Avatar

Rea på Eagleplotter

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, december 16, 2009, 16:42 (5262 dagar sedan)

Är det visst nånstans. Den jag köpte i somras heter Eagle 642c iGPS.
Jag jämförde väl egentligen bara med en lika stor Garmin innan jag köpte den. Fördelar för Eaglen tyckte jag var:
1. Bilden var skarpare tyckte jag. När jag jämförde dem var det visserligen inne i butiken, men enligt säljaren som åker båt så stämde det även ute i solen, Eaglen är lättare att se vad den visar i direkt solljus än Garmin. Och jag ser vad jag ska även när solen steker rätt in i bildskärmen. Är det värsta solen får jag titta lite närmare än om plottern är i skuggan, men det går alltid att se kortet och siffrorna.
2. Jag personligen gillar Navionics korten bättre än de Garmin har, de är mer lika vanliga papperskort. Spelar nog ingen roll egentligen. Jag köpte ett stort kort med hela Sverige på inkl de stora sjöarna, det gick på 1695 kr tror jag.
3. Plottern var ca en tusing billigare än Garmins motsvarande.

Den är väldigt lätt att använda, det är säkert lika även med Garmin mfl. Jag ställer den alltid så att den visar färdriktningen upp, inte Nord upp, tycker det känns osäkrare. När jag navigerade med laptopen och bsb-kort körde jag Nord upp, men på den här lilla skärmen är det bättre med färdriktningen upp.
Den har en "navigera-till-funktion" som jag tycker är helt suverän. Den gör det helt onödigt att i förväg lägga in rutter o waypointar. Man drar bara iväg med markörkorset dit man tänkt sig och sen trycker man på "Navigera till" och då får man upp en extra fartruta som visar VMG, man ser exakt på hundradels knop vilken vindvinkel som är den bästa på kryssen. Ska man runt några öar och svänga ett par ggr så flyttar man bara fram korset en bit, det gör man skitenkelt under färd. Den piper och larmar också när man är nästan framme. MVG-funktionen är helt suverän när man är lite nybörjare inom segling, här får man exakt svart på vitt veta om man verkligen går på bästa kryssvinkeln. Och man ser då tydligt att det vid plattvatten lönar sig att gå högt, men inte när man har sjön emot sig. Går man i zickzack över större fjärdar kan man ofta gå högre på det ena benet och tvärtom.
Med både autopilot och plotter är det en fröjd att trimma seglen, man lär sig fort vilket trim som är bäst. Och det är enkelt för även landkrabbor att styra efter lite korta instruktioner, så man kan ta igen sig själv, då blir det roligare att segla även för dem.

Jag gav 4900 kr för plottern förra sommaren, sen tillkommer korten, det kostade 1695 enligt kvittot. Då seglar jag hem till Ole yttre vägen pm jag vill, utan att byta kort, och genom Vänern och Göta kanal hem.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Inköp Eagleplotter

av cptn G, torsdag, december 17, 2009, 11:25 (5261 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Det blev en sån igår på Hjertmans i Bromma.
Det låter betryggande med din beskrivning. Som vanligt ryggade jag tillbaka inför manualen. Man storknar.
Nåt kort köpte jag inte för det kommer ny version kanske till mässan och då får jag rabatten. Hjertmans har ett bra kundsystem i datorn.
Vintern lär bli lång så jag hinner väl lära en del.
Köpte också winchhandtag och 7/16 vantskruv, en dimension som kommer att upphöra. Då blir det besvärligt för att närmaste mm-dim är för lång. Man kan få byta alla vant, inte bara nya ändstycken ibland.

cptn Plott

RSS-feed av trådar
powered by my little forum