Avatar

Plankistmetallurger ohoj!

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, november 17, 2009, 23:09 (5275 dagar sedan)

[image]
Min båt har roterande mast och är följaktligen upphängd i endast förstag och vant. Förstaget sitter i ett vridbart beslag i masten, fastsckacklat i ett rent löjligt kraftigt schackel som dessutom är ett lyrschackel, helt idiotiskt eftersom beslaget i masten nog är bara 3 mm.

jag kommer att byta förstaget till ett som är gjort i exakt rätt längd så att jag slipper vantskruven. I samband därmed så tänkte jag också byta schackeln till någon mer effektiv konstruktion. Franska Wichard har smala schacklar med dokumenterat hög kvalitet.

Men om man nu verkligen ska prioritera detta med hållfasthet/vikt så finns det ju litet olika vägar att gå. Bl a så finns det ju Titanschacklar.

Men hur är det egentligen med långsiktig hållfasthet och utmattning/korrosion om man jämför stål, olika rostfria kvaliteter och Titan. Är det rent av så att man kanske skulle ha ett av stål? Finns här någon jourhavande metallurg?

Originalschackeln väger 360 gram och har en skruv med ca 14 mm diameter.

Plankistmetallurger ohoj!

av cptn G, onsdag, november 18, 2009, 10:53 (5275 dagar sedan) @ Anders J

Skulle gärna se mer i detalj hur mastfästet ser ut. Kan du rita nåt eller har du foto? Lyrschackel verkar inte rätt på den platsen, så där tyckmässigt på avstånd.

Varför vill du avstå justeringsmöjlighet med vantskruv på förstaget?

I samband med installation av Furlex (ingen vantskruv - fast staglängd) så bytte jag flera ggr mellan olika beslagslängder i toppen för att hitta rätt krum i masten med kontroll på genuans sagg och buken i storen, med olika akterstagsspänn. Det tog sin tid o besvär innan det blev rätt. Staget har ögleända, riggbult genom det nämnda beslaget (-n) gjort i 2 mm plåt böjt som en märla och upptill i kröken hållen av en större typ riggbult till toppbeslaget. Jag gillar denna lösning, enkelt, starkt och jesterbart. Men detta är en gammal mastheadrigg förstås, Ambau. Än hänger den med. Som jag.

cptn G

Avatar

Plankistmetallurger ohoj!

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., onsdag, november 18, 2009, 12:05 (5275 dagar sedan) @ cptn G

För att spara vikt, för att få bort ett potentiellt haveriproblem och för att få ned fockens hakar ända ned i botten. Originalstaget har en enorm och väldigt amerikansk vantskruv ned mycket gods i. Focken är gjord efter den mastlutning jag har nu och ansättningen av riggen sker endast via vanten. Jag har dessvärre ingen bild på beslaget i masten, men det är i princip att stort "gångjärn" med en plåt, ca 3 mm tjock som har ett hål avsett för schackeln. Det hade räckt om öppningen hade varit 10 mm bred, det hela hade blivit både starkare och lättare då. Kanske det allra bästa vore att gå till en smed och få smitt det beslag jag egentligen vill ha? Finns det verkligen rostfria smeder i varje kvarter?

Ett välrenommerat företag att smutskasta om det skulle haverera hade ju på sätt och vis känts bra. Det är ju fördelen med att använda det som levererades med båten.

Avatar

Plankistmetallurger ohoj!

av Seawolf @, onsdag, november 18, 2009, 12:40 (5275 dagar sedan) @ Anders J

Två st 3-mm plåtbitar med två hål för riggbult bör göra jobbet. Ring mig, muskedundermaskinen är nu på plats i garagehörnan! Det omöjliga görs kanske medan du väntar, mirakel kan ta något längre tid....

[image]

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Plankistmetallurgmaskinen

av cptn G, onsdag, november 18, 2009, 20:19 (5275 dagar sedan) @ Seawolf

Avund. Det är vad det är. Sicken maskin du har Seawolf. Sådan vill jag också ha att göra grejor med a la Carte.

Vad kostade den?

cptn G
-säkerligen svartsjuk

Avatar

Plankistmetallurgmaskinen

av Seawolf @, onsdag, november 18, 2009, 23:15 (5274 dagar sedan) @ cptn G

Den reades ut på Jula för 13kSEK

Om du har en j-a tur kan du finna det sista eller näst sista exet i Luleå respektive skellefteå. (Gällde för några månader sen i alla fall).

Verkstadshörnan i garaget börjar bli råklar också. Garaget är 6050 långt, bänken med maskinen (den står på en diskbänk som lagts in på den för att kunna ta hand om ev. skärvätskepumpning) är 600 djup. Bilen med drag är nära 4800, så för att få ekvationen lösbar, är nya tvärväggen delad i en övre halva som är demonterbar ifall maskinen skall ut igen.
Insidan av övre halvan har en bänk nedtill. I öppningen under detta finns en flyttbar undre tvärväggshalva med en 300 mm bänkbit upptill som ett uppochnedvänt L. I bilparkeringsläget sticker kylaren in under tvärväggsbänkarna och är bara c:a en halvmeter från maskinbänken.
Utan bil i garaget kan undre tvärväggen flyttas ut så det blir rätt gott om plats. Det hela görs nu ganska värmeisolerat inklusive en dörren dit, och allt tyder på att jag kan hålla c:a 10 grader varmare därinne än i garaget med bara två 60-watts glödlampor. (sidoväggarna i garaget är av gasbetong och är hyggligt värmeisolerande.)
Den undre bilden visar den rörliga under tvärväggen.
Nu är det bara lite småfix kvar med isolering av dörr och undre tvärväggen, sen tillsnyggning och målning lite här och där.

[image]
[image]

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Plankistmetallurgmaskinen II

av cptn G, torsdag, november 19, 2009, 13:11 (5274 dagar sedan) @ Seawolf

Ante mig att den kostade en bra slant ändå. 13 k kanske är ett lågt pris och maskin verkar kunna göra massa saker. Din verkstad blir toppen.

Visst är det bra med hus och uthus. Själv står jag inför att isolera tre sovrum mot norrväggen och fundrar på om jag ska köpa en bänksågmaskin på Jula för 1500-.

Egentligen inget att tveka om. Varje maskin eller specialverktyg jag skaffat genom åren har alltid underlättat mina hobbyjobb. Visserligen blir grejorna liggande länge men bäst som det är så behövs dom igen, bara för att man har dom.
Bland dessa finns bl a gängtappar och hålborrar för udda dimensioner, kakelverktyg, fettspruta och momentnyckeln som är ovärderlig fast med åratal emellan.

Den gamla lilla färgsprutan har jag inte använt på 15 år t ex. Vakuumpumpen ska komma till användning i vinter vid renovering av durkar med nytt ytlager

cptn G
-saknar säkert det mesta

Avatar

Problemet löst

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., lördag, april 10, 2010, 16:43 (5132 dagar sedan) @ Seawolf

...fick tips av Mats på Gransegel.

Det visar sig att av någon anledning är fransoser tydligen väldigt duktiga på rostfritt smide, vi har väl alla sett de snygga schacklarna och hakarna från Wichard. Men det finns också ett annat företag som heter Peguet och de har i sitt sortiment alldeles förfärligt hållfasta, typgodkända och stämplade snabblänkar, något helt annat än de snabblänkar man kan köpa til bojkättingen. Så en sådan här blir det för förstagets infästning i rotationsbeslaget i masten:
[image]
Som den ingenjör man är undrar man ju då hur man gör en dylik tingest? Tillverkar den rak och så kröker man till den? Det ska påpekas att den är gängad på båda sidor om gapet och gängorna på båda sidor "turar" obegripligt perfekt.

Dessutom blir det ett nytt förstag i permanent och utprovad längd utan vantskruv i botten, focken kommer längre ned då och dessutom försvinner en onödig skarv och ett par hekto vantskruv.

För att riktigt få till det så byter jag också vanten till Dux Dyneema, med Precourt-jungfrur istället för vantskruvar, trevligare att ha att göra med vid fällning av båten, i sammanhanget närmast viktlösa och märkligt nog starkare än vajern. Får bort en 15 kg med detta ungefär.

Hej vad det ska gå!

Avatar

Problemet löst

av Seawolf @, söndag, april 11, 2010, 08:36 (5131 dagar sedan) @ Anders J

Nu återstår att fylla utliggarna med helium! Om de har två kubik vardera blir det nästan fyra kilo totalt!

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Problemet löst

av Håkan, Göteborg, söndag, april 11, 2010, 11:10 (5131 dagar sedan) @ Seawolf

En renrakad skeppare skulle ge fyra kilo till.

Håkan
stubbskäggig

Avatar

Problemet löst

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, april 11, 2010, 13:22 (5131 dagar sedan) @ Håkan

En skeppare i gasen kanske?

mvh Anonym som ej skrivit här förr.

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Problemet löst

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., söndag, april 11, 2010, 23:16 (5130 dagar sedan) @ Seawolf

Oh shit, det måste jag ju göra.

Fast vid närmare eftertanke vore det ju ännu bättre att inte fylla dem alls, eller kort sagt fylla dem med vacuum, kanske helst riktigt bra högtrycksvacuum så att det inte gör så mycket om det pyser ut litet!

Ärligt talat så blir min båt just nu tyngre, mycket tyngre, där ska in kylskåp - antagligen 20 kg, sjövattenpump - minst 2 kg, skittömningspump - lika mycket och värmare...

Finns det lättviktsankare i kolfiber månntro?

Avatar

Två frågor.

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, måndag, april 12, 2010, 07:56 (5130 dagar sedan) @ Anders J

Två frågor:

Varför leverade varvet båten med den enorma schackeln? Har du frågat dem? (Kanske "man tager vad man haver" enligt KW?)

Hur låser du muttern i din nya franska schackel? Loctite?

mvh Sven-Barry

PS. Fransmän (och italienare) ÄR duktiga på gjutning och materialbearbetning. Peugeot, som mycket tidigt hade lättmetalltopp i sina familjemotorer, började då familjen P byggde om en kvarn till gjuteri i början på 1800-talet. DS.

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Två frågor.

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, april 12, 2010, 08:52 (5130 dagar sedan) @ S-B A-son

Gjutning... Fransmännen var de enda som klarade av att gjuta de enorma linser till de största fyrarna som tex Landsort. Mängden glasmassa i de linserna är inte att leka med. Jag tror alla linser gjöts i Paris.

Fast det där med lättmetalltoppar är ju rena dårskapen, de blir snart bananformade.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Två frågor.

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, april 12, 2010, 22:37 (5129 dagar sedan) @ S-B A-son

1. Antagligen är det Kajsa Wargs princip som gäller.

2. Loctite verkar bra, men jag ska använda en kvalitet så jag kan få loss den. Tillverkaren har angivit ett moment.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum