Avatar

Saigon 2.0

av Håkan, Göteborg, tisdag, augusti 17, 2021, 20:01 (975 dagar sedan)

Nu i Afghanistan liksom då i Vietnam orsakat av en missuppfattning av hur människor och samhällen fungerar.

Nu liksom då med USA i huvudrollen men av olika orsaker.

Då var det dominoeffekten som bestod i att land efter land kunde falla, och tron från USA att världskommunismen kunde stoppas en dominobricka i taget.
Tills Saigon 1.0

Det fungerade inte, och kommunism som statsskick fanns inte kvar någonstans ens på sextio- och sjuttiotalet och det är endast till namnet det ännu finns kommunistiska stater.
Det existerar inte ett enda kommunistiskt samhälle och har aldrig gjort det.

Men millioner dog eller fick sina liv förstörda fram tills USA gav upp och det blev Saigon 1.0, och millioner också efteråt men då mest i den inhemska befolkningen.

Nu är det den islamistiska expansionen med sitt uttalade syfte till världsherravälde med Sharia, och tron från USA att den kan stoppas med militära insatser i Afghanistan efter World Trade Center, och med militära insatser mot enstaka diktatorer som i Irak och i Libyen.

Och inget av detta fungerar då islamism inte är nationellt lokaliserad utan en ideologi med följare i hela den islamskt dominerade världen, och inte ett enda land i mellanöstern eller Nordafrika med islam som bärande faktor i statsskicket kan förändras utifrån.
Sannolikt inte heller inifrån, som jag bedömer det, inom ett överblickbart perspektiv.

Och nu har vi Saigon 2.0 i Kabul och en förnedrad amerikansk president.
Igen.

Och alla millioner människor i Afghanistan ser nu sina liv förstöras, i många fall bokstavligt avslutas, precis som på den tiden i Vietnam och som det än i dag är i det landet.

Så kommer det också att förbli i Afghanistan under många år, då landet nu är en dominobricka i ett nytt spel med ett par nya spelare med sina egna syften.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum