avsett att hindra överföring från bäraren (vårdgivaren), men inte vice versa. Dessa används som engångsartiklar inom sjukvården.

2. Andningsmask av FFP2 eller FFP3 typ. Dessa är tättslutande och består av flera lager. De sägs ta bort ca 90% eller mer av aerosoler, vilket ju är de molekyler som covid viruset anses "rida" på. De finns också med ventiler, men ventilerna har jag förstått ska vara problematiska och nedsätter skyddet för bäraren.

Jag valde då att skaffa FFP2 skydd, FFP3 fanns inte då att få, kanske det finns nu. Men skillnaden verkar inte vara så stor.

Vad gäller hållbarheten så har jag förstått att covid viruset kan överleva på blanka och hårda ytor ett antal timmar. Om det däremot blir insuget i en andningsmask så kan det inte så lätt spridas tillbaka därifrån. Jag har ändå bytt ut maskerna med jämna mellanrum. För det mesta har jag använt den jag haft hängande i bilens backspegel. Den har jag bytt någon gång per vecka. Självklart är det kliniskt optimala att byta efter varje användning. Min syster i Finland som har sjukvårdsutbildning har erinrat sig allt hon fått lära sig för 40+ år sedan och hållit stenhårt på detta. Hittills har vi båda klarat oss.

Pinja

Tack för svar, Pinja, och inom sjukvård är engångsanvändning eller noggrann rengöring/sterilisering efter vart användande det som gäller.
Där handlar det alltid som du skriver om att inte överföra något till den som vårdas och det motsvarande är ju vad ansiktsmasker i det offentliga ska göra.

En tanke hos mig just om detta är om svenskar framemot hösten, oavsett läget med pandemin, kommer att ha masker överallt ända fram till senvintern 2022 - för att skydda andra mot risken att man kan ha säsongsinfluensan i kroppen och kan smitta dem.

Och om det från nu blir så var senhöst till senvintern nästa år...

Jag tvivlar på det, trots att säsongsinfluensorna är otrevliga och också leder till många dödsfall vart år.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum