Garmin igen

av kenta @, Gävle, onsdag, juni 09, 2010, 13:46 (5088 dagar sedan)

Hej!
Ni som har en dylik tingest, GPS MAP 3006C,att navigera med, Kan ni förändra storleken på kartans symboler, prickar, kardinalmärken, lysbojar etc.
Jag är en aning skumögd och behöver större prickar etc.
Jag har försökt. Manualen påstår att det går, plottern vägrar och Garmin support säger att det inte är möjligt.
Nu funderar jag om jag har en för gammal version av mjukvaran i plottern, alltså inte sjökortet som är från 2010, men plottern är inköpt vintern 2008.


Jag svarar mig själv
, för tydligen är det bara jag som har ett "tocket underverk" att navigera med.:-(
Jag fick svar från Garmin i går, att den funktionen hade försvunnit vid en uppgradering för något år sedan.:puppy:
Har ni hört va', uppgradering! Det trodde jag innebar att man utvecklade och gjorde det lättare och mer användarvänligt. Men tydligen har har Garmin en annan syn på vad uppgradering av mjukvaran innebär.
Och då förstår jag varför det är bara jag som var så dum, att jag gick på deras lockpris och köpte plottern. Den är numera en utgången modell.:laugh:
Ha de
Kenta
Det var bättre förr - längre tillbaka, på spottloggens tid

--
Det var bättre förr - längre tillbaka

Inte bara Garmin

av cptn G, onsdag, juni 09, 2010, 14:35 (5088 dagar sedan) @ kenta

Så är det. Vi konsumenter är alltid torsk. Frågan är bara HUR mycket/litet vi blir lurade. Typ köper man en TV-box (navigator, bil, kamera, mobil mm) billigt tar det bara några veckor innan en ny s k standard ska introduceras. Priset har tydligen inget att göra med kvalitet heller.

Så rullar konsumtionssamhället vidare, med slavarbetare på plantager och elektronikfabriker.

Ingen roligt värld. Därför, köp ingenting som du inte absolut behöver av allt skräp man försöker pracka på oss. Ha gammal micro, gammal bil, gammal kamera , tjock-TV, mobil mm så länge de funkar. Varje ny bil som inte tillverkas är miljövänlig. Bättre då nöta ut den gamla.

En intervjuare på stan frågade vilka såsiala medier jag deltog i. Hon höll på att svimma när jag frågade tillbaka vad det var för något. Ärligt, har aldrig varit på det där Fejsbok eller kvitter, vad det nu kallas. varför skulle jag det? Det räcker så bra med detta forum där jag kan ösa min galla över tossigheterna mänskligheten klarat sig utan i tiotusentals år.

Och kortvågsradio är fan så mkt roligare än mejl.

Spottlogg, det är grejer det med. Med eller utan tuggtobak, snor och snus.

cptn å G
-snor sig säkert

Inte bara Garmin

av Walter Mitty, onsdag, juni 09, 2010, 14:53 (5088 dagar sedan) @ cptn G

Och kortvågsradio är fan så mkt roligare än mejl.

Ham radio är ett mycket bra exempel på ett tidigt socialt medium. Var inte så blygsam & samtidigt bakåtsträvande, du är ju en föregångare.

Walter

Inte bara..

av cptn G, onsdag, juni 09, 2010, 16:15 (5088 dagar sedan) @ Walter Mitty

Det var snällt av dig. Allt går runt och börjar från början igen kanske?

Nu är det så att jag knappat på dator i säkert över 25 år. Skittrött på det och nöjer mig med lite bara, så här för vänskap skull. Tycker många är liksom fångade i idén att alltid vara tillgängliga. Skönt att slippa för att få tid för annat utan avbrott. Som att segla eller ta en tur på 1400an. Man måste inte svara i telefon. Eller på mejl i tid o otid.

cptn å G
-säkert fridfull

Avatar

Garmin i en klass för sig

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., onsdag, juni 09, 2010, 15:19 (5088 dagar sedan) @ kenta

Jag har en äldre 292 som iofs fungerar alldeles utmärkt. Jämfört med annat jag provat så är den framförallt snabb på att rita om kartbilden.

Men när jag uppgraderade programvaran till den så inträffade ett flertal förbättringar, bl a:

- På en massa platser i sjökortet står det efter detta "Färja" i fet svart stil. Det är inte platser där det finns färjor.

- Det finns bilder av en kamera här och där i kortet, klickar man på kameran så dyker det upp en bild.

Både kamerorna och färjorna kan man välja bort om man också väljer bort en hel del djupsiffror och annat som man inte alls vill välja bort. Smart va?

Att reglaget för ljusstyrka heter "Fyr" är väl däremot begripligt men patetiskt inkompetent.

Däremot är det ju bra att importören är ärlig och utan omsvep erkänner att EGNOS inte fungerar och bör stängas av. Ännu bättre hade varit om den hade varit avstängd från början.

Avatar

Det finns hopp för Garmin och Egnos

av Seawolf @, onsdag, juni 09, 2010, 17:20 (5088 dagar sedan) @ Anders J

Ja, alltså inte att det fungerar, utan hopp i positionerna. Jag har provat ett tag nu efter att uppgraderat mjukvaran i min 278C.
Bilden visar ett sådant positionshopp, fast av det mindre slaget. Nu skall jag återigen stänga av EGNOS så att positionerna blir hopplösa igen.
Allt enligt ingenjörsdevisen "bättre ganska rätt än dj-t fel"
[image]

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Det finns hopp för Garmin och Egnos

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, onsdag, juni 09, 2010, 17:44 (5088 dagar sedan) @ Seawolf

Fler EGNOS-hopp av Garmin. Garmin 152 med senaste programvaran. Bilderna fanns på gammelplanket.

[image]
Vilda hopp

[image]
Mycket giftig parallellförskjutning

Jag tycker att det är mycket dåligt av Garmin att släppa så undermåliga mjukvaror. Jag har mailat support (2009) men föga överraskande inte fått något svar. Har heller inte ansett det mödan värt att ringa till någon och sticka ett hårt finger där det är mjukt.

Trist att man ännu inte har fått ordning på denna bugg. Man satsar mner pengar på korkad reklam worldwide. Iofs betals väl reklampltsen av andra tunnor än Garmins egna, men ändå ...

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Det finns hopp för Garmin och Egnos

av morpheus, onsdag, juni 09, 2010, 17:51 (5088 dagar sedan) @ Seawolf

276c hade jag under 5 år och var toppnöjd tills jag bytte förra våren till den nya 620. mer nöjd är svårt att vara då den uppfyller alla mina tre önskningar, laddbart batteri, inbyggd antenn, bilkompatibel. :-) Blev lite orolig då jag fick ett varningsmejl från Garmin i helgen som var där de meddelade ett fel i mjukvaran på min modell och alla med högre nummer ända upp till "topoftheline" 7015.

Visade sig att noggrannheten på plottningen kunde visa att båten var på säkert djup medan det i verkligheten inte förhöll sig så.
Efter uppdatering skall det vara åtgärdat, har tyvärr inte kollat IRL än. :-|

Så, inte Garmin..?

av Peter K ⌂, Stockholm, onsdag, juni 09, 2010, 23:37 (5088 dagar sedan) @ kenta

Har nu läst inläggen nedan.
Om man får för sig att köpa en plotter till nya båten, ska man köpa en lågpris-Eagle istället? Var på Erlandssons idag och ställde dumma plotterfrågor till en säljare, verkar vara en enkel och pålitlig plotter. Eller finns det bättre grejor i lågprissegmentet?

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Eagle

av Walter Mitty, torsdag, juni 10, 2010, 07:29 (5088 dagar sedan) @ Peter K

Om man får för sig att köpa en plotter till nya båten, ska man köpa en lågpris-Eagle istället? Var på Erlandssons idag och ställde dumma plotterfrågor till en säljare, verkar vara en enkel och pålitlig plotter. Eller finns det bättre grejor i lågprissegmentet?

Peter, det beror ju på vad du vill ha!
storlek
snbbhet (vid kartbyta, zoom)
visa sattelitfoton, extra kartinformation, "3D"
visa annan info som AIS, lod, ...


Eagle har några år på nacken, "förra generationen", är kompatibel med Navionics gold (men inte platinum oavsett vad de säger), har inte AIS, EGNOS/WAAS funkar (har jag för mig, finns det så funkar det verkligen).
Skärmen är bra, syns fint även i solsken.
Räkna inte med att kunna kommunicera så mycket via NMEA-interfacet, waypoints osv lägger man bäst in direkt i plottern.
Navionics gold har bra pris, du får ett kort med hela Östersjön för en hyfsad summa (kolla runt lite, Erlandssons är inte billigast).

Så vill du ha en enkel, ganska billig plotter som visar ungefär en vanlig sjökortsvy så är Eagle ett bra köp. Priset är nästan skamligt lågt. Kvaliteten är bra.

Som vanligt kommer det nya fantastiska modeller hela tiden, som onekligen är bättre än sina föregångare. Frågan är väl om de nya prestanda behövs. Köper du en Eagle kommer du att drabbas av lite ruelse efter några månader, men det skall du inte bry dig om i så fall, det går över.

Walter
örnblick

Eagle

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, juni 10, 2010, 11:23 (5087 dagar sedan) @ Walter Mitty

Jag vet inte vad jag vill ha - har bara seglat med plotter en gång, det tyckte jag funkade sådär, så jag vet inte riktigt vilka frågor jag ska ställa.
Som jag ser det vore det skönt med en kartbild som visar var jag är just nu och var hindren befinner sig. Sedan räknar jag med att man behöver använda ett papperskort i sittbrunnen för att planera rutten om man är utanför hemmavattnen eftersom jag tyckte man fick taskig överblick när vi körde utan, det blev bara en j-a massa zoomande och scrollande hit och dit - sedan hade jag tappat bort mig. Alternativet är förstås en bautaplotter med bautaprislapp, då lägger jag hellre pengarna på segel eller något roligare än elektronik.

Eftersom jag har en segelbåt är jag väl inte betjänt av en snabb plotter? AIS förstår jag inte vitsen med om man inte ska ut på öppna havet.

Platinumkorten hade visst flyg/satellitbilder inlagda till skillnad mot Gold - jag vet inte vad jag ska ha de till. I övrigt var de visst lika, eller?.

vad är det för ruelse jag kan komma att drabbas av, att jag borde ha väntat och köpt den makapären som just kom ut?

Vad är ett NMEA-inteface, går det att äta?

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Eagle

av Ulf, torsdag, juni 10, 2010, 13:32 (5087 dagar sedan) @ Peter K

Hej

Vi har en Lowrance sedan 2005 10 tums skärm med navionics sjökort i segelbåten och en Garmin 3010C som är 2 år i motorbåten.

Lowrance och Eagle är mycket lika (samma) och därför vågar jag ge ett omdöme om dessa system.
Läsbarhet och färger är betydligt bättre i Lowrance. Prickarna syns mycket bättre. Vår plotter är 5 år, så den är lite långsam i uppdateringarna. Jag skulle idag köpa en Lowrance/Eagle i stället för en Garmin framförallt med tanke på lägre pris och navionics sjökort. Bara om jag ville ha 3D bilder och undervattensbilder, skulle Garmin vara att föredra. Men vem vill ha det när man är PÅ sjön och då till ett högre pris?
Ulf

Eagle

av Walter Mitty, torsdag, juni 10, 2010, 18:09 (5087 dagar sedan) @ Peter K

Seså Peter, inte sura nu när jag försöker hjälpa

Jag vet inte vad jag vill ha - har bara seglat med plotter en gång, det tyckte jag funkade sådär, så jag vet inte riktigt vilka frågor jag ska ställa.

Då spelar det inte heller så stor roll vad det blir, som Cheshirekatten sa (leende).

Som jag ser det vore det skönt med en kartbild som visar var jag är just nu och var hindren befinner sig.

Det är det första kravet man brukar ha. Nog viktigast också.

Sedan räknar jag med att man behöver använda ett papperskort i sittbrunnen för att planera rutten om man är utanför hemmavattnen eftersom jag tyckte man fick taskig överblick när vi körde utan, det blev bara en j-a massa zoomande och scrollande hit och dit - sedan hade jag tappat bort mig. Alternativet är förstås en bautaplotter med bautaprislapp, då lägger jag hellre pengarna på segel eller något roligare än elektronik.

En plotter ger dig möjligheten att faktiskt bara använda papperskort som back-up.
Överblick lär man sig snart hantera, initialt är det lätt att bara zooma fram-och-tillbaka, som inte leder någon vart.
Större plotters hjälper bara marginellt i detta, det hela löses med handhavande och metoder. Inte med dyrare pryttlar.


Eftersom jag har en segelbåt är jag väl inte betjänt av en snabb plotter? AIS förstår jag inte vitsen med om man inte ska ut på öppna havet.

Nänä, det är sådant man lär sig.
Snabb plotter betyder att den uppdaterar kartbilden snabbt. Bra när man byter kartbild, scrollar och zoomar. Ju snabbare desstu bättre. Detta har inget med att du seglar sakta att göra.
AIS har du stor nytta av i skärgården också. Med den syns alla stora färjor, kryssningsfartyg osv. Skulle jag gärna vilja ha, men ... så är det inte.


Platinumkorten hade visst flyg/satellitbilder inlagda till skillnad mot Gold - jag vet inte vad jag ska ha de till. I övrigt var de visst lika, eller?.

Nä, Platinum har mer (sido-) info än Gold. Flygfoto kan vara bra att ha om man vill se hur det ser ut i verkligheten isf bara en karta. Det ger mer info, det är bra, frågan är bara om man är beredd at tbetala för det.


vad är det för ruelse jag kan komma att drabbas av, att jag borde ha väntat och köpt den makapären som just kom ut?

I stor sett ja. Det kommer hela tiden nya, bättre modeller. Som ibland dessutom är billigare. Så är det med nästan all elektronik, datorer, osv.

Vad är ett NMEA-inteface, går det att äta?

Glöm hur man Googlar?


/Walter

Avatar

Glömt hur man googlar.

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, torsdag, juni 10, 2010, 18:17 (5087 dagar sedan) @ Walter Mitty

När Gud gav Peter K ett skarpt intellekt gav han Walter Mitty en stor käft!

Att din kunskap Walter, till stor del bygger på Googling behöver man inte ens vara i närheten av Einstein för att förstå!

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Glömt hur man googlar.

av morpheus, torsdag, juni 10, 2010, 18:20 (5087 dagar sedan) @ S-B A-son

Bitit i det sura äpplet idag S-B? Eller är sjösättningen längre bort än det var tänkt? ;-)

Glömt hur man googlar.

av Walter Mitty, torsdag, juni 10, 2010, 19:27 (5087 dagar sedan) @ S-B A-son

Att din kunskap Walter, till stor del bygger på Googling behöver man inte ens vara i närheten av Einstein för att förstå!

Ajaj, vad har nu hänt?

Sven-Barry, du vet inget om vilken kunskap jag har, och hur jag fått den.

Av någon anledning surnar du till när jag ger Peter lite hjälp i hans val. Min kunskap om Eagle/Lowrance plotters är empirisk, därav kan den vara till viss nytta. (Läs vad jag skrev så ser du detta tydligt).

Vad har du själv bidragit med i denna fråga?

Walter
empirisk

Eagle

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, juni 10, 2010, 18:18 (5087 dagar sedan) @ Walter Mitty

Tack för infon!
Fast, jag vill bara säga att jag inte surar det minsta...

NMEA-interfacen, det var mest på skoj, klart jag vet vad det är - det vet ju alla att den går att äta! ;-)

--
So Long, and Thanks for All the Fish

RSS-feed av trådar
powered by my little forum