Avatar

Hanse-boot och mässa i Düsseldorf

av Håkan, Göteborg, onsdag, januari 18, 2023, 21:40 (398 dagar sedan) @ Pinja
Ändrad av Håkan, onsdag, januari 18, 2023, 22:11

Alla dessa stora båtar man ser i Medelhavshamnarna. Körs de någonsin? Man ser dem väldigt sällan ute på havet, och aldrig ser man såna Regatta-liknande parader som i våra farleder vissa dagar sommartid.

Pinja

Kan bidraga till denna tråden med mitt svar baserat på många rundvandringar i marinor i medelhavsområdet (och en del andra ställen i världen) och svaret på frågan om de någonsin körs är nej.

Jag minns speciellt en ganska stor marina i Ancona, stad på italienska östkusten i Adriatiska havet.
Som alla marinor utanför norden var den bevakad men som gående kunde jag komma in utan problem och gå runt på bryggorna.
Det fanns restaurang osv, men jag var mer intresserad av att titta på båtar.

Jag noterade att det var ett fåtal segelbåtar och mest motorbåtar i storlekar från sådana man ser i alla svenska marinor och upp till ett par nummer större, men inga jättesaker.

Minst hälften hade så mycket bottenbeväxning att de tydligt aldrig lämnat sin plats, endast använts som flytande fritidsplats för - ja vad?

Min egen teori är att den totala avsaknaden av skärgård och därmed ett historiskt baserat stort och brett folkliv med boende och båtar är en viktig förklaring.
En annan och därmed delvis sammanhängande orsak är att få samhällen i världen har utvecklat en så bred folklig bas av medelklass som de nordiska länderna, och därigenom gett så många människor möjlighet att ha båt också som ett fritidsnöje.

Till och med begreppet fritid är något av en exklusivitet förbehållet ett fåtal i världen, men det är en helt annan debatt...

Håkan


PS
Kan tilllägga (stavas så) att till och med upa är en exklusivitet och hänger på den sköra tråden att Rövarn inte tröttnar och rycker sladden till sin källarbaserade nätverksdator någonstans i Småland...
DS


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum