Avatar

nytt segel

av Seawolf @, tisdag, september 07, 2021, 16:56 (933 dagar sedan) @ Cthulu

Hej på er, jag var över till åland med min scampi i lördags när det blåste lite. Skörade sönder rullgenuan på kryssen upp till singö så den var körd innan vi ens kommit ut på öppet hav. Gick över på bara revat storsegel. Nu behöver jag shoppa nytt till nästa år och tanken gror att jag kanske kunde nöja mig med en genua-3 eller liknande för att få något lite mindre jävligt att dra runt på kryssen. Vad är egentligen skillnaden på en genua-3 och en låt säga 110% fock? Ett mindre försegel kommer såklart innebära ett par nya skotskenor längre fram på båten men det är småpotatis i sammanhanget. I riktigt lätt vind har jag en gennacker att sätta upp men i normal sommarvind kanske man också förlorar för mycket på att gå ner i storlek. Vinner man nåt på att gå upp i lite roligare duk på seglet? Vad säger den samlade expertisen! Hjälp mig köpa nytt segel nu och glöm bort det eländiga tillståndet i nationen ett ögonblick.

Om du skaffar en c:a 115% fock, som t.ex. har Gransegels vertikala lattor upptill för att öka ytan lite där så kommer du inte att märka så stor skillnad mot G1. I synnerhet om du monterar parallella extra skot till block i relingen så du kan få till en bra skotning mellan öppen bidevind och halvvind. Extraskoten behöver inte vara så grova som de ordinarie, det behövs mindre krafter när de används.https://www.gransegel.se/glider.html

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum