Avatar

7

av Håkan, Göteborg, måndag, juni 07, 2010, 12:25 (5090 dagar sedan)

Tonårstjejer satt i lördags kväll till långt över midnatt i min sittbrunn vilken liksom resten av båten och jag själv befann sig på Rörö, och jisses va tjejer kan tjôta och vara roliga.
Själv var jag lite här och där på ön och i andra båtar under kvällen, tre av de andra båtarna med familjer vi lärt känna var där och många ytterligare man känner igen och hejar på numera på Rörö, denna båtmänsklighetens smältdegel.

Jag och drufsan och den nya tjejen gick på förmiddagen från Hinsholmskilen, satte segel och kryssben över Rivöfjorden och ut norra farleden och upp mot Öckerö, vinden allt svagare så därifrån fick det bli skammen i någon timme. Äntligen Rörö tänkte vi allihop och det hade halva båtsverige också tänkt för det låg redan dubbelförtöjda på många ställen och upp till tre båtar utanpå några fiskebåtar.
Fanken.

Vi gick upp och hängde i aktern på en av de vi känner och tog en ankommare, och vad händer efter bara tio minuter om inte en med stor motorbåt som lämnar en perfekt plats mittemot, jo en med stor motorbåt som lämnar en perfekt plats mittemot.
Blixtsnabbt upp med ankaret med sitt elspel och en backmanöver och fram och så låg vi där vi helst vill ligga. Så ska det vara. Och en till ankommare förstås.

Allt tjôt på kvällen fick mig att ha aningen hjärnbasker på söndag morgon men den vanliga raska rundan över ön och ut på västsidan satt som den skulle och sedan gick söndagen sin gilla gång och framemot tretiden gick vi hemåt och alla var glada att säsongen äntligen är här.

Mina batterier verkar ha fått nytt liv och det mesta i båten fungerar fint, men motorn började spöka igen. Då jag skulle starta vid Öckerö på lördagen tog det en evighet innan den brummade igång, men på söndagen startade den fint på Rörö. Vi gick på sklammen hela vägen hem och det var kanske tur, för när vi kom in i hamnen ville den först inte riktigt hålla sig på jämnt tomgångsvarv utan var på väg att stoppa ett par gånger, och efter att vi förtöjt och jag stoppat motorn och efter en minut skulle prova att starta var det omöjligt. Tre långa försök utan ett liv.

Har ringt min VP-serviceman som renoverade insprutningspumparna och kollade spridare etc förrförra året och hoppas han hittar en bestämd orsak.
Någon upare som har teorier vad som kan vara fel på denna VP 2003 från 1991, går helt fint när den väl är igång.

Annars är allt bra fast det är reng i dag i Göteborg.

Håkan

7

av hans, måndag, juni 07, 2010, 12:51 (5090 dagar sedan) @ Håkan

Vatten i bränslet. Kolla vattenavskiljaren. Luft i bränslesystemet. Lufta genom att handpummpa efter att ha öppnat luftningsskruven. Kommer inget bränsle, igensatt grovfilter eller bränslerör av gegga från tanken.

seg motor

av Walter Mitty, måndag, juni 07, 2010, 13:04 (5090 dagar sedan) @ hans

instämmer med Hans, det låter som bränsleproblem. Tittat ner i tanken på ett tag? Där kan det finnas lite beväxtlighet, som vi tackar regeringsmakten för.

Å andra sidan, har man varit på bränslesystemet så är det lätt att det inte blir riktigt riktigt tätt, så att det läcker in lite luft.

Förslaget är att du går igenom hela bränslesystemet, ett inte helt inspirerande jobb, men som är bra att göra själv. Efteråt, alltså.

Det är en kamp med de där järnklumparna.

Walter
uppgiven motorägare

seg motor

av hans, måndag, juni 07, 2010, 16:31 (5090 dagar sedan) @ Walter Mitty

Håller med WM och det som är svårast att få tätt när man pillat med bränslesytemet är grovfiltret med glaskoppen med dessa alla tätningsringar.

Avatar

Bränsleslangar

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, måndag, juni 07, 2010, 17:49 (5090 dagar sedan) @ hans

Den typ av bränsleslangar som är omspunna med ett skyddande lager väv är giftiga. Dessa kan läcka luft "inåt" utan att någon fukt syns på utsidan av läckan. Som en sorts semipermeabelt membran, eller en backventil.

Man kan också ha luftläckage i skarvar, även "fabriksgjorda" pressade don kan läcka luft utan att det syns.

Det bara märks på samma sätt som Håkan beskriver.

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Sju

av cptn G, måndag, juni 07, 2010, 13:00 (5090 dagar sedan) @ Håkan

Låter härligt Håkan. Utom det där med fullknökade hamnar. Inget jag gillar. Därför segla i veckorna och hemma i villan på helger för då är det tyst och stilla här. Igår var vi och sålde på stort loppis och det var skitkul fast jobbigt.

Nu väntar jag på omsvetsad livflottehållare från rostfria Per, ett riktigt proffs som vrakAnders tipsade om för min kraschade pulpit.

Har själv VP 2002 och det är samma motortyp som din fast med två cyllar. Jag tippar på vatten i bränslet eller skit i detsamma.
Tre filter bör du ha att kolla.
1. Vattenavskiljaren med filter och när bytte du det senast?
2. Har du bytt filtret på motorn?
3. Har du lossat på det lilla locket med bult mitt i på bränslepumpen och gjort rent finfiltret, ett litet galler?

Börja med det och lufta systemet. Det finns en liten hake med luftningen, nämligen om pumplyftaren står på axelns kam. Då går det inte att pumpa. Dra runt motorn nåt halvt varv så inte kammen lyfter. Det kan man känna på luftningshandtaget att den får längre spel. Dra inte luftskruven hårt. Den är borrad hål i för luften och tål inte hård dragning som en vanligt bult.

Ett annat tips är att tanka bunkerolja (grönfärgad). Förbjudet i fritidsbåtar, men går att tanka i dunk åtminstone här utan frågor. Min 2002 går mycket , tystare utan mekaniskt slammer eller tjut från insprutpump mm. Alternativt är att slå i lite 2-taktsolja till magerdieseln. 2000-serien är inte tänkt att köras på mager modern diesel. Den får inte tillräckligt smörjning.

Annat:
En nybliven bekant på Karlsund med IW31, har i helgen bilat upp till Norge för att dubblera Statt i en väns Albin 78, tror jag det var. Jisses vad avundsjuk jag är. Du måste segla upp runt Norge. Det är en riktigt fin kust och du har nära dit. I juli undflyr jag knökfulla Sthlms skärgård och drar nog norrut. ljusne kanske får besök igen. Vi får se.

cptn på G
-tummetotten säkert bättre

Avatar

Vattenavskiljaren...

av Håkan, Göteborg, måndag, juni 07, 2010, 18:52 (5090 dagar sedan) @ cptn G

...fungerar uppenbarligen fint på min båt för den var full. Av vatten som jag först trodde var drickbart för några föroreningar i form av diesel märkte jag inte, men då de cirka två deciliterna fått stå en stund i en burk såg man hur de små mängderna bös som kommit med ut låg och flöt på ett skikt ungefär halvvägs ner under ytan. Tur jag hade ett par 2,8 att dricka i stället.

Tog bort nivåvakten ur tanken och via det hål på cirka 3 cm diameter som är enda åtkomsten till insidan fan ta alla korkade tanktillverkare sög jag upp så mycket diesel som jag hade tomdunkar till, cirka 15 liter.
Sög från botten och skrapade botten med slangänden som jag satt fast på en tumstock för att få upp så mycket bös och vatten som möjligt. Inte mycket skräp faktiskt och botten i tanken som syntes med ficklampa då nivån sjunkit en bit verkade ren och blank så långt jag kunde se via det lilla hålet fan ta alla tanktillverkare.

Efter att ha återmonterat grejorna och handpumpat bränsle tills det slutade gurgla och pumphandtaget fjädrade sådär som det skall startade jag motorn.

Gick igång direkt, tomgångsvarv lite högre än tidigare och jämt och bra, ingen tendens till tjyvstopp då jag snabbt drog ner från marschvarv till tomgång med eller utan växeln i, lika lättstartad efter stopp och väntan ett par minuter eller direkt efter stopp.

Kan det vara så lätt? Är Murphy död?

Tack alla som bidragit till tråden med goda råd som visat sig riktiga, och jag hade väl redan mina aningar om detta med vatten. Nu skall jag ändå göra en bättre rengöring av tank och lite test av motorn tillsammans med VP-mannen men det verkar lovande för säsongen.

Jag misstänker att min påfyllning inte håller tätt trots ny O-ring, det är en sådan där vanlig som är flush med däcket. Butikschefen på en SeaSea nära mig som är min vän har rekommenderat en annan typ som han vill sälja till mig, där locket täcker beslaget helt över en fläns och den påstår han är garanterat tät. Någon som har en sådan?
Annars har jag funderat på att ta bort påfyllningen helt från skarndäck och sätta ett beslag med lock inne i sittbrunnsförrådet där slangen ändå befinner sig. Fyller alltid med liten tioliters dunk och aldrig direkt från pump, ju.

Vad säger upa? Får man göra så?

Håkan
riktiga män luktar diesel

Vattenavskiljaren...

av fyrvaktarn, måndag, juni 07, 2010, 20:48 (5090 dagar sedan) @ Håkan

Svar ja, men då måste påfyllningsbeslaget vara fäst med dubbla slangklämmor. Och om du installerar ledbelysning för att se hur du tankar måste den ha exakt rätt spridningsvinkel. Annars kommer sjöbevakningen och då tar fan dej likväl som tanktillverkarna.

-fyrvaktarn
Påläst

Vattenavskiljaren...

av Walter Mitty, måndag, juni 07, 2010, 20:50 (5090 dagar sedan) @ Håkan

Gratulerar. Det var ju fint att det gick så lätt. Håller helhjärtat med om allt det där om små inspektionshål i tankarna (skrev du 3 dm? lyckost!).

När kollade du vattenavskiljaren senast? Alltså med tanke på läckage - vattnet kan ju komma från många håll. Men, jag håller med även där (får inte bli en ovana, det här) eftersom du inte hade så mycket beväxning (ingen alls, lät det som) i tanken så har nog vattnet kommit ner på senaste tiden.

Vad säger upa? Får man göra så?

Får och får, det skiter du väl i, om jag förstått dig rätt.
Men det är nog inte så dumt med påfyllning på skarndäck, spill hamnar där och inte nere i båten där det snabbt luktar pecka - och det är långtifrån den avvissa hett åtrådda parfymen.

Så byt du beslag, det är det enklaste.

Walter
med (nästan) alltid rena tankar

Är Murphy död...

av ole, måndag, juni 07, 2010, 21:18 (5090 dagar sedan) @ Håkan

Ja, det tror jag bestämt. Ha ha....
Måste bara berätta om en luftningsskruv. Det var i förra båten
med en MD17. Strax efter den blev min ville den inte starta.
Båten låg då vid en brygga intill en motorverkstad och en
mekaniker lärde mig att lufta.........
Luftningsskruven var aningen sliten såg jag, men
jag blev strax luftningsekspert och praktiserade ett års tid.
Då tröttnade jag på den slitna skruven och köpte en ny.
Efter det behövde jag aldrig lufta mer...........

Avatar

Är Murphy död...

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, juni 08, 2010, 19:43 (5089 dagar sedan) @ ole

Ja, det tror jag bestämt. Ha ha....
Måste bara berätta om en luftningsskruv. Det var i förra båten
med en MD17. Strax efter den blev min ville den inte starta.
Båten låg då vid en brygga intill en motorverkstad och en
mekaniker lärde mig att lufta.........
Luftningsskruven var aningen sliten såg jag, men
jag blev strax luftningsekspert och praktiserade ett års tid.
Då tröttnade jag på den slitna skruven och köpte en ny.
Efter det behövde jag aldrig lufta mer...........

Jag konstaterade nyss att den lilla kopparbrickstätningen på min yanmarluftskruv var så använd och utplattad att den inte tätade längre. Snart och billigt gjort att byta.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Vattenavskiljaren...

av hans, måndag, juni 07, 2010, 21:26 (5090 dagar sedan) @ Håkan

Bra att det löste sig snabbt. Du kan skicka hem VP-mannen innan han kommer så sparar du en slant, gissar jag. Vad kan han göra som du inte har gjort? Byta grovfiltret? Men du borde, kanske redan har gjort, köra motorn riktigt varm med belastning för att säkerhetställa att det inte finns något fukt kvar inne i högtryckspumpen som inte får rosta.

Vattenavskiljaren...

av hans, tisdag, juni 08, 2010, 08:37 (5089 dagar sedan) @ Håkan

Beträffande påfyllningslocket bör inte det läcka så mycket som din berättelse ger sken av om det nu läcker. Sju hjälpsamma tonåringar ombord, ingen som i sin hjälpsamhet att fylla på färskvatten har tagit fel? Det har hänt förr även bland äldre och mer erfarna båtfarare. Jag skulle inte flytta tanklocket utan bara köpa ett nytt om du tror att ditt gamla läcker. Har haft många tanklock, dvs båtar, men aldrig märkt att deras tanklock har läckt.

Hade ett liknande lock som...

av Gunnar S ⌂, tisdag, juni 08, 2010, 08:55 (5089 dagar sedan) @ hans

...Håkan säkert har, en gång i tiden på en annan båt. Plastlock med en liten uppvikbar plastflärp som man skruvar upp med.
Under en vinter kröp det in litervis med regnvatten. Hade ingen aning om detta utan startade vid sjösättningen och motorn tvärdog efter ett par minuters gång. Allt var fullt av vatten, frånskiljare, filter, matarpump, insprutningspump...

Sådana påfyllningslock är fullkomligt idiotiska och skall bort!
Vi lägger ner resurser på dyrbara filter och vattenfrånskiljare, konserverar motorn enligt konstens alla regler, häller i dyra smörjoljor och skäller på bensinbolagen när de misstänks för att leverera diesel som gynnar bakterier i tanken.

Men alltihopas grundläggande funktion hänger på tillståndet hos en sketen o-ring av tveksamt asiatiskt ursprung. Hur mycket får ett bränslepåfyllningslock kosta? Minsta möjliga helst. Och därtill en saftig rabatt.
Kostar det lika mycket som en hämtpizza med skinka av slaktavfall tycker vi det är dyrt.

Ja, Håkan, jag har sådana lock som täcker hela flänsen så att regn- och smältvatten rinner av istället för in. Och dessutom har jag monerat flänsen mot däck med ett mellanlägg som förhöjer förskruvningen ett par mm så att vatten som rinner över däck onöjligt kan krypa in. Kvar är möjligheten att en överbrytande sjö kan ställa till det.
Men någon nytta skall o-ringen göra!

Hade ett liknande lock som...

av hans, tisdag, juni 08, 2010, 09:03 (5089 dagar sedan) @ Gunnar S

Oj då, ett sånt lock har jag på motorbåten. Ett rött plastlock med en uppfällbar flärp eller trekant för att skruva av det. Bäst att kolla det och eventuellt byta. Där ser man, att man lär sig något nytt varje dag. Tackar för den informationen

Avatar

Hade ett liknande lock som...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, tisdag, juni 08, 2010, 09:35 (5089 dagar sedan) @ hans

Så länge O-ringen är OK är också locket tätt. Att byta denna handlar heller inte om någon rocket-science.

Har man bekymmer med vatten i bränslet, eller saltvatten i sötvattnet, kanske man skall byta till annan förskruvningsvariant. Och om man gillar arbete, fundera på att också flytta intaget.

mvh Sven-Barry - självklarhetsapostel

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Hade ett liknande lock som...

av Håkan, Göteborg, tisdag, juni 08, 2010, 21:03 (5089 dagar sedan) @ S-B A-son

Håller som alltid med Gunnar S, denne kulturelle hedersman och ett ankare i tillvaron och dessutom har han en espressoapparat ombord, denna gång i hans sågning av de vanliga tankpåfyllningsbeslagen.

Mina nuvarande för vatten och diesel är visserligen helt i metall men annars just sådana och så känsliga som beskrives, och det får bli en sådan där från SeaSea i år och då blir min vän butikschefen glad också.
Vågar inte riskera att KBV eller sjösherifferna kommer ombord och kollar lysvinklar på arbetsbelysningen i sittbrunnsförrådet, Fyrvaktarn, att hålla mig strax under en promille dygnet runt är svårt nog.

Men motorn startade lika snällt och uppförde sig lika snällt i dag, så jag är lite orolig för min gamle bekanting Murphy, ju. Någon som hört av honom på sistone?

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum