Åter datoriserad ....

av Arkivdykarn, lördag, februari 20, 2010, 08:01 (5189 dagar sedan)

Beckershof / Norrköping

.... efter 8 månaders mer eller mindre frivillig avhållsamhet, med både för å nackdelar, men klart krångligt att klara sig utan när det gäller samhälleliga plikter.
Min djupt rotade ovilja att vara uppkopplad på ön är nu återställd till fullo sen ja pensionerat mig som arkivdykare i båtpressen, allt annat skrivande ä nu helt förlagt till stan.

Inte utan att man längtar ut till udden, ju mer busväder ju mer drar det i skärgårdstarmen! (här nu styv byig NO med tätt snöfall å -10), men man får stilla mig c:a en månad, för på grund av fallolyckan & ischiasen i höstas hade ja inte möjlighet att vinterrusta udden, speciellt viktigt med den här myckna snön.

Så på båt/skärgårdssidan ligger ja extremt lågt både praktiskt å teoretiskt, men det känns bra, däremot förslöande att va så länge på landbacken/i stan.
För att förbilliga båtåkandet*i år -då förlista storsnipan kommer att ligga på land för reparation -borde lilla roddsnipan (segelkonverterad Suvi 495) förses med en elvisp, för att plana runt med Rödluvan (Crecsent 43 + 15hk 4-takt)har ja varken råd eller lust med. Moror å batteri klarar nog penningpungen av men för att optimera konceptet behövs ju en solpanel, å en dylik kostar väl mer än det dubbla som för snurran**
Ja, ja man få väl käka mer blodpudding,fiska å odla lite mer.

Hälsningar "Landkrabban/arkivis-emeritus"


*salig far sjöbuss reagerade alltid starkt om brossan eller ja sa "åka båt" eller "köra båt", då sa han alltid; "de här ä väl inget jävla hölass!" för enligt gammal sjöhävd går man ju på sjön med alla flytetyg förutom ångbåter som man både kan/får köra å åka med?! märkligt undantag.

**tips på billiga bra dito tas tacksamt emot, det gäller en tunn som ja tänkte fästa på roddtoften.

Bild: Här borde ja vara nu![image]

Avatar

Åter datoriserad ....

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, februari 20, 2010, 09:07 (5189 dagar sedan) @ Arkivdykarn

Har du kollat Erlandssons brygga? Ang solceller menar jag.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Åter datoriserad ....

av morpheus, lördag, februari 20, 2010, 09:14 (5189 dagar sedan) @ Arkivdykarn

Lider med dig där du är, att veta att den kära båten har tagit skada och man inget kan göra direkt är en plågande känsla. När det gäller solpanel så ta en titt på seasea:s utbud nu under mässperioderna. Troligen har du tänkt dig en som är oöm som du kan gå på? Den blir dock lite dyrare än en konventionell med aluminiumram runtom.

Åter datoriserad ....

av Arkivdykarn, lördag, februari 20, 2010, 10:01 (5189 dagar sedan) @ morpheus

tack båda 2, mässpriser kan man nog tjäna lite på.

Avatar

Åter datoriserad ....

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., lördag, februari 20, 2010, 13:40 (5188 dagar sedan) @ Arkivdykarn

Har en sådan där amerikansk elutbordare av litet kraftigare slag för 24 V liggande, dessutom konverterad till fjärreglage, till ingen nytta. Ladda 24 V batteri med solpanaler för 12 V är ju hanterbart, finns doningar för det. Du har bollen arkivis...

Åter datoriserad ....

av Arkivdykarn, lördag, februari 20, 2010, 18:43 (5188 dagar sedan) @ Anders J

Låter intressant, har du nåra bilder på apparten?
"arkivis-emeritus" slungudden@spray.se

Avatar

Åter datoriserad ....

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, söndag, februari 21, 2010, 11:54 (5188 dagar sedan) @ Arkivdykarn

Du som är finurlig och okonventionell kanske kan montera solcellerna på lillbåten så att de även kan tjänstgöra som en del av ett mini hjälpsegel? Ett symmetriskt loggertsegel där solcellen sitter längst ned på undre rån, (kvastskaft?) då kan du vrida mast och segel så att solcellen alltid är vänd mot solen när du hjälpseglar.

Ett annat tips är att skaffa ett motordrivet fäste till solcellen så den alltid följer solen. Kommer inte ihåg, men jag tror att ett sånt fäste inte är så mycket dyrare än en NOA-stolpe. Montera det hela på landbacken med ett batteri på land och ett i båten, sen har du lyse i stugan också. Båtbatteriet kan du ladda med skarvsladd. När du har båten i hamn tjänstgör båtbatteriet också som buffert till lyse och dator. Och när du kommer hem efter en tir bland öarna får du ganska snabb laddning från landbatteriet som är fullt.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Åter datoriserad ....

av ole, lördag, februari 20, 2010, 14:05 (5188 dagar sedan) @ Arkivdykarn

Bra.
Här har vi också vind och snö. 14 m/s och -13 i Frognerkilen.
Och - kallare ska det bli. Fy f..
Men jag går ut en tur ändå, tror jag, i värmedress........
Det går mot ljusare tider, tror jag.........

RSS-feed av trådar
powered by my little forum