Avatar

Selma och Gösta

av Håkan, Göteborg, tisdag, juli 20, 2021, 14:43 (69 dagar sedan) @ Pinja

Jag är kvar i Sverige denna sommar pga av logistiska problem med jobbande sambo, semestrande hundvakt, väntan på vaccination, m.m. dålig planering. Men på fredag bär det i alla fall av till Korpo, och det finns faktiskt en liten chans att jag jag där kommer att få besök av självaste Nitgubben med sambo.

Under tiden har jag varit hemmaman och sysslat med diverse uppskjutna göromål av olika slag. Därvid har jag använt mig av min sambos konto på Nextory och lyssnat på ljudböcker, eller bara två stycken egentligen. Men vilka böcker. Jag började med en ganska nyutkommen biografi över Selma Lagerlöf. Den var helt magnifik, och gjorde sitt ämne stor rättvisa. Med intresset väck övergick jag därefter till Gösta Berlings Saga, som jag märkligt nog aldrig läst, eller ens sett på film, i en mästerlig uppläsning av Per Myrberg. Jag är helt överväldigad av den senare boken. Selmas språk och fantasi är något alldeles enastående. Vilken underlåtenhetssynd att jag inte har läst eller lyssnat på henne förut, men det är sannerligen bättre sent än aldrig. Vilken njutning.

Pinja

https://www.nextory.se/bok/g%C3%B6sta-berlings-saga-10007368/

Jag ber dig hälsa till Nitgubben om ni träffas, Pinja, han är en extremist på vänstersidan men som jag ändå gillar.
(för tydlighetens skull känner jag ingen extremist på högersidan)

Logistiken håller mig också för tredje sommaren på land, garantifunktionen hos världens största företag i branschen kan inte ta semester.

Men jag tror faktiskt att jag läst Gösta Berlings Saga, om än för så länge sedan att minnet är osäkert.

Och det där med språket i äldre böcker, vart har den stora konsten att kunna måla med ord tagit vägen?

Ännu ett boktips på detta tema, som jag är säker på att jag redan nämnt här för en del år sedan, är boken Stengrunden av Bo Giertz.
Jag började läsa den enbart på måfå som en av många böcker jag tagit med mig från mitt föräldrahem som arv och utan egentlig nyfikenhet med tanke på författaren - och insåg efter en lång stund att jag var på sidan sextio eller så och helt fascinerad.

Jag har aldrig "läst" en ljudbok. Är idén att man kan göra annat under tiden, eller vad är det?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum