Gummibälg på VP S-drev

av cptn G, söndag, mars 14, 2010, 18:56 (5177 dagar sedan)

Sju års intervall på byte av S-drevets bälg är vad VP anger. Skutans bälg nr 2 har 10 år på nacken och har aldrig utsatts för olja, glykol etc. Uppvisar inga sprickor.

Kan jag underlåta att byta i år, vänta till 2011 ? Säsongen är sen och tiden knapp till sjösättning.

Vad tror ni? Håller gummibälgen ett år till? Vad säger försäkringsbolaget om haveri sker?

Alltså försöker jag undvika en hel del jobb med att lyfta motor, backslag o drev de följande 14 dagarna. Ett dj-a slit är det, trångt i motorrummet som faan. Man dra sig för det.

Är jag för lat?

Lider nämligen av L.A.T. = Low Avoidance Threshold (ev. ursäkta stavning). En angenäm genetisk fördelsåkomma, hur man nu uttrycker sig.:roll:

cptn G

Avatar

Gummibälg på VP S-drev

av Lasse L ⌂, Göteborg, söndag, mars 14, 2010, 19:49 (5177 dagar sedan) @ cptn G

Saxat från SXK

" stefan.kindeborg@gmail.com 2010-02-05 14:33

Kan bara säga att VP:s gummibälg har en ingjuten cord (dubbel) precis som ett rayon-bildäck är förstärkt med. Yanmar/Lombardini kan jag ej svara för. Yanmar har ju också en dubbelbälg. Jag har begärt in gamla VP-bälgar som har suttit i över 20 år och de ser ut och känns precis som nya. Jag begärde in en gummibälg från västkusten(suttit i en Contrast 33 i drygt 20 år) därför att båtägaren sa att det var sprickor i bälgen.
Sprickorna bestod i krackeleringar i det smutslager som fanns på undersidan. Efter noggrann rengöring så var den i "nyskick". Gummikvaliten tycks ligga i toppklass. Jag sitter också med som SXK representant i vårt eget Svenska Sjö, och där har man inte vetskap om ett enda fall där en bälg har spruckit.
Till skillnad från ett bildäck så sitter gummibälgen också skyddat från UV-strålning och annan tuff mekanisk/värme påverkan som ett bildäck råkar ut för.
De problem som jag hört om betr. bälgar/läckage har bestått i att man fått läckage när man monterat dit dom klantigt, eller att man lossat drevet underifrån (=snabbare) genom att borra hål i skrovet för att kunna dra loss skruvar och då fått läckage in i motorbädden.
Gott omdöme inklusive årlig besiktning av bälgen bör funka i väldigt många år.
Kanske ännu viktigare sjösäkerhetsmässigt att kolla bordgenomföringar/kranar och ibland byta alla de stela plastslangar som båten "flyter på".
Stefan K, ordf. BTN "

Titta in på "Skrov o Däck" S-drevets gummikrage
http://www.sxk.se/tekniska/forum/

--
http://www.lasselundell.se

Gummibälg på VP S-drev

av Walter Mitty, söndag, mars 14, 2010, 21:22 (5177 dagar sedan) @ Lasse L

Det är precis så, som i Lasse Ls citat, som det brukar låta. Och det stämmer nog, i-och-för-sig.

Men jag har personligen sett två olika båtar som fått lyftas några dagar efter sjösättningen just på grund av att bälgen börjat läcka.

Det är inget man rapporterar till försäkringsbolaget, de ersätter bara för plötsliga och oväntade skador. Tros fan att Sv Sjö (och de andra) inte hört något.

Det är med denna bälg som med en del annat: bytesintervallet är inte för skador som uppkommit, utan för att skador inte skall uppkomma. Ett liknande känt exempel är kamremmen på bilarna (och på en del båtmotorer). Samma resonemang.

Med till exempel 95% sannolikhet kommer Cptn's bälg att hålla 2010, och med 93% för 2011 osv. (bara exempel, sannolikheterna kan vara högre, eller lägre).

Var och en väljer vilka risker de vill ta. En del väljer att vaccinera sig mot svininfluensan, en del väljer bort att flyga osv.

Då Cptn frågar efter ett ställningstagande, så ... för min del vill jag inte avstå från en seglingssommar. Om det nu betyder att jag måste göra en massa jobb på båten (som det konstigt nog alltid gör) så får det vara så.

Walter
gummiboll

Avatar

Gummibälg på VP S-drev

av Seawolf @, söndag, mars 14, 2010, 21:56 (5177 dagar sedan) @ Walter Mitty

Jag har bytt min bälg en gång, och den gamla var i nyskick efter 12 års drift.
Utöver de läckorsaker som SXK:s Stefan Kindborg tar upp finns det risk att yttre klämringen får skador i lackeringen och börjar rosta så det läcker, och dessa skador uppstår då man byter bälgen. Sen finns ju skador från att man lyft med slinget under S-drevet så bälgen och bakre motorfästet blir överlastat och ev. kränger sig ur klämringen.

Det tycks alltså inte finnas ett enda fall av haveri pga. åldrad och därav sprucken gummibälg. bara läckage pga. speciell misshandel och av rostskador på omkringliggande detaljer som orsakats av förra bytet. Du ökar av allt att döma läckrisken genom att byta....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Gummibälg på VP S-drev

av hans, söndag, mars 14, 2010, 21:35 (5177 dagar sedan) @ cptn G

Vilket val du skall göra måste du välja själv, men jag skulle vänta om allt ser bra ut. Detta säger jag efter att på gamla båten bytt bälgen efter ca 12 år. När jag tog ut den och klippte sönder den för att kolla skicket, var den i nyskick. Hur kvaliteten är nuförtiden vet jag inte, men den som jag bytte var av mycket bra kvalitet.

Gummibälg på VP S-drev

av mm, söndag, mars 14, 2010, 22:26 (5177 dagar sedan) @ cptn G

smörj in den med såpa..det gjorde man förr på gummistövlar

Tackar för svaren

av cptn G, måndag, mars 15, 2010, 09:19 (5176 dagar sedan) @ mm

Det verkar som om bälgen får sitta kvar i år. Som jag skrev har den inga skador eller påfrestningar av olja etc, inga lyftskador eller rost på klämring mm. Mitt motorrum är rent och man kan t o m torka kläder där om så önskas.

Skall i a f ta bort gummidamasken under skrovet och kolla underifrån att allt står rätt till där.

Det finns roligare saker att skruva på än att lyfta ur motor och s-drev. Och som sagt, senvinter lika med kort tid att rusta.

cptn G
-ständigt på väg mot bättre vetande

Tackar för svaren

av Coppertail @, Perch mountain, tisdag, mars 16, 2010, 09:28 (5175 dagar sedan) @ cptn G

Jaha? Blir det lättare att byta bälgen om en sisådär 5 år?
Istället för att göra det i år när du vet att du kan, om än ogärna.

--
Alea iacta est!

Avatar

Vovvo

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, mars 16, 2010, 10:34 (5175 dagar sedan) @ Coppertail

Tat nästa år. Volvos grejer håller i 50 år.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Vovvo

av Gert, tisdag, mars 16, 2010, 10:52 (5175 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Gör inte idag vad du kan skjuta upp till nästa dag...

Avatar

Vovvo

av Arne w @, Dalarna, onsdag, mars 17, 2010, 11:03 (5174 dagar sedan) @ Gert

Det du inte gör idag, slipper du göra om imorgon. ;-)

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Tackar o.s.v.

av cptn G, torsdag, mars 18, 2010, 17:26 (5173 dagar sedan) @ Coppertail

Det var tidsbristen p g a vintern, som var anledningen till frågan. Jobbet lär vara detsamma när det blir av. Ingen vinst genom att vänta alltså.

Frågan var om det är oansvarigt att vänta mer än 10 år? Har koll på att bälgen ser bra ut. Ingen rost i klämringen etc. TefGel-behandlat alla gängor mm för 10 år sedan inkl bultar mellan backslag o S-drev. Allt blästrat, zinkat och målat. anledn nedan.

S-drevat är fel konstruerat med bultar in i backslaget underifrån, från våta sidan. Man hade lika gärna kunna haft bultarna från backslagssidan med gänghålen i drevet. Alltså från torra sidan.

Någon på Volvopenta hade huvet i kläm den dagen den lösningen såg dagens mörker...

Håhåå jaja

cptn G

Avatar

Tackar o.s.v.

av Seawolf @, torsdag, mars 18, 2010, 19:26 (5173 dagar sedan) @ cptn G

Det finns inga tecken på att det någonsin behöver bytas bälg på VP:s S-drev, så länge man inte lyft båten med slinget under drevets propelleraxel så bakre motorfäste och bälgen överbelastats.
Det finns inga kända fall där det rapporterats åldersrelaterade sprickor i gummimaterialet som beror på ålder.
Det finns massor av rapporter om att den utbytta bälgen efter rengöring är i så gott skick att den inte kan skiljas från en ny, även då bytet gjorts efter dubbla den av VP angivna tiden.
Det finns gott om rapporteringar att byten orsakat skador och problem.

Man torde alltså behöva vara både lydig svensk och starkt auktoritetsbunden för att följa VP:s rekommendation om bälgbyte.
Hur många följer VP:s påbjudna checklista för att starta och stoppa deras marinmotor MD 200X ? (se bild)
[image]

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Tackar o.s.v.

av Håkan, Göteborg, torsdag, mars 18, 2010, 19:34 (5173 dagar sedan) @ Seawolf

Som självutnämnd sidekick till Seawolf kan jag nämna att jag för några år sedan försökte få fram vad mitt försäkringsbolag (if) egentligen säger om bälgbyte. Det var sjuårsintervaller med hänvisning till VP:s rekommendationer.

När jag då försökte få fram faktaunderlag från VP vilka driftserfarenheter de byggde denna rekommendation på, hänvisade de till försäkringsbolagen krav...

Vore intressant om någon annan har försökt något liknande, beklagar att jag inte längre har uppgifter om exakt vilka jag kontaktade.

Håkan

Avatar

Tackar o.s.v.

av Seawolf @, torsdag, mars 18, 2010, 19:50 (5173 dagar sedan) @ Håkan

SXK:s Ordförande för tekniska nämnden, Stefan Kindeborg, skriver såhär på SXK:s tekniska forum:

"Kan bara säga att VP:s gummibälg har en ingjuten cord (dubbel) precis som ett rayon-bildäck är förstärkt med. Yanmar/Lombardini kan jag ej svara för. Yanmar har ju också en dubbelbälg. Jag har begärt in gamla VP-bälgar som har suttit i över 20 år och de ser ut och känns precis som nya. Jag begärde in en gummibälg från västkusten(suttit i en Contrast 33 i drygt 20 år) därför att båtägaren sa att det var sprickor i bälgen.
Sprickorna bestod i krackeleringar i det smutslager som fanns på undersidan. Efter noggrann rengöring så var den i "nyskick". Gummikvaliten tycks ligga i toppklass. Jag sitter också med som SXK representant i vårt eget Svenska Sjö, och där har man inte vetskap om ett enda fall där en bälg har spruckit.
Till skillnad från ett bildäck så sitter gummibälgen också skyddat från UV-strålning och annan tuff mekanisk/värme påverkan som ett bildäck råkar ut för.
De problem som jag hört om betr. bälgar/läckage har bestått i att man fått läckage när man monterat dit dom klantigt, eller att man lossat drevet underifrån (=snabbare) genom att borra hål i skrovet för att kunna dra loss skruvar och då fått läckage in i motorbädden.
Gott omdöme inklusive årlig besiktning av bälgen bör funka i väldigt många år.
Kanske ännu viktigare sjösäkerhetsmässigt att kolla bordgenomföringar/kranar och ibland byta alla de stela plastslangar som båten "flyter på".
Stefan K, ordf. BTN
"

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Tackar o.s.v.

av Håkan, Göteborg, torsdag, mars 18, 2010, 20:05 (5173 dagar sedan) @ Seawolf

Jag är inte längre medlem i X-klubben utan är en fri stolle, men jag känner några som ingår i den så kallade medlemstidningens krets av tekniska stollar.

Vore det för mycket begärt av världens största båtägarförening att föreningen en gång för alla reder ut varifrån sjuårsrekommendationen kommer, och bryter detta ömsesidiga krafsande på ryggar mellan försäkringsbolagen som vill ha intäkter men inga skadeersättningar, och VP som vill bälga i sig så mycket reservdelsförsäljning som möjligt?
Och om det är tekniskt motiverat ändrar bytesintervallet till en så mycket längre tid att Cptn G kan sjösätta med gott samvete i år?

Håkan
före detta x

RSS-feed av trådar
powered by my little forum