Bågar till sittbrunnskapell

av Kurras, torsdag, mars 18, 2010, 21:50 (5156 dagar sedan)

Hej,

Skall få ett sittbrunnskapell uppsytt under våren och funderar nu hur kraftiga bågar man behöver för att få stabilitet. Båten är en Compis 97 och sittbrunnskapellet kommer att bli ca 3 m långt och 1,9 meter högt från durken. Har kollat lite vad som finns i form av bågar på Hjertmans och ser att det finns några olika dimensioner av rör. Kollade min sprayhood och på den är det 18 mm rör, men frågan är om man skall gå upp till 22 mm på sittbrunnskapellet, eller om det blir klumpigt och tungt. Jag har tänkt mig att använda rostritt till rören.

Vad har ni för dimensioner på era kapellbågar? Andra synpunkter och saker som man ska tänka på ?

All kunskap och erfarenhet i emottages tacksamt.

//Kurras

Avatar

Bågar till sittbrunnskapell

av Håkan, Göteborg, torsdag, mars 18, 2010, 22:09 (5156 dagar sedan) @ Kurras

De två kapell jag haft, till Balladen och nu till Maxi 33, har haft standard aluminiumrör till bågarna. Tror det är 18 mm.
Detta har varit starkt nog för själva bågarna och den kraft de behöver ta upp genom det spända kapellet.

På Maxin har jag dock behövt reparera och förstärka bågen i ändarna. Min variant är en delad båge i aktre delen av kapellet där ändarna sticks ner i genuawinscharnas urtag för winschhandtaget, och de måste stå i spänn för att hålla kapellet sträckt akteröver. Kapellet är i föränden fäst i sprayhood och det behövs alltså bara en båge akteröver.
Bågens ändar hade gradvis deformerats så att kapellet slackade, och till slut gick en av dem helt av strax ovanför winschen.
Jag har nu förstärkt konstruktionen genom att kapa aluröret ett par decimeter över winschen och skarvat med en bit inre rör i rostfritt i skarven, och ett yttre rör i rostfritt med samma ytterdiameter som aluröret.
Detta verkar efter ett par säsonger hålla för böjkraften.

Om Kurras har bågar där fästena inte påfrestar själva röränden med böjkrafter borde alltså vanliga aluminiumrör funka. Annars rostfritt, men det borde räcka med 18 mm.

Håkan

Avatar

Bågar till sittbrunnskapell

av Arne w @, Dalarna, fredag, mars 19, 2010, 08:52 (5155 dagar sedan) @ Håkan

kan inte firman som syr ditt sittbrunnskapell hjälpa till?

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum