Avatar

Svensk lappad gästflagg.

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, fredag, juni 25, 2010, 17:27 (5062 dagar sedan)

Gud bevare oss för norrmän och Ljusne-bor! I dag fick jag en gammal skitig och lappad(!) flagga från en gammal snipa från -55 med orginal merca diesel oxå från 55. På mitten hade den gamla bomullsflaggan ett hål som nästan täppts igen med en bit från en polyesterflagga! Hängde upp den i styrbords sejnfall, en svensk trasig lappad gästflagg på en båt med en svensk flagga även i aktern. Får man ha så?
Men va fan, vi är ju Ljusnebor som seglar ofta utanför Ljusnes gränser, tex ända bortåt Sandarnehållet. Ljusne räknas väl inte som Sverige?

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Svensk lappad gästflagg.

av ole, fredag, juni 25, 2010, 18:41 (5062 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Hur gjorde du dig förtjänt av en sådan flagga??

Avatar

Svensk lappad gästflagg.

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, juni 26, 2010, 03:46 (5062 dagar sedan) @ ole

Kompisen hade den på sin lätt skabbiga träbåt, liten, ful och trasig på en kort flaggstång. Nu hade han fått rn rejälare flaggstång med tillhörande större och hel flagga. Den gamla tänkte han kasta, så jag fick den. Knutarna jag gjorde för att få upp den i sejnfallet var nästan fulare än flaggan själv.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Svensk tappad flagg.

av cptn G, lördag, juni 26, 2010, 12:16 (5062 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Hu, sådan vandalism! Usch & fy på er.

Gamla flaggor ska brännas. Eller åtminstone slängas. Men inte på hamnplan där jag idag hittade en skitig svensk flagga, inte alls så sliten. Nu går den i tvätten och ska sedan sömmas i fållen. Därefter strykas. Inte stryka flagg, utan stryka flagg (med pressveck = snyggt).

Nationsflaggan är som manligheten. Ska hållas fram, bäras högt och vara stolt över.

Midsommarrapport: lugn afton med två seglargubbs, en pava visky, en pava rom o flera starka öl. Rökt sik, sill och gott bröd, melon och hallon från frysen
Väderrapport: regnskurar idag.
HF-rapport. AH-2 tunern verkar inte matcha. Reläerna rasslar som dom ska men sedan stänger den av trancievern. Eller trancievern stänger av sig själv som skydd mot missmatch. Problemas...

cptn G
-på säker hemmaplan

anpassning

av Walter Mitty, lördag, juni 26, 2010, 20:41 (5061 dagar sedan) @ cptn G

impedansen, kapten, impedansen.

inget säger jag om dryckjom, utom att den var bra.

missanpassad

av cptn G, lördag, juni 26, 2010, 21:11 (5061 dagar sedan) @ Walter Mitty

Inte lätt vara missanpassad.

Yes, impedansen. Inte lätt att gå maritime mobile (mm). Tror att jordplanet via kölbult inte är som den ska för att bulten ligger i tätmassa och inte jordar. En borrning i kölsvinet genom plasten och borrhål plus gäng inifrån i kölen gör susen för kontakt.

Kabeln (tändkabel för upp till 5000 V) från tunern till akterstaget ska nog dras lite annorlunda än det provisoriska just nu nära akterräcket. Kabeln är ju en bit av antennen och bör dras 10-15 cm från annan metall.

Återkommer när jag anpassat mig.

73 de sa0awq - snart mm / cptn G

Avatar

missanpassad

av Seawolf @, lördag, juni 26, 2010, 21:43 (5061 dagar sedan) @ cptn G

Ta och mät resistans (två gånger, med båda polariteterna) mellan något skapligt stort föremål i vattnet av samma material som din köl och din köl. En järnköl är ju oftast målad med epoxifärg och är därmed elektriskt isolerad vad gäller större delen av sin yta.
Jag tror att du kanske får ordna en egen jordplåt av t.ex. koppar för att få till det.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

missanpassad 2

av cptn G, söndag, juni 27, 2010, 09:14 (5061 dagar sedan) @ Seawolf

Jordplatta i sintrad brons finns att köpa för montage utanpå bottnen. Storlek ungefär 15 x 20 cm ger 6 m2 yta mot vattnet. Men jag vill inte ha fler hål i skrovet och målningsproblemet att sinterplattan inte ska få färg på sig.

En lösning är 50 mm breda tunna kopparband på 1/2 och 1/4 våglängder eller ett stort kopparnät invändigt i skrovet som counterpoise under vattenlinjen. Kan vara svårt att installera i gammal båt och borde byggas in i plasten när åtminstone en långfärdsbåt byggs. Stålbåtar och fartyg har inga jordproblem vad gäller kortvågstrafik. Elektrisk kontakt med vattnet ej nödvändigt och färg hindrar inte.

Jag tror att järnkölen på 5,5 m2 funkar som jordplan dvs det ena benet i en dipolantenn, andra benet är akterstaget/antennen. Ska öka arean på jordkabeln, som i sin tur är kopplad till en kondensator bestående av 6 st 1,5 m långa hopbuntade coax RG58 med flätan till tunern i övre änden och ledaren i nedre änden lödd till nämnda kabel. Denna konding ska hindra HF att gå baklänges vid sändning.

Tunern Icom AH-2 är köpt begagnad och kanske inte helt OK. Vi får se hur det är med det.

Mäta är att veta sägs det, det har du rätt i, Havsvargen.:-D

cptn G

Avatar

missanpassad

av Seawolf @, söndag, juni 27, 2010, 15:25 (5061 dagar sedan) @ cptn G

Det är tveksamt om man har nytta av den totala ytan på en sintrad platta. Så fort man avlägsnar sig typ några tiondels millimeter från sinterplattans yta är man hänvisad till ledningsförmågan i ytan på det vatten som finns utanför detta skikt. Detta skikts yta är i princip samma som grovytan på plattan, inte på dess totala. Så ledningsförmågan blir då direkt proportionell mot sinterplattans yttermått. MAO kan man få samma resultat med varje form av metallplatta. Tar man koppar behöver den inte bottenmålas, så länge den inte förses med zinkanoder.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

anpasslig

av Walter Mitty, söndag, juni 27, 2010, 18:03 (5060 dagar sedan) @ Seawolf

Mät.
Jag är övertygad om att kölen är bra jordad när det kommer till kritan. Om inte så kan du ha en koppling till .... propellern. en koppling som du bara har igång när du änvänder din radio.

Tänker du sända också? Då kan det vara intressan att strömbegränsa, inte bara för att få längre batterilivslängd, utan för att inte pumpa ut för stora strömmar i vattnet.

Kör din radio på landbacken först, ordentligt, så du vet hur den är. Kolla upp det som kan behöva underhållas, som kondingar (nämnde du det redan? Kolla ellyterna vid kraggen, kolla kondingarna vid sändarens utgångssteg - byt gärna, kondingar är ofta färskvara). Se över lödningar mm - det brukar räcka att titta, ser något misstänkt ut så löd om. Enkelt!

Walter
radiot

Svar om tveksamt

av cptn G, söndag, juni 27, 2010, 20:44 (5060 dagar sedan) @ Seawolf

Du säger det? Men alla goda råd man kan hitta i radiobranschen och seglande radioter, rekommenderar sintrad platta (dynaplate) om det inte är stålbåt. Tänkte slippa den som sagt och skall slutföra installation enl standard f ö och ger mig faan på att kölen duger. Mitt problem ligger på annat ställe. Antingen tunern, antennkabels dragning eller jordplanet.
Länk till jordplatta, se bilden
http://www.cordland.se/tillbehor_mf_hf.html
[image]
Här en annan variant
[image]

och till slut pågående hpd-bygge av 14,3 MHz vertikal. Fint stativ från Tele2 surplus samt 5 m metspö från Jula med 1/4 våglängd = 5,1 m 1,5 kvadrat elledning som antenn inuti. Ska bli 4 eller 8 radialer i 30 graders sloop, också 1/4 våglängd långa. Bör bli ungefär 50 Ohm och matas med RG213. Bakom syns nervevad milgrön teleskopmast på upp till 30 m höjd samt t v på gaveln en 14,5 m mast för G5RV vars 600 ohms stege hänger emellan. T h på kåkens gavel, syns ej, har jag en 2m och 70cm vertikal samt båtvhf på 12 m stolpe
[image]

I Love My Backyard:-D

cptn å G

RSS-feed av trådar
powered by my little forum