Avatar

Vattenslabb

av Nitgubben, torsdag, november 19, 2009, 18:15 (5273 dagar sedan)

Nu när jag kommit hem efter att gort de sista jobben i båten återstår bara att ge motorn en dimma 5-56 för att hålla fukten borta och sedan lägga på pressarna.

En del av jobbet var att tömma varmvattenberedaren, Isoterm 22 liter, för där står det en "skvätt" kvar även när det inte längre kommer något ur kranen. Nu frågar jag mig hur det kan vara så att det är minst 10 liter kvar i beredaren när man skulle kunna tycka att den borde vara i det närmaste tom.

Är det någon som känner igen förhållandet?

När jag tömmer den så lossar jag den slangen från blandaren (på beredaren) som ser ut som en duschslang med metallhölje och då börjar det långsamt att gurgla och sedan rinner det rejält. När det slutat rinna går det att få ut ytterligare 5 liter genom att blåsa i den där slangen.

Är det som det ska vara eller är beredaren kanske felmonterad?

Jag har inte kollat med tillverkaren men tänker mejla dem.

Det känns så onödigt att behöva torka upp allt det vattnet efter att det letat sig längs halva båten till kölfickans lägsta punkt. Jag kunde förstås öppna dyvikan men med min dyviksskräck gör jag inte det. Jag försökte t.o.m. få båten utan det där hemska hålet.

L

Avatar

Vattenslabb

av Håkan, Göteborg, torsdag, november 19, 2009, 18:32 (5273 dagar sedan) @ Nitgubben

Du har väl en konisk träplugg i rätt storlek för dyvikehålet förvarad nere i kölfickan, Nitgubben?
Den enda träplugg och logiskt trolig användning som finns på en båt av i dag.

Var glad för din dyvika, en länk till träbåtstiden då allt var bättre och ingen behövde slangklämmor och man höll värmen med brännvin.

Håkan

Vattenslabb

av ole, torsdag, november 19, 2009, 19:39 (5273 dagar sedan) @ Nitgubben

Det var bl.a. det vattnet jag tog höjd för då jag gissade
vad din båt kommer att väga till våren.........

Du lossar väl på....

av Gunnar S ⌂, torsdag, november 19, 2009, 23:21 (5273 dagar sedan) @ Nitgubben

....utgående vatten, varmvatten, som det låter? Den anslutningen sitter på vv-beredarens ovansida då varmvatten stiger uppåt i tanken vartefter det värms.
Lossa inkommande slang för kallvatten istället vid beredaren och se till att beredaren får luft, antingen genom en öppen vv-blandare eller genom övertrycksventilen, så skall allt rinna ut.

Dyviksskräck? Jag som konsekvent ser till att eftermontera denna fiffiga anordning på alla mina båtar...
Nu när du ändå har den, varför inte öpnna den så att du dels tar del av dess fördelar och får ett rent, torrt och väldoftande kölsvin, dels förvissar dig om att det inte pågår någon obehaglig och dold korrossion dess inre?
Saker i metall under VL vars inre inte regelbundet inspekteras är läskigt.

Avatar

Du lossar väl på....

av Seawolf @, fredag, november 20, 2009, 08:40 (5273 dagar sedan) @ Gunnar S


Saker i metall under VL vars inre inte regelbundet inspekteras är läskigt.

.... för övrigt kan man undra över inplastade galvade kolstålsbalkar i kölsvinet. Vid lite smällar börjar inplastningarna separera från stålet, och sen....

Prognosen är att när X-Yachts har börjat nå mogen ålder så börjar det dyka upp larmrapporter om sånt, ungefär som vi nu har börjat se skadorna som teakdäck orsakar, och som kritiska betraktare kunde förutsäga redan långt innan.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Jag lossar nog rätt

av Nitgubben, fredag, november 20, 2009, 13:06 (5272 dagar sedan) @ Gunnar S

Jag lossar på en slang i botten på beredaren, en "grannslang" till avloppet där man ska lossa men den sitter litet sämre till. Att göra rätt hade inte ändrat på kvarstående mängd vatten.

Min undran gäller varför det finns så mycket vatten kvar efter att systemet till synes är tomt då alla kranar är öppna och elpumpne gått torr. Varför segla runt med 10-15 liter varmvatten som jag inte kommer åt?

L

Avatar

Jag lossar nog rätt

av Håkan, Göteborg, fredag, november 20, 2009, 18:02 (5272 dagar sedan) @ Nitgubben

Jag gissar att dessa liter varmvatten hade kommit ut i dina kranar, Nitgubben, om pumpen fortsatt att pumpa fram vatten att ersätta med. Men så snart pumpen suger luft och därmed spottar ut luft på trycksidan, så förmår inte denna "fjädrande" luftmängd trycka ut vattnet i värmaren.

Jag har i år satsat på att låta min varmvattenberedare sitta kvar, det är en genomströmningsvärmare med ganska liten vattenvolym i rörslingan,
För att få ut så mycket som möjligt satte jag gummibåtens luftpump på inloppsidan till värmaren, öppnade kranarna i pentry och toalett och pumpade tills det inte spottade och skvätte ur kranarna mer.

Få se till våren...

Håkan

Avatar

Jag lossar nog rätt

av Nitgubben, fredag, november 20, 2009, 18:52 (5272 dagar sedan) @ Håkan

"Jag har i år satsat på att låta min varmvattenberedare sitta kvar"

Va? Brukar du ta loss beredaren och ta hem den?

Vad gäller din teori om hur det fungerar med min beredare liknar ditt svar mycket det jag fick från Isotherm. Tyvärr medför det att jag alltid kommer att ha tillgång till kanske 15 litet mindre vatten än jag trott. Om det sedan ska kallas kall- eller varmvatten gör ingen stor skillnad.

Nog om detta. Nu är båten täckt. Det var en mycket fin dag i Limhmamn idag, plus 11 grader, sol och lätt vind. En dag att vara glad åt.

L

Avatar

Jag lossar nog rätt

av Håkan, Göteborg, fredag, november 20, 2009, 19:02 (5272 dagar sedan) @ Nitgubben
Ändrad av Håkan, fredag, november 20, 2009, 19:13

Njae Nitgubben, det jag tror är att allt det varmvatten som ryms i din värmare - jag förmodar det är en sådan med en viss tankvolym - kommer ut som varmt vatten i kranen så länge pumpen fyller på med kallt vatten från tanken.

När alltihop, inklusive de liter du oroar dig för som oanvändbara, är ute ur värmaren kommer det kallt vatten i dina kranar. Tills du stängt kranarna och värmaren haft tid att värma upp vattnet.

Så länge du inte tar ut mer varmvatten på en gång än vad som finns färdiguppvärmt i värmaren kommer du inte att märka nåt av detta vattenutbyte.

Men får pumpen bara luft att suga slutar den att fungera helt och hållet, den trycker alltså inte ut vattnet i värmaren och ersätter med luft.

Håkan

Tillägg: Jo jag har tidigare år tagit hem beredaren, den är ganska lätt att demontera, då tillverkaren just varnar för att det är svårt att få ut vattnet ur alla slingorna. Få se som sagt till våren.

Avatar

Vattenslabb

av T, Cape Dog, söndag, november 22, 2009, 00:21 (5271 dagar sedan) @ Nitgubben

På förekommen anledning kollade jag min Isotherm vvb idag...
Jag trodde den var helt tom eftersom jag öppnat säkerhetsventilen i botten och blåst på med pumpen...
Jag hade även tjuvtittat i bruksanvisningen och sett att det stod att man skulle skruva bort en liten skruv på termostatblandaren, vilket jag missat (och inom en generande parantes kan nämna att jag missade förra året också, då beredaren frös sönder till en kostnad av ett antal sköna tusenlappar).
Nåväl, jag skruvade bort skruven och visst kom det mera vatten ur säkerhetsventilen... massor med vatten... så mycket att jag inte orkade vänta på att det skulle rinna färdigt utan jag gick hem istället och lät det rinna ner i kölsvinet där dyvikan alltid är ur. Och visst var det en liten rännil på utsidan av kölen... den glittrade så vackert i den bleka novembersolen.
Så visst har Håkan (?) rätt i att vattnet inte bara rinner rätt ut av sig själv.
Och visst har Gunnar S rätt i att riktiga båtar har riktiga dyvikor. Min åtgärd nr ett (1) på nygamla båtar har också alltid varit att ta fram stora borren och montera dyvika. Själva pluggen brukar jag slänga i kölsvinet till vintern, så jag vet var den är; på rätt ställe men bara på fel sida.

:eek:
/T
som, för övrigt pga riskgruppsinfuensavaccinering i princip ledsnat på att skriva här, ändå bidrar med ett sällsynt, men angeläget, båtrelaterat, inlägg...

--
Högfärdig och intolerant

Avatar

Vattenslabb

av Håkan, Göteborg, söndag, november 22, 2009, 10:34 (5271 dagar sedan) @ T

Kul att se att du inte menar helt allvar med att avstå från upa - du läser ju iallafall vad andra skriver, T.

Hoppas du fortsätter att också skriva när du känner att det är tillräckligt relevant för just dig, det är ju precis så enkelt ett plank funkar, och så bidrar man till att göra det bra.

Håkan

Avatar

Vattenslabb

av T, Cape Dog, söndag, november 22, 2009, 11:58 (5271 dagar sedan) @ Håkan

Vi har nog olika krav på vad som kan anses som kul...?
Till slut blir det så, att man inte ser skogen för alla träden...

:eek:
/T

--
Högfärdig och intolerant

RSS-feed av trådar
powered by my little forum