Avatar

Sommar

av Pinja @, Västerås, onsdag, juli 14, 2010, 22:41 (5057 dagar sedan)

Vilken SOMMAR

23 grader i vattnet långt ute i Åbolands skärgård där jag befinner mig. Det går knappt att göra annat än bada heller, eftersom det är 25-30 i luften. Och jag som ordnat en resa till Grekland nästa vecka. Usch vad jag ångrar det nu.

Liksom i fjol har vi sällskap av här av tvenne ytterst sällskapliga små damer, måste visa en liten situationsbild av hur dagarna förlöper.


[image]

Trevlig fortsättning på sommaren, fastän Planket är dött.
Pinja

Sommar

av ole, onsdag, juli 14, 2010, 23:14 (5057 dagar sedan) @ Pinja

Det ser iaf ut att va livligt i Åbolands skärgård :cool:

Ni har inte så mycket av det här heller.......
http://www.havna.com/wip4/detail.epl?id=494180&cat=5860

Avatar

Sommar

av Pinja @, Västerås, torsdag, juli 15, 2010, 12:02 (5056 dagar sedan) @ Pinja

Är det bara du och jag och Nitgubben vakna på Planket Ole? Har du ingen båt i sjön heller?

För övrigt kan jag meddela att det är dåligt med fisket. Hoppas att det beror på det varma vattnet. Annars har man ju hört mycket hoppingivande rapporter på senare tid, t.om så att Torsken skulle kunna vara på väg tillbka ända hit till våra trakter.

Pinja
Alltså, båt i sjön har jag, men inte segelbåt, som ju är det som räknas.

Sommar

av ole, torsdag, juli 15, 2010, 12:42 (5056 dagar sedan) @ Pinja

Jag bryggseglade hela onsdagen ........
Idag har vi tungt regn - och jag har fått DVD spelaren att funka
igen vid att öppna den och damsuga........det blir nog någon
Rolling Stones konserter på DVD om regnet fortsetter.....

Avatar

Sommar

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, torsdag, juli 15, 2010, 12:47 (5056 dagar sedan) @ Pinja

Underbar bild. Glada sommarbarn, det överträffar nästan tom segelbåtar!

Det drar ihop sig för oss Ljusneplankister att semestersegla också. Jag jobbar halv dag i morrn sen är jag ledig, frun jobbar tyvärr även lör sön. De rätta västvindarna den 65 nm långa första etappen mot Öregrund blåser i morrn fredag så dem missar vi, sen vrider det tillbaka till den förhärskande sydosten som blir rätt i näbben. Men det går det med, med x-fock och skam att ta till.

Tar med laptop o kamera så det blir väl en sorts seglarblogg här på UPA.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Sommar

av fyrvaktarn, torsdag, juli 15, 2010, 14:51 (5056 dagar sedan) @ Pinja

Här är en till. Startar imorgon mot samma vatten där du befinner dej Pinja. 4veckor segling + stugliv. Helt okej att ha det framför sej, speciellt med tanke på att sommaren redan nu varit nästintill perfekt.
Fisken har tyvärr försvunnit från Skärgårdshavet, och det beror inte på värmen. Du kan fråga vem som helst, på Gullkrona får man sällan nån fisk alls, Helsingholm säljer odlad lax . . .

-fyrvaktarn
På väg

--
Fyra femtedelar av jorden är vatten. Resten är till för att förtöja vid.

Avatar

Sommar

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, torsdag, juli 15, 2010, 18:20 (5056 dagar sedan) @ Pinja

Fin bild Pinja!

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Sommar

av Håkan, Göteborg, torsdag, juli 15, 2010, 19:49 (5056 dagar sedan) @ Pinja

Roligt med en bild på dig, Pinja, liksom på dina två minidrufsor.

Jag, liksom alla andra förmodar jag, har skapat mig en mental bild av dig och ditt utseende genom våra skriverier på planket, men du ser inte alls ut som jag trodde...men du duger bra ändå. (Smiley förstås)

Sitter just och svettas i värmen i Göteborg och håller just därför på att fylla badkaret för att ta mig ett svettdrivande bad och sedan blir det nog en whiskyågingerale på balkongen i kvällssolen. Funderar på att jag kanske måste resa till långtbortaland redan nästa vecka på ett jobb som nog kommer att kräva blängande i två-tre veckor - skulle egentligen hellre varit på en del småblängarjobb härhemmavid och kunnat segla lite däremellan, men ett större uppdrag med mer pengar är å andra sidan välkommet - efter att i tre veckor ha sprätt pengar på båt och drufs och drufsor som en berusad sjöman i en stor del av Bohuslän, ju.

Hade lite problem med dålig kylning av motorn under sista delen av segelperioden, och i går fick jag rensat min värmeväxlare på båtmotorn med hjälp av en trevlig och effektiv tekniker från Mitab, ett helt litet lass jox av havstulpaner och musselskal och annat biologiskt fick han ut och efter återmontering skvalar det sjövatten ihop med avgaserna som aldrig förr så nu kan man nog lita på motorn igen.

När vi kom tillbaka till Rörö förra veckan hade vi gått för motor från Skärhamn i rak stark motvind (som alltid, håhåjaja) och rätt skvalpigt och motorn var lätt överhettad och jag visste att den skulle vara opålitlig i hamnmanövrerna. Mycket riktigt dog den just som jag siktat på en lämplig bryggplats. Ropade till mina drufsor som stod på fördäck att hålla i sig och med cirka tre knop rammade vi bryggan och klättrade halvvägs upp på den.
Inga skador på båten annat än lite ytligt skrap på gelcoaten lyckligtvis, Maxin är en stark sak, och med hjälp av båtgrannar förtöjde vi och allt blev lugnt igen.
Men träplankan på bryggan sprack och fick ett djupt märke och det döpte jag och drufsorna till Jagularhacket och det kan numera beskådas på Rörö brygga alldeles nedanför Fiskeboa.

Håkan

Avatar

Sommar

av Nitgubben, torsdag, juli 15, 2010, 22:01 (5056 dagar sedan) @ Håkan

Har ägnat dagen åt just ingenting. Vaknade tidigt, strax efter 04, då Argo och den stora Nimbusen bredvid började tugga på varandra. En oväntad och inte helt svag ostan hade tagit tag i oss alla på Bolagsbryggan på Tärnö. Efter det fick jag inte en blund i ögonen. Ångesten över när ankaret skulle släppa höll mig vaken.

Även min lilla kajak hade börjat stöta i Argo så den fick jag lyfta upp på däck där den borde ha hamnat redan efter gårdagskvällen fina tur. Jag upplevde för första gången dessutom det av signaturen Håkan så förhatliga akterklucket och delar numera en av dennes uppfattningar.

Fram emot kvällen blev jag med båt hämtad av en gammal bekant som bor så fint man bara kan vid vattnet öster om Karlshamn. Efter god mat med diverse dryckjom sitter jag nu i Argo och skriver dessa ord.

I morgon efter morgondoppet bär det av till Karö vid Ronneby. Så långt kan jag rekommendera Blekinge skärgård. Här finns mer skärgårdskänsla än kanske en del tror. Just nu passerar en gammal fiskebåt med sitt fina ljud (nej ingen riktig tändkula) här utanför. Hoppas att natten blir lugn. Med endast ett häckankare (Delta förstås) mellan mig och katastrofen är det lätt att bli litet nojig.

L

Avatar

Sommar

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, torsdag, juli 15, 2010, 22:36 (5056 dagar sedan) @ Nitgubben

Håkan:
Har du inget sjövattenfilter? Skaffa i så fall...

Nitgubben:
Paddlar du kajak? Det blir jag lite avundsjuk på. Samt en HR-fråga: Vad anser en Nitgubbe om senaste HR311, den är ju i avsaknad av akter, eller hur man nu ska säga det, det är i alla fall ett stort hål rätt ut där bak i sittbrunnen. Har man en flaska dunder ståendes på durken under seglats och den ramlar omkull, ja då blir den ju snart offrad till Neptun. Inte passar väl detta på en HR?

Och Pinja:
Lätt pinsam fråga... Är minidrufsorna dina barn eller barnbarn? Eller annat alternativ?

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Sommar

av Coppertail @, Perch mountain, torsdag, juli 15, 2010, 23:09 (5056 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Ja vilken sommar!!

Nästan så att man börjar ta +30 grader i skuggan och +23 i vattnet för givet.
De senaste två veckorna har varvats med bad och fisketurer i Mälaren med träekan och stugliv med tillhörande utskärsexkursioner med bärplansryssen i Roslagen. Nu måste jag jobba lite.
På lördag blir det stugan igen via Beckbyxans dag i Älmsta/Väddö.:-D

--
Alea iacta est!

Avatar

Sommar

av Käärme @, Västerhaninge, fredag, juli 16, 2010, 06:26 (5055 dagar sedan) @ Coppertail

Fast nu är det slut på det fina vädret, regn rusk och kyla att vänta. Hur jag vet det?? Enkelt, vi startar semestern nu i eftermiddag och har samling några båtar i Rassa vikar, för att sedan fortsätta söderut som vanligt för att kunna ha samling på vår klubbholme på öland vecka 30. Klubben är bara för inbördes beundran och holmen är "benvärmarströmfiskedonungefär".
Skall ifall lusten faller på och jag hittar min kamera försöka rapportera lite efter E-4:an.
Härlig bild Pinja, det blev en bra start på mottot "ännu en dag i paradiset".

Juha

Avatar

Sommar

av Pinja @, Västerås, fredag, juli 16, 2010, 12:49 (5055 dagar sedan) @ Käärme

Vad kul att se att alla Plankister lever och har hälsan. Det blir långt mellan updateringarna härifrån, för det är full rulle från morgon till kväll, men nu har jag iaf lyckats installera en "mokkula" som det heter här i Finland som tagit sig förbi jobbets alla säkerhetssystem och kopplat upp mig på Planket.

Håkan
Jag tror nog jag "kommit ut" på Planket någon gång förut, tror jag. Låter intressant detta med Jagularhacket, då har man ju liksom en sevärdhet att uppsöka liksom Bohusläns hällristningar och Handelsman Flinks affär på, är det Flatön ön heter.

Ljusne
Minidrufsorna är min systers, men de adopterar automatiskt sig själva till mig så fort jag visar mig.

Fyrvaktarn
Helt rätt det du säger om fisken. Den är borta. Hade två nät ute i natt och fick 1 sik, 1 mört och två små Flundror. Min kusin på Iniö som är en verklig expert säger samma sak. Sorgligt men sant.

Trevlig fortsättning på sommarn till alla Plankörer
Pinja

Avatar

S-drev

av Seawolf @, fredag, juli 16, 2010, 12:59 (5055 dagar sedan) @ Håkan

Jag har under åren drabbats av igensättningar i mitt kylvattenintag i S-drevet till MD2002. Drevet har gott om intagsöppningar i sig, och det finns alltid något som släpper igenopm vatten. Men havstulpaner och små musslor och annat oknytt växer på insidan av dessa öppningar och när man rensar dem på vintern faller mycket ner i botten på drevets insida och torkar. På våren flyter allt detta upp och samlas där drevets kylvattengenomföring sitter, och täpper detta enda lilla hål, som dessutom är helt oåtkomligt.
Botemedlet är att bakspola drevet med t.ex. en färskvattenslang med HÖGT tryck i. Man lossar motorns sugslang och kopplar in vattenslangen (med en liten kulventil närmast drevet) och kör på stötvis.

När jag flyttade båten till ostkusten hämnades alla dessa små musslor och havstulpaner en sista gång på bytet till en för dem taskigare miljö, och satte igen drevet hårt, en sista gång, diretkt efter sjösättningen vid provstarten.

OBS: mot det ovanstående problemet hjälper inga filter, felet inträffar innan.

Nödlösningen om man måste vidare för att uppsöka en vattenslang är annars att koppla motorns sugslang till närmsta sjövattengenomföring för pentry eller så.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Jagularhack

av Coppertail @, Perch mountain, fredag, juli 16, 2010, 14:23 (5055 dagar sedan) @ Seawolf

gjorde även jag ett i Ormöns norra brygga när jag skulle hämta posten häromdan.
Den gemensamma nämnaren tycks vara Volvo Penta.
Den i övrigt fantastiska ryska konstruktionen har ju försämrats med ett drev i aktern av storsvensk härkomst. Tydligen är det omöjligt att få till en backspärr som fungerar. Ajajaj.

--
Alea iacta est!

Avatar

S-drev

av Håkan, Göteborg, fredag, juli 16, 2010, 14:40 (5055 dagar sedan) @ Seawolf

Jag kollade detta dagen efter, Seawolf, genom att lossa slangen efter drevet och öppna ventilen och det spolade in vatten snabbt och lätt.
Joxet hade tagit sig hela vägen till värmeväxlaren och jag gissar att det handlar om flera års långsam ansamling eftersom mitt sjövattenflöde nu efter rengöring är klart mer än det varit sedan jag köpte båten för fyra år sedan.

Med gummijollens stora pump som kan både trycka och suga jobbade jag också med att blåsa och suga genom värmeväxlaren och lyckades märkbart öka genomströmningen, och motorn gick någorlunda i normal temperatur på hemvägen på söndagen, alltså inget Jagularhack i hemmabryggan.

Ett sjövattenfilter är naturligtvis en bra idé, och nu funderar jag på var det skall sitta - före eller efter impellerpumpen?
Enligt Mitab-teknikern har nyare VP ett sådant filter efter pumpen medan något äldre hade det före - eller om det var tvärtom... och i flera fall berodde placeringen helt enkelt på var det fick plats utan att för mycket öka motorns inbyggnadsmått.

Några upa-åsikter?

Håkan
välkyld

Sommar och fisk....

av ole, fredag, juli 16, 2010, 16:31 (5055 dagar sedan) @ Pinja

Efter regnet - en liten tur till ett vatten nära mig igår kväll..........stora är dom inte, men abborre är det........

[image]

Fisken dyker nog upp igen i östersjön.

Sommar och fisk....

av Coppertail @, Perch mountain, fredag, juli 16, 2010, 16:48 (5055 dagar sedan) @ ole

På Mälaren får man ju freda sig för all abborre som självmant vill följa med hem.
De största går ju helt enkelt inte att få med sig i en fjuttig eka...


Joråmensåatt...

--
Alea iacta est!

Avatar

Sjövattenfiltret måste ju sitta

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, fredag, juli 16, 2010, 22:36 (5055 dagar sedan) @ Coppertail

före sjövattenpumpen, det enda raka, annars får man ju skräp i impellern trots filtret. Det gör mitt, och strax ovan vattenlinjen, sjövattenpumpen suger igenom vattnet lätt ändå. Och om den inte skulle göra det efter nylig sjösättning tex, då är det bara att öppna locket på sjövattenfiltret och hälla i vatten där som gurglar iväg ner till pumpen.
Sen jag satte dit sjövattenfilter har jag inte behövt rensa värmeväxlaren alls, det fick jag innan.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Sommar och fisk....

av ole, fredag, juli 16, 2010, 23:04 (5055 dagar sedan) @ Coppertail

Gott om mat där då......
Nu är abborrarna uppätit ihop med några andra borrar och en öring, men någon avstod från att äta och drack i stället......

[image]

Avatar

Sommar

av Nitgubben, måndag, juli 19, 2010, 23:06 (5052 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Jodå, jag paddlar kajak nästan varje kväll. Jag har oftast med mig en liten kajak kallad Kiwi som tillverkades av firma Perception i England. Den är inte ens tre meter lång och får plats på däck. Tyvärr så har de upphört med den modellen men en som bara är ngt litet längre går att få. Kolla med Swima Sport i Solna.

Du blir avundssjuk med all rätt L-H. Senast nu ikväll paddlade jag i två timmar härifrån Gö fiskehamn dit jag kom igår. När jag paddlat upp gnm en å och kommit in i en liten sjö tänkte jag att flera av mina bästa stunder på egen hand har jag haft i min lilla kajak och samma dag som den ger upp kommer jag att köpa en ersättare.

Gö fiskehamn är en total idyll så när som på den sten som jag helt oväntat stötte i strax utanför hamninloppet. Båten hoppade mkt litet och farten var mkt låg men chocken var ändå stor. Jag kommer att rapportera det inträffade till en viss herre författare till en seglingsguide till Blekinge. Enligt honom kan man lika gärna gå på båda sidor om ett gult märke härutanför. Det är inte min uppfattning.

Nitgubben anser att nya HR310 har en felkonstruerad akter. Det är litet lustigt att du frågar om det L-H för jag såg faktiskt en sådan båt i Falsterbokanalen när jag passerade där för 10 dgr sedan. Den har faktiskt en helt öppen akter och t.o.m. sitbrunnsbänkarna är helt öppna bakåt. Sittbrunnen nedanför bänkarna går att stänga med en löstagbar lucka bakåt tror jag men förklara det där med att bänkarna inte har ngt avslut akteröver den som kan.

Det är alltå så illa att inte bara flaskan med dundret som står på sittbrunnsdurken riskerar att åka i havet utan även glaset som står på sittbrunnsbänken.

Nu kommer det en litet vindil hör jag men i stort sett har det varit underbara dgr på min tur. I morgon far jaq ännu en dag österut men sedan börjar återtåget vid första dag med ostlig vind. Der har varit ovanligt många sådana denna juli och måtte de inte vara slut nu.

En bildberättelse kommer senare med bl.a. bilder på den gamla bogseraren Trio (Sommen) som ligger här bredvid mig.

L

Avatar

S-drev

av Nitgubben, måndag, juli 19, 2010, 23:13 (5052 dagar sedan) @ Håkan

Mitt varvsmonterade filter sitter före impellern.

L, som i läggdags

Avatar

S-drev

av Håkan, Göteborg, tisdag, juli 20, 2010, 09:37 (5051 dagar sedan) @ Nitgubben

Tycker också, liksom också Ljusne, att filtret bör sitta före pumpen, men sätter man det ovanför vattenlinjen måste man vara noga med att det inte kommer högre än vaccumventilen - annars kan hävertverkan uppstå trots denna ventil. Eller är jag dum?

Eftersom man kan stänga intaget i drevet om filtret skall rensas tycker jag inte att det är viktigt att filtret sitter ovanför vattenlinjen, eller är jag dum då? Igen.

Det där med kajak lät riktigt fint, Nitgubben. Jag tycker själv om att ta gummibåten in på grunt vatten och smyga omkring och titta på botten.
Men en kajak...de välter ju om man inte har mittbena?

Håkan
obalanserad

S-drev och TIPS PÅ DAGKRAN

av cptn G, tisdag, juli 20, 2010, 11:03 (5051 dagar sedan) @ Håkan

Skutan har sjövattenfilter modell svart Volvoburk. Sitter mellan S-drev o impeller, tillräckligt högt så vatten inte kan rinna in vid rengöring.

ETT TIPS. Under filtret på inloppsslangen har jag monterat en vanlig kikboxsventil som dagkran, typ för disk o tvättmaskin hemma. Vid hårdare segling stängs den lätt från sittbrunn och man slipper krångla sig ner bakom motorn för att nå huvudkranen. Den stänger jag bara när jag lämnar båten längre tid.

Efter impellern sitter Martecs nya täta vacuumventil. Den är jag glad för, inte en droppe har läckt.

Vid höstkonservering stängs dagkranen och motorn startas på tomgång samtidigt som man häller glykolen i den öppna tomma filterburken.

Så gör jag och det går så bra så :-P

cptn G
-ej så mkt på idag

Avatar

S-drev och TIPS PÅ DAGKRAN

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, juli 20, 2010, 17:58 (5051 dagar sedan) @ cptn G

Det där med sjöfilter och hävertverkan lät lite ruskigt. Fast min vacuumventil sitter högt, precis under sittbrunnsbänken. Det är en org Yanmar-85 som ser lite ärgad ut på utsidan. Tog isär den, inuti såg den ut som ny och funkar bra, man skulle blåsa på nåt vis tror jagf för att kolla, kommer inte ihåg nu, har seglat i nio timmar och börjar bli lite onykter i hjärnan.
Skulle filtret sitta fel borde det väl blivit hävert och motorsprängning nu redan, filtre satte jag dit för ca fem år sen.
Nu lyssnar jag på Taube, han sjunger Himlajorden, blir tvungen att grina en skvätt.:puppy:

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum