Avatar

Tryckvattenproblem

av Nitgubben, måndag, juni 21, 2010, 19:22 (5066 dagar sedan)

Nu har det hänt, det första problemet av litet större dignitet har drabbat finbåtsägaren L. Det är alltså tid att få hjälp av upa-expertisen.

Häromdagen fyllde vattentanken för första gången i år. Efter litet gurglande i systemet och fnysande i kranarna var allt som vanligt och man kunde höra tryckvattenpumpen, Jabsco 31600-0092, då och då gå igång när trycket hade fallit litet.

Igår när vi vaknade litet småtrötta efter en fotbollspubkväll i Köpenhamn var pumpen stendöd och efter en kort stund kom inget mer vatten. När jag slog strömbrytaren till/från hördes klickandet från ett relä någonstans men det var allt och efter några gångers stressat till/från så var även det ljudet borta.

Vad göra nu?

Jag har letet upp pumpen som jag tror har inbyggt relä och anslutit den direkt till 12V men det hjälpte inte alls. Ingenting hände.

Bortsett från detta gick årets premiärsegling hur bra som helst, Träffade bl.a. tre trevliga engelsmän på segeltur från norra England någonstans. Det visade sig att vi hade mer än ett gemensamt intresse. Öl & segling är tydligen en internationell kombination.

L

Tryckvattenproblem

av ole, måndag, juni 21, 2010, 20:21 (5066 dagar sedan) @ Nitgubben

"6. If pump will be inoperative for a considerable length of
time, turn off circuit to pump and bleed system by
opening faucet."

http://www.pumpagents.com/pdf/JabscoPumps/31600-0092.pdf

Avatar

Tryckvattenproblem

av Nitgubben, måndag, juni 21, 2010, 20:30 (5066 dagar sedan) @ ole

Det är inte det Ole, men jag brukar göra så när jag lämnar båten. Pumpen gick bra i två dagar nu och la plötsligt av. I morgon ringer jag importören.

När jag köpte båten avstod jag från alla mekaniska pumpar och det var kanske inte så smart men en sak var i alla fall klokt. Jag beställde en reservpump. Den ska jag montera i övermorgon så kan jag jag skicka den andra för reperation ifall det blir aktuellt. Jag hoppas dock att någon här ska ha en lösning typ "öppna den lilla luckan där och återställ en blå brytaren" eller något i den stilen.

L

Tryckvattenproblem

av hans, måndag, juni 21, 2010, 20:53 (5066 dagar sedan) @ Nitgubben

Kanske det är tryckströmbrytaren som hängt upp sig. I så fall koppla förbi den och hör om pumpmotorn går. Hur du får liv i brytaren vet jag inte, men har du ingen garanti kvar kan du försöka skruva isär den, vilket borde gå. Någon har ju skruvat ihop den. Så brukar jag tänka och oftast fungerar det. Lycka till

Tryckvattenproblem

av ole, måndag, juni 21, 2010, 22:36 (5066 dagar sedan) @ Nitgubben

Har du nu eliminerat dom här möjligheterna??

MOTOR FAILS TO TURN ON
Loose wiring connection.
Pump circuit has no power.
Blown fuse/Thermal Protector tripped (wait 30 min.).
Pressure switch failed.
Defective motor.

Tryckvattenproblem

av Folke, måndag, juni 21, 2010, 21:12 (5066 dagar sedan) @ Nitgubben

Kan det vara så att det har varit vatten kvar i den som har frysit och skadat den....det hände mej för ett antal år sedan,efter det blåser jag ur vatten ur den på hösten och sen har allt funkat .

Tryckvattenproblem

av ole, måndag, juni 21, 2010, 22:42 (5066 dagar sedan) @ Folke

Bra det funkar för dig. Dom säger man ska göra så här:

WINTERIZING YOUR WATER SYSTEM
To winterize, it is not necessary to drain the water from
the entire water system. Blowing into the lines to remove
the water from your water system is not satisfactory due
to the check valve mechanism built into the pump.
Follow these steps to remove all water from your water
system:
1. Drain water by opening tank drain, or open a fixture to
allow pump to operate until tank is dry.
2. Open the lowest outlet in water system to drain lines.
3. To remove any remaining water (about a cup), remove
outlet hose on pump and activate pump. To blow out
lines, attach air nozzle where outlet hose was
removed. Make sure all fixtures are open before starting.
4. Your water system is now winterized. Don’t forget to
reattach the outlet hose to pump and close all fixtures

Avatar

namnbyte

av Hans F, Vaxholm, måndag, juni 21, 2010, 21:17 (5066 dagar sedan) @ Nitgubben

Aha, har lagt ihop 2 o 2 och förstått att det är du L med HR 31 i Malmö (?). Men varför byter man inarbetade namn på planket ?

Låter som pumpen har gett upp, men du har väl garanti kvar ?

--
Båtlös och....

Avatar

Namnbytt

av Nitgubben, måndag, juni 21, 2010, 21:29 (5066 dagar sedan) @ Hans F

Det är jag, jodå. Varför man byter namn? För att den förra signaturen hade ett dåligt ursprung.

Hur länge har man garanti? Ringer HR i morgon. De kanske även har ngt tips.

L

Avatar

Brytarbyte

av Nitgubben, tisdag, juni 22, 2010, 19:29 (5065 dagar sedan) @ Nitgubben

Har varit i kontakt med Jabscos svenska representant idag. Troligtvis är det tryckströmbrytaren och de skickar mig en ny ifall det är så. Det låter ok tycker jag. Om hela pumpmotorn är paj så lönar det sig inte att laga den.

I morgon monterar jag reservpumpen och demonterar den som trilskas sedan kommer jag säkert att veta. De sa att de hade haft att göra med många sönderfrusna tryckbrytare i år.

Jag har följt instruktionerna tycker jag men jag har inte blåst genom ngt hål. Kan inte se att det ska behövas när jag tänker på hur allt är monterat. Jag kan inte komma på var det ska kunna stå vatten men det kanske jag har en annan syn på i morgon.

L

Avatar

Brytarbyte

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, juni 22, 2010, 19:58 (5065 dagar sedan) @ Nitgubben

Apropå rinnande pentryvatten så har jag inget sk tryckvatten, jag har i stället en tryckknapp för färskvattnet, jag kan manövrera den med knät om jag vill. Pumpen är en nästan helt ljudlös cirkulationspump, drar nästan ingen ström heller. När min fotpump pajade satte jag dit detta arr lite som nödlösning, jag hade pumpen liggandes så det blev gratis. Sen jag haft det så här i flera år tycker jag det verkar mkt bättre än att öppna en kran, och att pumpen ev startar mitt i natten. Med en självtillbakafjädrande knapp för färskvattnet är det ingen risk att man av misstag gör slut på färskvattnet.

Har även en sjövattenpump, den manövrerar jag med en dragströmbrytare, där är det ju ingen risk att vattnet tar slut. Den pumpen är en impellerpump som väsnas och drar rejält med ström, och ändå pumpar lite i minsta laget för duschning. Skulle hellre vilja ha en tyst cirkpump även där. Den måste då sitta under vattenlinjen, det inger en viss tvekan...

Men som sagt, nån vits med tryckvatten ser jag inte. Jag når knapparna fortare än jag når kranarna. Kallt och varmt sjövatten kan jag reglera som vanligt med kranarna på sjövatten, har oftast enbart varmvattenkranen öppen så jag snabbt kan diska. Hur många liter/minuten tycker ni en pump för duschning bör pumpa? För kraftig pump gör ju slut på varmvattnet för fort, det är ju inte heller bra ju.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Tryckbrytare & träpluggar

av Nitgubben, torsdag, juni 24, 2010, 23:00 (5063 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Kan meddela att det var tryckbrytaren som inte fungerade. En ny ska jag få nästa vecka. På kartongen till den nya, min reservpump, pumpen står det att det är tre års garanti på dem. Ska även höra om det nästa vecka.

Som ett inlägg i den aldrig helt sovande träpluggsdebatten kan jag berätta att med hjälp av två¨pluggar ur den där standardpåsen med pluggar som många av oss har klarade jag pumpbytet med mindre än en liter färskvatten utläckt runt pumpen. Det brukar hävdas att pluggar av det materialet, ngt lövträ, näppeligen sväller vid väta. Det gör de visst.

Träpluggar är alltså bra ombord.

L

Tryckbrytare & träpluggar

av Walter Mitty, fredag, juni 25, 2010, 12:16 (5063 dagar sedan) @ Nitgubben

Bra att det fixar sig bra med pumpen.

Att träpluggar är bra att ha vet alla. De som tjafsar emot gör så bara för att visa att de kan vara motvalls. Som vanligt är det enkelt att se kvaliteten på argumenten med lite negation: Har lite träpluggar någonsin skadat?
(det finns ju fler områden med likartad debatt).


Glad midsommar!

Walter
midsommarfirare

RSS-feed av trådar
powered by my little forum