Störd VHF?

av kenta @, Gävle, onsdag, juni 02, 2010, 09:51 (5096 dagar sedan)

Hej!
Jag har i två säsonger haft störningar på VHF-en när jag lyssnat, främst uppmärksammat vid väderprognoser. Så jag började fundera vad problemet ligger. Kom då att tänka på att jag de sista två säsongerna har haft Nexus trådlösa vindgivare strax intill antennen. Kan den ge störningar på VHF-en. Är det någon annan som har samma problem?
Ha de
Kenta

--
Det var bättre förr - längre tillbaka

Avatar

Störd VHF?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, juni 02, 2010, 10:01 (5096 dagar sedan) @ kenta

Min perfekt lysande ledpampa i masttoppslanterna stör ut VHF-en fullständigt. Störande...

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Störd VHF?

av Walter Mitty, onsdag, juni 02, 2010, 11:23 (5096 dagar sedan) @ kenta

har haft Nexus trådlösa vindgivare strax intill antennen. Kan den ge störningar på VHF-en. Är det någon annan som har samma problem?

Otur. VHF brukar ha bra filter, mycket bra. Men, i den allmänna förflackningen ...

Sitter den trådlösa vindgivaren riktigt nära så:
1) då ändras VHF-antennens impedans. inte bra.
2) själva vindgivaren är nog någon form av generator. Då skapar den störningar, kan kanske höras som mer eller mindre ihållande ton (eller hack, beroende på frekvensen).
3) trådlös? Aha! Då sänder den väl ner data till ditt visarinstrument nere i båten. Och nära VHF-antennen. Ja, även om frekvenserna skiljer sig ordentligt så blir det naturligvis intermodulation.
(jag vet inte vilken bärfrekvens som Nexus använder, gissar på ca 50 MHz där det finns ett band för trådlösa apparater, och då är det bara 3x upp till VHF frekvensband. )

Åtgärder? Enklast är kanske om du kan flytta någon av antennerna så de är kanske en våglängd separerade (sorry, det är 1 m ).

Håkan från de norra områdena har ett annat problem. Där skulle jag prova med att försöka skärma av LED drivkrets med lite stanniol.


Walter
radiofrekvent

Avatar

Störd VHF?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, juni 02, 2010, 11:29 (5096 dagar sedan) @ Walter Mitty

Jag är tyvärr livrädd för mastkranen. Att jag tog mig upp och fick windexen bytt och lampan ditsatt gjorde mig totaldarrig, fick kramp i benen och överallt, så jag knappt kunde gå på flera dar. Tror jag ger fan i mitt problem. Störningen är så våldsam att fullt på squelsh-ratten inte gör nån skillnad, så folie hjälper nog inte. Det enda är att byta till en vanlig lampa igen. Båtsystem skulle kolla lampan och byta ut den sa de. Vanliga radion stör den inte...

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Störd VHF?

av Walter Mitty, onsdag, juni 02, 2010, 11:40 (5096 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

nänä, det är ju inte så farligt heller, du har inte på lampan så ofta - där långt ovan polcirkeln behöver ni väl inga lanternor på segelbåtarna?

Skulle sedan masten endera dagen ramla ner, för du har väl slutat masta av, då kan du ju prova med liten enkel skärming.
Det kan mycket väl gå bra, störning skall tas där den uppstår.
Det kan vara så att drivkretsens störning också fortplantar sig på lampans matningsledning, som kanske dessutom ligger bredvid antennkabeln hela långa masten? En ferrit brukar fixa sådant. Kan klämmas runt mtarledningen, eller ä nnu bättre linda matarledningen runt en ferrit (helt en ring!) några varv. Uppe vid lampan såklart. Nästa år, eller så.

Walter
ostörd

RSS-feed av trådar
powered by my little forum