Avatar

Kalla fakta om olja och BP och lite funderingar

av Håkan, Göteborg, tisdag, juli 27, 2010, 17:47 (5044 dagar sedan)

http://www.gp.se/ekonomi/1.415619-robert-dudley-ny-vd-for-bp

Notera några saker i artikeln.

En toppchef som gör bort sig och får sparken får 130 miljoner kronor enligt sitt anställningsavtal och en ny toppposition inom koncernen.
Detta kan man fanimej ha åsikter om.

De kostnader som BP kommer att betala bärs i slutänden av amerikanska skattebetalare. Dessutom på sikt av brittiska pensionärer om det börsnoterade BP sjunker i värde.
Detta kan man också ha åsikter om, men tycker man detta är fel får de som så tycker förklara varifrån pensionerna skall komma om de inte kommer från de som arbetar just nu.

Jag skrev för en tid sedan något om att allt BP tvingas betala i slutänden betalas av alla oss som köper oljeprodukter, och att kostnaderna för att hantera konsekvenserna av en sådan här olycka skall bäras av samhället eftersom det ändå i slutänden är hela samhället allt detta handlar om.
BP pumpar inte olja ur havsbotten för att det är coolt eller för att deras höga chefer får stånd av sådant, de gör det för att alla vi i samhället vill ha det slags liv som oljan gör möjligt.

BP måste nu betala gigantiska fakturor från alla de företag som har deltagit i bekämpningen av oljeutsläppet - men detta innebär ju att gigantiska inkomster tillförs samhället via dessa företag och deras anställda som har fått löner med övertidstillägg och risktillägg osv.

Så slutsumman är som i ett nollsummespel, samhället har haft massor att göra och så småningom är stränderna rena från olja igen och allt fortsätter som förut. Och en del av de som tjänat oväntat mycket pengar de senaste månaderna bygger hus och har råd att gifta sig och bilda familj. Och sådär håller det på.

De som tycker ett tillfälligt ökat antal döda sjöfåglar i ett litet område på klotet visar att hela mänskligheten är omänsklig och borde bry sig mer om sjöfåglar än om sig själva har säkert invändningar mot mina funderingar.
Betänk då att bara några år efter alla de spektakulära oljekatastroferna i vår tid, Exxon Valdes till exempel, så finns inga spår kvar av oljan och djurliv och växtliv är tillbaka igen.

Hur ser det ut på sydkusten i Norge just nu, bara ett knappt år efter Full City? Inte några nämnvärda problem, eller hur?

Håkan

Kalla fakta om olja och BP och lite funderingar

av Filip2, tisdag, juli 27, 2010, 20:09 (5044 dagar sedan) @ Håkan

Hmmm...inte ser jag det som ett nollsummespel....då skulle ekonomin varit stillastående sista århundrandet.. men den har växt... dvs summan växer hela tiden.
Att BP:s utsläpp skulle betalas av samhället verkar oxå rätt konstigt....vitsen med att BP ska betala är att BP måste tjäna in förlusterna dvs sälja ut etc, förlora investerare och kunder....dvs marknadsandelar....kanske mera seriösa bolag kan ta över.

Avatar

Kalla fakta om olja och BP och lite funderingar

av Håkan, Göteborg, tisdag, juli 27, 2010, 20:58 (5044 dagar sedan) @ Filip2

Och det som då händer, Filip2, är exakt det jag påpekar.
Att de som i framtiden köper produkter från BP lämnar ifrån sig just de pengar som bolaget behöver att betala kostnaderna med, och att värdeminskningen på börsen, om det blir en sådan, innebär bland annat minskade pensioner för de som får sina pensioner från fonder som har investerat i BP.

Precis så som det skall vara i en marknadsekonomi uppbyggd på rättvisa. Ingen skall få något utan att göra sig förtjänt av det.

Och vill man ha sin pension ökad skall man se till att de som förvaltar pengarna investerar dem i något som funkar och ger mervärde. Men livet är ju fullt av överraskningar...

Det som stör mig mer än något annat är dessa vänstermyglare som vill ha ut det gottiga av allt som funkar men vill att någon annan tar hand om kostnaderna för det som inte funkar.

Håkan
står för allt

Kalla fakta om olja och BP och lite funderingar

av Archibald, torsdag, juli 29, 2010, 00:13 (5042 dagar sedan) @ Håkan

Menar du att BP och oljeindustrin är vänstermyglare?

Kalla fakta om olja och BP och lite funderingar

av Filip2, torsdag, juli 29, 2010, 22:21 (5041 dagar sedan) @ Håkan

Kanske de värsta "vänstermyglarna" är bankerna....samhället ska ta bankernas stora förlustår och felinvesteringar via bankakuter etc och däremellan drar de in hiskilla vinster utan att ta ansvar och betala tillbaka till samhället,
den förmånen har inte jag.

Full City

av ole, tisdag, juli 27, 2010, 22:47 (5043 dagar sedan) @ Håkan

zero-sum ......

av ole, tisdag, juli 27, 2010, 23:34 (5043 dagar sedan) @ Håkan

"In game theory and economic theory, zero-sum describes a situation in which a participant's gain or loss is exactly balanced by the losses or gains of the other participant(s)."

Är det bra det? Vore det inte bättre med:
"Non-zero-sum describes a situation in which the interacting parties' aggregate gains and losses is either less than or more than zero." ??

och speciellt om man avgränsar till:
"a situation in which the interacting parties' aggregate gains more than zero." ??

och helst så att alla bättrar
sin situation ??

Avatar

Oil spills och Exxon Valdes

av Seglaren, onsdag, juli 28, 2010, 22:36 (5042 dagar sedan) @ Håkan

> Betänk då att bara några år efter alla de spektakulära oljekatastroferna i vår tid, Exxon Valdes till exempel, så finns inga spår kvar av oljan och djurliv och växtliv är tillbaka igen.


Då har du inte sett den dokumentär jag såg för en tid sedan om just Exxon och hur det står till i olycksområdet idag. Så på den punkten håller jag inte med.

[image]

Avatar

Oil spills och Exxon Valdes

av Håkan, Göteborg, lördag, juli 31, 2010, 10:55 (5040 dagar sedan) @ Seglaren

Har inte sett dokumentären, Seglaren, och naturligtvis menar jag inte att man skall strunta i oljespill eller strunta i säkerhetstänkande osv.

Vid flera tillfällen genom åren har jag läst artiklar om hur naturen snabbt återhämtar sig även efter stora utsläpp av olja och andra kemikalier, men detta innebär inte att precis allt blir precis som förut.

Jag googlade lite på just Exxon Valdez och läste att uttrar fortfarande skadas av en resterande liten mängd olja som fångats i ett jordlager av sådan beskaffenhet att den inte bryts ner, och en viss art av änder har inte heller återhämtat sig. Men tjugo år efter olyckan, en ytterst kort tid ur naturens synvinkel, är i stort sett all olja borta trots att endast cirka 5% kunde samlas upp under saneringen de första åren.
Om man inte investerat de milliarder som saneringen kostade hade alltså naturen endast behövt ta hand om 5% mer olja...och samhället hade sparat milliarder...

Fast å andra sidan, så som jag försökte illustrera det tidigare, så hade ju alla de företag och människor som fick dessa milliarder då haft lägre inkomster under dessa år, och samhället hade därmed gått miste om skattepengar och dessa företags och människors köpkraft och konsumtion som dessa pengar gjorde möjligt för dem...

Den här länken innehåller en del intressanta uppgifter, mer olja än man kan tro har läckt ut ibland, men människors och massmedias minne är kort...

http://www.dn.se/nyheter/varlden/varldens-varsta-oljeutslapp-1.1087252

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum