Avatar

cptn G

av morpheus, torsdag, januari 21, 2010, 19:15 (5212 dagar sedan)

Snubblade över ett program som förbryllar mig en del, "radio mobile"

http://www.cplus.org/rmw/english1.html
http://www.cplus.org/rmw/rme.html

Vilken nytta har radioamatörer av detta program och vad kan det göra?

cptn G läste att

av cptn G, torsdag, januari 21, 2010, 21:26 (5212 dagar sedan) @ morpheus

this software is a tool used to predict the performance of a radio system.

Tippar att det är för att prognostisera täckning för mobilsystem. Man tycks mata in topografiska mm data för att se hur fältstyrkorna varierar på olika orter beroende på antennlägena.

Med vhf menas här ett större frekvensområde kring 2 m än bara båt-vhf.

Beteckningen "vhf" i båtsammanhang är egentligen missvisande då även annan radiotrafik sker på olika vhf-band över och under båtkanalerna.
Hoppas detta förklarar litegrann. :-P

cptn G

--
-som vanligt säker på sin sak

mobilsystem

av Walter Mitty, fredag, januari 22, 2010, 17:09 (5211 dagar sedan) @ cptn G

Inte för mobilsystem som GSM, osv. De arbetar på högre frekvensband

Sannolikt finns det någon form av vågutbredningsmodell i mjukvaran, ev kan man själv beskriva den. Vågutbredningsmodellen är frekvensberoende. Den som finns i mjukvaran är sannolikt enkel - mer behövs inte på VHF.

Det är få som använder VHF för mobilkommunikation, men de användningar som finns är viktiga. Båt, flyg ...
Taxi hade tidigare
Mobitex körde på 160 MHz, undrar om det finns kvar något nu?

För GSM, mfl system finns det kommersiella "verktyg" (dvs program) som beksriver fältstyrka, täckning osv. Otroligt dyra!

som komplettering till Vallentuna-skippers förklaring;-)

mobilsystem, ej telefon

av cptn G, fredag, januari 22, 2010, 18:33 (5211 dagar sedan) @ Walter Mitty

Min tanke var snarast mobilsystem för åkerier, flyg, truckar, brandkår, polis, taxi m fl som håller till på vhf. . Intill ligger amatörfrekvenser också.

Menade inte mobiltelefonfrekvenserna som du så rätt kommenterar

cptn G

--
-som vanligt säker på sin sak

mobilsystem, ej telefon

av Walter Mitty, fredag, januari 22, 2010, 21:44 (5211 dagar sedan) @ cptn G

Skipper, kommer du ihåg när Televerket (inget fånigt Felia då) provade med (marin-) VHF som alternativt mobiltelefonisystem? Televerket utfärdade dispens till sig självt (det är den bästa formen) att köra marin VHF på land!

Genitalt!

Tyvärr ... det blev ingen success. Kosntigt, simplex som är så fint.

Nu är det andra tag! VHF och modern mobilkommunikation (oh, yes) är inte på samma plan, överhuvudtaget.

/Walter
radiokommunikativ

Jobbar du Mitty med...

av cptn G, lördag, januari 23, 2010, 12:18 (5210 dagar sedan) @ Walter Mitty

... mobiltelesystem kanske?
Mitt radiointresse kommer sig av att kunna ladda ner gribfiler till båten. När det gäller ordet amatör så är jag en novis även som amatör. Mitt cert är 2,5 år ungt. Har mest lyssnat på 20-40-80 m-banden men också haft en del snack med USA östkust, Karibien och atlantseglare, lite Afrika, men också från Nordsjön med svenskar som ringde hem om att allt var bra ombord.
Har en äldre Yaesy FT-757 GX II med manuell matchbox, en Icom IC-706MKIIG med autotuner AH2 tunern har visserligen sin begränsning i frekv, men det gör ingenting ombord eftersom akterstaget inte blir varken längre eller kortare som antenn. 706an kan man köra båt-vhf med....
En marinradio IC-710 med komplett nödlarm köptes på loppis billigt och jag får se vad jag gör med den. 150 W ut.

På hustaket här sitter en vertikal för 70 cm och 2 m, en dipol G5RV på ca 12 m höjd. Så har jag lyckats få tag på surplus en teleskopmast i sex sektioner som kan bli 30 m hög. Där ska jag hissa, längre fram när det inte är så kallt en dipol som inverterat V för HF.
Framtidsplanen är att hitta en billig fackverksmast på ca 12 m plus stång 6 m för roterbara yagis för olika band. Rotor köptes beg för en tid sedan liksom styrkabel och koaxer.
Första bilden en yagi 10-15-20 m, loppisfynd 500 kr
Andra IC706an mm
Tredje: hissanordning i toppen på teleskopmasten

73 de sa0awq / cptn G

[image]
[image]
[image]

--
-som vanligt säker på sin sak

mycket mast

av Walter Mitty, lördag, januari 23, 2010, 15:21 (5210 dagar sedan) @ cptn G

har du berättat för grannarna? Både en fackverksmast och en teleskopisk! 30 m är högt! Når långt på mer än ett sätt.

den där 150W Marin - inte tänkte du väl ta med den på båten? (Var skall du få all effekt från.. om den ger 150W så drar den väl 300W? det blir kraftiga kablar till batteriet, även om den har effekthantering?)
SSB & CW? någon mjukvarustyrning? data-kanal till PC? Det är attans bra att fixa till det om den har vettiga anslutningar.

Var du än har den - se upp så du inte är nära andra(s) radiomottagare, mycket effekt - alla har inte så bra mottagarfilter.

Så riktigt som du iakttagit: radioamatörerna är lite utrotningshotade, gammal fin utrustning säljs billigt (500:- för Yagin är ett fynd). Vilket för övrigt också nyare utrustning gör (här säger jag inget om fin, vet inget om egentliga prestanda).

mycket mast

av cptn G, söndag, januari 24, 2010, 09:50 (5209 dagar sedan) @ Walter Mitty

Jo du, 30 m hissar nog inte upp den till annat än tillfälligtvis.

Fackverksmast däremot får bli permanent på gjutet fundament. Måste tåla vindlaster. Grannar kan inget säga om master på upp till 24 m enligt praxis. Byggnadstillstånd behövs inte för privata master. Företag måste däremot ha byggtillstånd eftersom de är kommersiella.

Den lilla vassa 706an ger 100 W ut på HF och eftersom man bara snackar korta stunder och sedan lyssnar, så kan man ha den i båten. Självklart med koll på elen. För det mesta kommer man i stort sett lika långt med lägre effekt och hemifrån har jag aldrig kört ut fullt, snarare bara kring 20 W och ändå nått runt halva klotet. Atmosfäriska förhållandena är mkt viktigare och solen börjar få sina fläckar som vi längtar efter. En bra riktantenn korrekt avstämd och, inte minst, jord och counter poise måste till

706an har datoranslutning, kan köra digitalt och massa moder jag inte behärskar. Fjärrstyrning också möjligt. Den gamla Yaesyn ämnar jag sälja, eller får den stå kvar här hemma. Marinradion vet jag inte riktig vad jag ska ha till annat än att effekten kan vara bra någon gång.

CW kan jag inte och det är numera inget krav för cert. Skulle vara kul att kunna morse för då kan man köra QRP, alltså låga effekter. Känner några som gärna tar med en QRP-rigg på bara 5-10 W, ett batteri och en vertikal med sig ut i skogen och kör CW därute. Man slipper nästan helt bruset i samhällena. Varvtalsstyrda motorer (värmepumpar t ex), dammsugare och annat skräp = dåligt konstruerade, är ett brusgissel.

Men radio är en kul prylhobby, precis som båten, hojen och skyttet. Krydda med lite Bob Dylan och SM.:laugh:

F n har jag rivit stationen för att jag håller på att isolera två rum invändigt och allt är en himla röra hemma. Bilden hur mitt QTH såg ut. När jag bygger upp igen ska det bli mkt snyggare.

cptn G
[image]

mycket mast

av Walter Mitty, söndag, januari 24, 2010, 12:17 (5209 dagar sedan) @ cptn G

706an har datoranslutning, kan köra digitalt och massa moder jag inte behärskar. Fjärrstyrning också möjligt. Den gamla Yaesyn ämnar jag sälja, eller får den stå kvar här hemma. Marinradion vet jag inte riktig vad jag ska ha till annat än att effekten kan vara bra någon gång.

CW kan jag inte och det är numera inget krav för cert. Skulle vara kul att kunna morse för då kan man köra QRP, alltså låga effekter. Känner några som gärna tar med en QRP-rigg på bara 5-10 W, ett batteri och en vertikal med sig ut i skogen och kör CW därute.

Du behöver inte längre kunna morse för att köra morse ... det är där en enkel PC kommer in. Baggis att skriva program både för sändning och mottagning, morse kan sägas vara en enkel form av modulation eller accessmetod (whatever). Så då finns det med stor säkerhet sådana program som freeware.

Man slipper nästan helt bruset i samhällena. Varvtalsstyrda motorer (värmepumpar t ex), dammsugare och annat skräp = dåligt konstruerade, är ett brusgissel.

Works both ways ... sänder du med måttlig effekt (som 10 W EIRP) i ett samhälle är det många som lär bli berörda (IM), speciellt är mottagarna i TV utsatta då de har svårt att ha bra filter.

Lagstiftningen är en sak - den säger egentligen att varje apparat skall skydda sig själv, samtidigt finns det normer för hur mycket som apparater får stråla (utanför de avsedda banden), men dammsugare, radiomottagare, kylskåp, ... och gamla radiosändare kan ställa till det.
- viss förstiktighet tillrådes.

Avatar

Fråga t Walter

av Arne w @, Dalarna, söndag, januari 24, 2010, 13:07 (5209 dagar sedan) @ Walter Mitty

... sänder du med måttlig effekt (som 10 W EIRP) i ett samhälle är det många som lär bli berörda (IM), speciellt är mottagarna i TV utsatta då de har svårt att ha bra filter.

Gäller risken för störningar även digitala TV-sändningar?

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

allvarligt stöd

av Walter Mitty, söndag, januari 24, 2010, 15:01 (5209 dagar sedan) @ Arne w

... sänder du med måttlig effekt (som 10 W EIRP) i ett samhälle är det många som lär bli berörda (IM), speciellt är mottagarna i TV utsatta då de har svårt att ha bra filter.


Gäller risken för störningar även digitala TV-sändningar?

Tyvärr är det så. Terrest Digital-TV, dvs DVB-T, kör med OFDM som är en ordentligt robust accessmetod, störningar från andra källor borde inte slå in så hårt. Samtidigt är dock fältstyrkan låg, då kan en störare påverka ändå.

De mottagare som sitter i TV-apparater är bredbandiga, även digitalmottagarna, och samtidigt känsliga. Bredbandigheten medför att filter har svårt att skydda mottagaren, samtidigt som det finns ett stort frekvensområde som är öppet för signaler, och känsligheten medför att mottagaren plockar upp en hel del signaler.

Störningar kan visa sig på olika sätt i digital- och analogmottatgare.

Satellit-TV kan vara lite mer skyddad då de har antenner med större riktverkan.

Kabel-TV ... borde inte vara så lättstörd, men det diskuteras tidvis. Kablarna skall vara dubbelskärmade, troligen för att skydda både kabel-TV och det som finns utanför.

Nästan en hel uppsats ...

Mer radio, Mitty

av cptn G, måndag, januari 25, 2010, 13:22 (5208 dagar sedan) @ Walter Mitty

En kommentar. Amatörradio är inte utrotningshotat. Senaste nr av QTC-tidningen noterar 25 nya SSA-medlemmar varav med 18 nya cert samt 9 anmälda för ständigt medlemsskap. Tyvärr också 7 st Silent Keys d v s avlidna.

Tillväxten är alltså god. Kurser finns på flera ställen i landet.

Vad gäller störningar på andras apparater så har SSA en störningspool att anlita. Riktantenner som sitter högt är en fördel.

Räknade antenner på en annan amatörs tak här i området och fick det till 13 st. Jag har bara sex inkl två för TV o vanlig radio.

bild 70 cm o 2 m vertikalen och nedanför den, på stången t h, en hemgjord för båt-vhf. Under den kan man ana stagningen med 3 st 3 mm wire.

cptn G

[image]

--
-som vanligt säker på sin sak

RSS-feed av trådar
powered by my little forum