Kyla

av destiny, Limhamn, lördag, februari 06, 2010, 19:03 (5200 dagar sedan)

Vad har ni för kyla i era båtar?
Jag menar vilken typ av kompressor har ni till era kyl/frysboxar ?
jag har haft några olika typer i mina båtar som inte levt upp till mina förväntningar, vanliga kompressorer typ Waeco/Isotherm samt vattenkylda
tingestar med pumpar som slutar fungera och anoder som ska bytas
då och då, nu är det ev. båtbyte på gång och vad ska man ha för grejor
som fungerar när man begöver dom ?

Från en som aldrig frågat förr !

Kyla

av hans, lördag, februari 06, 2010, 22:42 (5200 dagar sedan) @ destiny

Har haft både Isotherm med köldmagasin och nu ett vanligt kompressoraggregat med en vanlig o-förångare (heter det så?) med köldfack. Båda har varit luftkylda och haft danfosskompressorer. Jag kan inte säga att ett med köldmagasin har fungerat bättre, kanske tvärtom för nu är det lättare att frysa is till drinken. Skulle jag köpa ett idag skulle jag välja det enklare systemet utan köldmagasin för det kostar bara ca halva priset. Det kanske hade varit annorlunda om jag seglat i mycket varma vatten för då hade jag nog valt ett vattenkylt aggregat, som enligt reklamen skall vara så mycket bättre.

Kyla

av destiny, Limhamn, söndag, februari 07, 2010, 00:50 (5200 dagar sedan) @ hans

Jag tror jag seglat färdigt i "varma" vatten och det är därför jag funderar på att byta båt, hur funerar köldmagasin ? Det vattenkylda jag har idag heter Firgo-någonting och är kopplat till både kyl och frys med cirk. pump som har krånglat, offeranod som ska bytas villket är krångligt när man ligger i sjön längre tid, fördelen är att det är hyffsat tyst.
Hur mycket isolering är nödvändigt i en box med luftkyld kompressor, jag menar tjocklek på isoleringen ?

Kyla

av cptn G, söndag, februari 07, 2010, 10:10 (5199 dagar sedan) @ destiny

Med kylskåp/box är det som med hus, tjock isolering ger mindre förluster. Låter man smöret stå framme och smälta i sommarsol så kostar det energi att kyla ner det igen. Springer man i kylskåpsdörren stup i kvarten eller låter den stå öppen - samma sak.

Vattenkylda beslag som växer igen av havstulpaner mm är inte lätta att få rena. Att värmen som ska avges håller växtligheten borta är inte sant.

Luftkylda måsta ha bra ventilation som vädrar ut värmen. cptn har sett många helt inbyggda aggregat som kämpar med att ge kyla, allt medan ägaren undrar varför den drar så mkt el...

Jämför med min granne här, som tyckte utedelen till värmepumpen skulle stå i garaget..;-)

Några funderingar från

cptn G

Kyla

av Walter Mitty, söndag, februari 07, 2010, 10:23 (5199 dagar sedan) @ cptn G

Jämför med min granne här, som tyckte utedelen till värmepumpen skulle stå i garaget..


Vad är det med det förslaget? Tycker du att det är bra eller dåligt? Varför?

Walter
cool

Kyla

av hans, söndag, februari 07, 2010, 10:56 (5199 dagar sedan) @ destiny

Idén med köldmagasin är att du skall ladda detta när du har god tillgång till el. Det betyder att när motorn går och laddar batterierna eller du har laddström på så går kylkompressorn oavsett om boxen/skåpet behöver kyla just då. Överskottskylan lagras då i köldmagasinet. När du inte laddar batterierna tas kylan i boxen från köldmagasinet i första hand och kompressorn startar inte förrän köldmagasinet är tömt och det blir för varm i boxen. Driftsmässigt betyder det att kompressorn går mer sällan men då ofta under längre tid, vilket förbättrar dess verkningsgrad. Den luftkylda kompressorn behöver ett välventilerat utrymme och gärna långt ner i båtten där det "kalla" havsvattnet på ett naturligt sätt kyler luften.

Kyla

av destiny, Limhamn, söndag, februari 07, 2010, 12:02 (5199 dagar sedan) @ hans

Jaha det låter ju som en bra lösning, kylmagasin ! jag får nog surfa runt
och kika på några olika typer av kyla.
Capt G påpekade myckt klart problemet med vattenkylt, beväxtning, förmodligen
dålig vattengenomströmning i systemet samt att det är sevicekrävande.
Hur tilläggsisolera en färdig kylbox ?

Tilläggsisolering

av cptn G, söndag, februari 07, 2010, 15:20 (5199 dagar sedan) @ destiny

Kanske Fogskum i utrymmen man inte kan nå annars? Det har jag använt både kring båtkylen som i kåken. Ett giftig slabb är det. Kemhandskar, mask med kemfilter etc skydd om man inte vill ha allergier eller cancer.

F ö är det som vanligt d v s frigolit av hög kvalitet, stenull eller glasull. Vilket man än väljer är det otäckt att jobba med.

Good luck

cptn g

Tilläggsisolering

av destiny, Limhamn, söndag, februari 07, 2010, 16:16 (5199 dagar sedan) @ cptn G

Ok du menar en innerliner och en ytterliner och fogskum i mellan ? men utvecklar sig skummet om det inte finns luftväxling ?
Från en som aldrig provat !

Tilläggsisolering

av cptn G, söndag, februari 07, 2010, 19:26 (5199 dagar sedan) @ destiny

Fogskum expanderar mycket och fyller upp. Det härdar med vatten, så utrymmet ska fuktas lite med blomspruta före insprutning av skummet. Spruta inte för mycket skum, bara ca 1/3 av utrymmet, de närmaste minuterna expanderar skummet mer än du tror. Gör inte hålet för skumslangen större än slangen. Var beredd med silvertejp att stänga hålet bums du drar ut slangen. Ändå kan skumtrycket trycka ut tejpen.

Men skiten är hemskt kladdigt och giftigt i ohärdad skick. Täck med tidningar o tejp. Skydda din hud med kemhandskar och andningsfilter för kemikalier. Jag varnar dig uttryckligen att komma i hud och andningskontakt med ohärdat skum. Ha alla luckor öppna i båten när du skummar. Inga barn i närheten. Tänk igenom arbetsmomenten och ha alla grejor, trasor, hushållspapper, tejp och vad du behöver inom räckhåll.

Läs bruksanvisningen. T ex ska burken hållas upp å ner. Används inte hela burken, kan du inte sputa en andra gång en annan dag. Återvinningscentral för kem gäller för burken OCH spillskum, kladdpapper mm kontaminerat.. OK med dig?

Spiller du skum måste det bort genast. Härdat skum sitter som själva :twist:

Kolla hur jag skummat glespanel bakom gipset i väggarna hemma, nu när jag isolerar invändigt. Hålen är 12 mm och det som expanderat ut har runnit efter väggen. Gör inget eftersom det blir en ny innervägg i detta fall. Stelnad skum skärs bort med Moran.

Ursäkta nu kom bilden på sne...

kolla sajten byggmax.se och en pdf om fogskum.

Och jag har skummat runt boxen i båten för några år sedan och det blev bra och kladdigt var det när det gjordes.

Nu har jag mässat mycket nog :-D

cptn G
-säker i väggen
[image]

Va bra !

av destiny, Limhamn, söndag, februari 07, 2010, 20:25 (5199 dagar sedan) @ cptn G

Ok då kan jag lägga kylproblemet bakom mig, lösbart.

Va bra !

av destiny, Limhamn, söndag, februari 07, 2010, 20:32 (5199 dagar sedan) @ destiny

Tack för alla bra svar, fantastiskt att det finns så mycket kunnskap här. Tack.

Avatar

Isotherm

av Arne w @, Dalarna, måndag, februari 08, 2010, 13:26 (5198 dagar sedan) @ destiny

Jag har Isotherm Compact 2001, med kompressorn monterad i sittbrunnsstuven. I pentryt fanns en förberedd box byggd i plywood. Den tilläggsisolerade jag med Isotherm isoleringsskiva (50 mm tjock) köpt på Erlandsson Bga. Boxen på ca 30 l håller lätt kylskåpskyla med reglaget på effektläge 1-2. Solcellen på 50W ger mer ström än kylboxen förbrukar per dygn.

Det har fungerat ypperligt i 6 år nu, peppar peppar.

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum