Avatar

Navionics Gold, vad är det för kort egentligen?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, juni 14, 2010, 21:51 (5067 dagar sedan)

Har börjat fundera vad det är för kort i chipset egentligen? Har inte hittat nåt kort som funkar rakt över här från Ljusne till finska sidan. Eller snett ner mot norra Åland. Då får jag byta till nåt annat nånstans på halva vägen, på ett hemligt ställe, man märker det inte förrän man åkt ut ur förra området, och byta till nåt annat i en meny som jag knappt fattar var nåt ligger. Och vad ska man då byta till? Dety finns ganska många att välja på, är Ladoga rätt kanske?
Med starkt utzoomat sladdade jag in en bit över land, och när jag zoomade in såg jag att sjön Bergviken, en del av älven Ljusnan, var med på kortet, väl detaljerat med djupsiffror och allt! Lika en hel del andra småsjöar jag aldrig hört namnen påj tex uppe i Lappland.
Reklamen för korten visar en svårtittad yttre gräns, men vad är det egentligen för olika kort det innehåller? Man får ju byta vid mystiska osynliga gränser. Det jag kör på här hemma funkar sydvart till Gustavsvik, var f-n nu det ligger? Men hur långt ut i Bottenhavet går det? Och vilken del av det hela bör man använda vid översegling till Gotland?
När jag navigerade i laptopen med BSB-kort fanns ju alla stora överfartskorten och allt såg lika ut, men så verkar det inte vara i dessa moderna chipskort.

Nu kan ni skriva att man måste ha papperskort också, och att man måste kunna navigera med kurslinjal och kompass. Eller också kanske svara på mina funderingar om vad Navionics Gold egentligen innehåller.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Navionics Gold, vad är det för kort egentligen?

av Lasse L ⌂, Göteborg, tisdag, juni 15, 2010, 06:51 (5067 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Det beror på vilket kort du har.
"Korten" består av flera områden.
I plottern skall du välja område.
Vet du att man i Tiki Navigator kan köra Navionics.
Tyvärr behövs en speciell kortläsare.
http://www.lowrance.se/Produkter/Kartor/Navionics/Navionics-Gold-XL92/
http://www.lowrance.se/Produkter/Kartor/Navionics/Navionics-Gold-Small-1/
http://www.tiki-navigator.com/en/en/index.htm
http://lasselundell.se/page2.html

--
http://www.lasselundell.se

Navionics Gold, vad är det för kort egentligen?

av Walter Mitty, tisdag, juni 15, 2010, 08:08 (5067 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Gissar att du köpte 44XG, som beskriv som

BALTIC SEA
Entire Baltic Sea, Gulf of Bothnia, Gulf of Finland. Peipsi lake, Berlin Lakes. Entire Sweden including Lakes, Norway South up to Flekkefjord. Finnish Lakes including Inarijarvi, Porttipahdan Tekojarvi, Lokan Tekojarvi, Miekojarvi, Emijarvi,Vahonselka, Mourujarvi, Yli Kitka, Kiantajarvi, Vuokkijarvi, Oulujarvi, Nuasjarvi, Ontojarvi, Lentua, Pielinen, Koitere, Hoytiainen, Viinijarvi, Pyhaselka, Orivesi, Puruvesi, Pihlajavesi, Haukivesi, Kallavesi, Suvasvesi, Juojarvi, Puula, Kyyvesi, Onkivesi, Pyhajarvi near Sortavala City, Saimaa, Puruvesi, Pihlajavesi, Peilavesi, Nilakka, Pyhajarvi near Iisalmi city, Konnevesi,Kolima, Kivijarvi, Keitele, Paijanne, Vuohijarvi, Langelmavesi, Vanajavesi, Lappajarvi, Pyhajarvi near Rauma City, Lohjanjarvi-Vihti.
CODE: 44XG

Det täcker alltså hela Östersjön, en radda sjöar i Finland som jag ger katten i, tycks täcka Öresund - upp längs kusten till och med södra Norge. Lite tveksamt hur långt ut från västkusten som täcks.
Men det borde räcka mer än väl för semesterseglingar från Ljusne.

Det kortet innehåller i själva verket några underkort, man måste ställa in vilket underkort man vill använda. Det blir lite förvirrande första gången, man tycker att det borde Navionics eller plottertillverkaren fixat - ett vettigt filträd så är saken klar.
(det är fler korttillverkare som ha liknande problem, samma sak med C-MAPS CM93 tills den senaste versionen. Beror troligen på att man inte haft tillräckligt unika filnamn).

Jag gissar (vidare) att Navionics helt enkelt la flera mindre kort på ett samlingskort, vilket var bra för oss konsumenter, då fick vi större täckningsområde till samma pris.

Därmed får du vara lite aktiv med din plotter. Förmodligen (du har en Eagle, jag har Lowrance, de kan var lika i menyerna ...) går du in i någon meny som heter sjökort ("charts") och letar lite bland korten.

- Lasses kommentar om Tiki var intressant. Fugawi kan också lösa Navionics, men jag tycker bägge är för dyra. Med allt fler som kan lösa Navionics är det kanske bara en tidsfråga innan OpenCPN kan?

/Walter

Så, S-B A, det var väl inte så farligt, detta heller?

Avatar

Navionics Gold, vad är det för kort egentligen?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, juni 15, 2010, 10:37 (5067 dagar sedan) @ Walter Mitty

Vilka de yttre gränserna för hela kortet är, det är helt solklart. Det jag på nåt vis skulle vilja veta är vilka kort som finns inuti och vilka områden de täcker. Seglar man i hårt väder och upptäcker att man är utanför det område som nyss fungerade och då måste gå in i menyer och på chans byta till nåt annt är det ju ganska värdelöst. Det måste väl finnas uppgifter på det nånstans på nätet.
Förlängde strömkabeln nyligen så jag kan dra ner plottern ner i båten när jag vill planera, men va fan...

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Trådstöld!

av Peter K ⌂, Stockholm, tisdag, juni 15, 2010, 10:52 (5067 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Byter Eagle-plottern kort själv när man seglar in i ett nytt sjökortsområde, eller måste man själv fippla och leta i menyerna efter det nya kortet?

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Trådstöld!

av hans, tisdag, juni 15, 2010, 11:07 (5067 dagar sedan) @ Peter K

Vår Lowrance byter inte själv utan man måste göra det via menyn. Bökigt då det inte framgår av namnet vilket område korten täcker. Jag har skrivit detta på en fusklapp samt kortets benämning. Vår plotter är av äldre generation så hur det är på nyare Lowrance vet jag inte.

Avatar

Automatiskt till Hydrographicas specialer

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, juni 15, 2010, 11:27 (5067 dagar sedan) @ Peter K

Byter Eagle-plottern kort själv när man seglar in i ett nytt sjökortsområde, eller måste man själv fippla och leta i menyerna efter det nya kortet?

Nej man måste byta själv. Snabbt gjort, men att veta de exakta gränserna för täckningen vet man inte i förväg. Det jag seglar på här efter Bottenhavskusten går ända till en bit nedanför Stockholms skärgård. Och går jag in i tex Stora Nassa eller Rödlöga så byter det automatiskt till Hydrographicas specialer, det är ju väldigt bra. Jag trodde först inte ens att dessa specialer var med, dålig info...

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Vad är det för stenålderssystem? På min...

av Gunnar S ⌂, tisdag, juni 15, 2010, 11:58 (5067 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

...Standard Horizon med C-map ser jag tydligt sjökortens täckning genom att zooma ut ordenligt.
Och vid användande skiftar den helt automatiskt över till nästa/bästa kort automatiskt. Finns det ett Hydrographica-kort där jag seglar väljer plottern det naturligtvis själv, att välja kort manuellt vet jag inte ens hur man gör.

Avatar

Vad är det för stenålderssystem? På min...

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, juni 15, 2010, 13:10 (5067 dagar sedan) @ Gunnar S

Ja det här är inget Navionics basunerar ut med fet stil i reklamen. Men korten är snyggare än C-maps skitfula variant. :-D

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Du får mer för pengara ... problem?

av Walter Mitty, tisdag, juni 15, 2010, 17:42 (5066 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Ja det här är inget Navionics basunerar ut med fet stil i reklamen. Men korten är snyggare än C-maps skitfula variant. :-D

Ja, alltså, jo, som jag skrev tidigare så ...
- alla korttillverkarna verka erbjuda större områden för samma peng
- de verkar du klumpa ihop (bundla) flera olika kort
- men några har då fått lite problem med att man måste manuellt skifta mellan de olika "gamla" korten.

Hur är det nu med Gunnar S Horizon som han framhåller så: kör inte den C-MAP? De har haft motsvarande problem.

Hydrographica - en annan historia, det verkar alla ha integrerat vackert.

Peter K: ja, man måste ibland manuellt, i en meny, byta kort om man köper ett stort kort, som 44XG. Det är egentligen inte Eagle, utan Navionics som skapat detta.
Som nämndes tidigare: troligen filnamn som skapat problmen.
För att glädja dig ytterligare så har jag för mig att en gräns går ... lite syd om Sandhamn - dvs seglar man Sanhamn - Nynäshamn så får man allt åbäka sig att gå in i menyn och byta kort. Ungefär som att vända sida i Skärgårdskorten, usch vad hemskt.

S-B A: nu har jag googlat igen, eller?


/Walter
Dr.

S-Horizon och C-map

av Gunnar S ⌂, tisdag, juni 15, 2010, 18:12 (5066 dagar sedan) @ Walter Mitty


Hur är det nu med Gunnar S Horizon som han framhåller så: kör inte den C-MAP? De har haft motsvarande problem.

Det vet jag inget om. Jag skiftar aldrig kort manuellt i alla fall

Avatar

Hårt arbete, slit & släp.

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, juni 15, 2010, 21:30 (5066 dagar sedan) @ Gunnar S

Man får väl lära sig att stå ut med det, vad har man för val? :-D

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Söka kort, igen...

av Peter K ⌂, Stockholm, onsdag, juni 16, 2010, 23:05 (5065 dagar sedan) @ Walter Mitty

Peter K: ja, man måste ibland manuellt, i en meny, byta kort om man köper ett stort kort, som 44XG. Det är egentligen inte Eagle, utan Navionics som skapat detta.

Så, om man köper ett litet kort över Stockholms skärgård, typ Navionics Gold 5G482S2 med beskrivningen "Östra Sverige. Alholmen till Gräsö. Inklusive Hjälmaren, Mälaren, Fagersta och Stockholm" så slipper man byta kort och leta å ha sig och meka så länge man håller sig i detta område? För jag kommer inte att lämna detta område med båten inom en övrskådlig framtid.
Är det riktigt uppfattat?

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Avatar

Söka kort, igen...

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, torsdag, juni 17, 2010, 07:41 (5065 dagar sedan) @ Peter K

Peter K: ja, man måste ibland manuellt, i en meny, byta kort om man köper ett stort kort, som 44XG. Det är egentligen inte Eagle, utan Navionics som skapat detta.

Så, om man köper ett litet kort över Stockholms skärgård, typ Navionics Gold 5G482S2 med beskrivningen "Östra Sverige. Alholmen till Gräsö. Inklusive Hjälmaren, Mälaren, Fagersta och Stockholm" så slipper man byta kort och leta å ha sig och meka så länge man håller sig i detta område? För jag kommer inte att lämna detta område med båten inom en övrskådlig framtid.
Är det riktigt uppfattat?

Så är det nog. Och dessutom, det är skitenkelt att byta område. Ska kolla om 08-skärgårn och Mälaren sitter i samma "avdelning" på mitt kort bara jag kommer ihåg det...

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Söka kort, igen...

av Walter Mitty, torsdag, juni 17, 2010, 08:53 (5065 dagar sedan) @ Peter K

Så, om man köper ett litet kort över Stockholms skärgård, typ Navionics Gold 5G482S2 med beskrivningen "Östra Sverige. Alholmen till Gräsö. Inklusive Hjälmaren, Mälaren, Fagersta och Stockholm" så slipper man byta kort och leta å ha sig och meka så länge man håller sig i detta område? För jag kommer inte att lämna detta område med båten inom en övrskådlig framtid.
Är det riktigt uppfattat?

Så är det nog. Jag köpte det stora guldkortet, eftersom det är ekonomiskt fördelaktigt, så jag har inte riktigt den erfarenheten.
Även om du just nu tänker ålla dig i det område du anger föreslår jag at tdu överväger det stora kortet, då
- det är ekonomiskt, pris/yta
- planer kan ändras
- du kan komma att sälja plottern med kort, då är ett störrre kort värt bra mycket mer än ett litet, ökar också "försäljningsområdet".
- osäker på om Navionics verkligen uppdaterar de mindre korten, trodde de slutat sälja.

Dessutom är det enkelt att byta område, sker ganska sällan för de flesta. Sker det oftare är det enklare ...

/W

Söka kort, igen...

av Peter K ⌂, Stockholm, torsdag, juni 17, 2010, 10:33 (5065 dagar sedan) @ Walter Mitty

- det är ekonomiskt, pris/yta

Jo, men varför betala för något jag inte behöver?
Den tusenlappen kan jag köpa något roligare för.

- planer kan ändras`

Inte troligt, faktiskt.
Jag är ingen långseglare.

- du kan komma att sälja plottern med kort, då är ett störrre kort värt bra mycket mer än ett litet, ökar också "försäljningsområdet".

Tror inte jag kommer att sälja plottern. Om jag köper en plotter avser jag att kasta ut loggen som sitter med infällt montage i ruffskottet och stoppa in plottern i det hålet. Det blir bökigt att byta bara för att byta sedan.

- osäker på om Navionics verkligen uppdaterar de mindre korten, trodde de slutat sälja.

De gick att köpa på Erlandsson´s Brygga.

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Vadå problem??

av behan, torsdag, juni 17, 2010, 18:39 (5064 dagar sedan) @ Walter Mitty

Jag undrar vad det här handlar om.
Jag har en Lowrance plotter inhandlad förra sommaren och till den Navionics Gold för allt från Kvarken och Finska viken runt kusten upp till Norge.

Jag har visserligen inte hunnit testa vare sig Kvarken eller Finska viken men runtom på Östersjön och ute i skärgårdarna är det plottern som håller reda på korten, inte jag. Jag har aldrig behövt ställa in eller välja sjökort.
Har ni gamla grejor eller vad handlar det om?

Den gamle, som på sin höjd behöver zooma

Avatar

Navionics Gold, vad är det för kort egentligen?

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, tisdag, juni 15, 2010, 10:39 (5067 dagar sedan) @ Walter Mitty

Så, S-B A, det var väl inte så farligt, detta heller?

Nej Walter. Det var faktiskt helt OK! Fast heller håller jag inte med om!

mvh Sven-Barry - okritisk

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Navionics Gold, vad är det för kort egentligen?

av Rövarn ⌂ @, torsdag, juni 17, 2010, 18:17 (5064 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Nu kan ni skriva att man måste ha papperskort också, och att man måste kunna navigera med kurslinjal och kompass.

Det bästa är att lära sig använda kurslinjal, passare, kompass och sen använda papperskort!

;-)

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Avatar

Navionics Gold, vad är det för kort egentligen?

av Lasse L ⌂, Göteborg, torsdag, juni 17, 2010, 22:22 (5064 dagar sedan) @ Rövarn

Nu kan ni skriva att man måste ha papperskort också, och att man måste kunna navigera med kurslinjal och kompass.


Det bästa är att lära sig använda kurslinjal, passare, kompass och sen använda papperskort!

;-)

Men när papperskorten blåst i sjön, är det tryggt med elektroniken.
http://lasselundell.se/page2.html

--
http://www.lasselundell.se

Navionics Gold, vad är det för kort egentligen?

av Pricken, torsdag, juni 17, 2010, 22:28 (5064 dagar sedan) @ Lasse L

När korten blåst i sjön (om de nu kan göra det från den plats där de ligger undanstuvade) då navigerar man efter erfarenhet, precis som vanligt.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum