Avatar

villabrand-orsak linolja

av morpheus, fredag, juni 18, 2010, 14:11 (5079 dagar sedan)

En villabrand där den troliga orsaken var linolja som användes dagen innan. Placerades i garaget där det senare tog eld och spred sig till villan.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.393774-villa-totalforstord-i-omfattande-brand

Att det finns så dålig kunskap om linoljans benägenhet till självantändning?

Avatar

villabrand-orsak linolja. Eller slipdamm?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, fredag, juni 18, 2010, 14:23 (5079 dagar sedan) @ morpheus

En annan mindre känd brandorsak vid golvslipning är slipdammet. Om man kör med golvslip, den vanliga tunga modellen som samlar dammet i en stor påse, så måste man absolut tömma på påsen på kvällen. Om man inte hinner slipa kllart och lämnar maskinen med påsen halvfull över natten är det nästan garanterat att det tar eld i spånet/dammet. Tror det var så det gick till när Trönö kyrka brann. Golvet byttes och slipades, man spolade ner linoljetrasorna men lämnade dammpåsen otömd.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

villabrand-orsak linolja. Eller slipdamm?

av morpheus, fredag, juni 18, 2010, 14:29 (5079 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

De klassiska ingredienserna alltså? Värme-Bränsle-Syre

villabrand-orsak linolja. Eller slipdamm?

av cptn G, fredag, juni 18, 2010, 14:55 (5079 dagar sedan) @ morpheus

Samma hände dottras väninnefamilj och hon i 9e månaden. Skulle flytta in i helrenoverad barre och allt var där i flyttkartonger, hela deras fotofirma plus eget.

Hennes man var skitnoga med trasor och damm. Det var han som gjort i stort sätt hela renovering. En konsthantverkare som ska ha all heder. MEN oljan hade antagligen runnit in under ekparketten av 22 mm vackra gedigna ekstavar i fiskbenläggning. Man tror det var orsaken. På natten brann kåken ner. Familjen bodde i ett ruckel intill o hade alltså två ruckel från början på tomten i Täby

Idag står en fin villa där plus ett ruckel som far i huset inte orkat med att ta tag i. Dom tog i rejält inför nybygget och det var klok. Och rätt dyrt privat trots bra försäkringar. Så är det.

F ö har min granne, vars hus brann förförra juldagen när dom var hos släkten, ett nytt hus o är inflyttad. Nu gör man i ordning trädgårn och allt blir bra, men vilken jävla pärs med all byråkrati när man drabbas. Även han får punga ut med bra slantar privat. Självrisken täcker inte alls allt. Min granne hade bara finkläder kvar, det dom hade på sig. Allt var borta.

Det gäller att vara rätt försäkrad. Dyrt är det också. Hängslen och livrem.

cptn G
-säkert för säkrad

RSS-feed av trådar
powered by my little forum