Avatar

Boktips till Pinja

av Håkan, Göteborg, tisdag, januari 19, 2010, 11:18 (5214 dagar sedan)

Och naturligtvis, som alltid, till alla andra också.

Faktiskt två böcker, fick en av min son i julklapp, och en av min före detta svåger som födelsedagspresent häromdagen. Hint, hint.

"Pojken som överlevde förintelsen", av Thomas Buergenthal.
Författaren är i dag domare i Internationella domstolen i Haag, han föddes 1934 och är en av de yngsta som överlevt koncentrationslägren, boken är hans memoarer och skrevs 2007.
Inga ord kan riktigt levandegöra djupet av de förbrytelser som denna bruna tid och dess sjuka ledare och medlöpare är skyldiga till, och just för att författaren medvetet avstår från att försöka, och i stället berättar historien som ett tioårigt barn, blir effekten grym.

"Demokratins förfall", av Lars A. Boisen och Karl-Erik Norrman.
En av dem är diplomat och den andre samhällsvetare och historiker och dessutom i reklambranschen.
I stort sett allt de skriver visste jag tidigare och deras åsikter om vår tid liknar mina.
Detta sagt som en varning till de som har svårt att se skillnad på kritik av till exempel hederskultur och mord på döttrar - och rasism.

Men det finns mycket okontroversiellt också, som deras tydliga utpekande av president Georg W Busch som ett psykfall och den som mer än någon annan har förstört relationerna mellan den så kallade sekulariserade världen och den islamska.
Fast sedan ställer de ju till det igen med sitt lika bestämda utpekande av islamister som lika stora skurkar...

Helt allvarligt, boken är en fantastiskt bra och koncentrerad sammanfattning av hur vår samtid har växt fram ur historien, vad demokrati är och hur den alltför ofta missförstås, och varför det är så viktigt att sluta titta på underhållning i TV, och sluta läsa kvällstidningar, och sluta lyssna på kommersiell radio.

Håkan

Avatar

Boktips till Pinja

av Pinja @, Västerås, tisdag, januari 19, 2010, 12:20 (5214 dagar sedan) @ Håkan

Tack Håkan

Jag känner mig hedrad. Du formulerar dig bra i din sammanfattning tycker jag. Att inga ord riktigt kan beskriva det som skedde under förintelsen. Jag har någon gång läst om Wannsee-konferensen där man drog upp riktlinjerna och planerade alltsammans. På ett sätt är tanken på dessa sammanträden ännu mer fasansfull än det som sedan skedde.

En mycket bra insidesskildring av judeförföljerserna ger också boken Ninas resa av Lena Einhorn. Det ovanliga och trösterika med den berättelsen är att det faktiskt gick bra till slut för Nina och hennes bror.

Pinja

Boktips

av behan, tisdag, januari 19, 2010, 17:02 (5214 dagar sedan) @ Pinja

"De fattiga i Lodz" av Steve Sem-Sandberg är en bok som adderar ytterligare en nivå av helveten till de vi kan läsa om i andra skildringar av förintelsen.

Den har på ett plan gått vidare från offerperspektivet. Den ger oss alla något att fundera över och att förskräckas av när det gäller hur vi människor beter oss i strukturer vi befinner oss i, kanske tvingas in i och ibland till del bygger själva.
Sorglig, förfärlig men mycket tänkvärd och välskriven, alla de 662 sidorna är motiverade. En av de mest läsvärda böcker jag har läst.

Den gamle, som vet att makt korrumperar, alla och alltid

RSS-feed av trådar
powered by my little forum