Avatar

Hydrokopter och musik

av Seglaren, söndag, mars 21, 2010, 20:52 (5153 dagar sedan)

I går kväll var jag och lyssnade på Chapter 2, Nils Landgren och Johan Norberg, det var musik för öronen. Idag fick jag nöjet att följa med på premiärtur i farsans och hans lekkamrats (isjaktskompis) hydrokopter som efter helrenovering nu åter är i bruk. Det var också musik för öronen, men nästa gång ska vi se till att ha hörselskydd för fy tusan vad det låter när man åker i den. På håll är det inte alls så farligt. Kul liten farkost, en svensk klassiker. De som sett filmen Bear Island känner säkert igen typen.

Gemensamt för gårdagskvällen och dagens åktur var att jag med iPhonen och Bambuser (gratistjänst) kunde sända live på internet. Rätt kul faktiskt och nu finns filmerna så klart kvar på nätet, som jutub ungefär. Kvaliten är begränsad dels beroende på kameran i telefon men också att filmerna komprimeras en del när de laddas upp.

Tekniken är kul och väldigt användarvänlig och nästa års ruskträff och rundabordsamtal kräver jag ska direktsändas på nätet. Det är bara att tejpa fast en telefon i pannan på nån av krafsarna så kan alla vi som inte törs komma ändå få vara med på ett hörn - om det finns nåt sånt vid det runda bordet?

Om nån vill kika på lite hydrokopter. http://bambuser.com/channel/seglaren
Konserten igår, ja mikrofon på telefon blir ju lite felvänd när man filmar och det är ju aldrig bra att sitta 50 m från scen,,, men det var ett kul prov och brorsan kunde från sin dator hemma se live vad jag såg och hörde, och han kunde dessutom skicka textmeddelanden till min skärm som jag ser i realtid medans jag filmar.

På en ruskträff kan man ju tänka sig att plankisterna (UPArna) hemmifrån datorerna på så vis också kan skicka vassa frågor till den iPhoneförsedda krafsaren som på så vis kan framföra allas vassa frågor till utställare mfl på mässan. Det ni, tänk vilka resurser man kan samla på det viset.

Men lika kul kan det ju va att få hänga med en kväll i sittbrunn i sommar, eller en torr eller våt hård kryss, helt beronde på vilken båt man sänder från.... Vem blir först att direktsända live-tv från båten i sommar?

Avatar

Hydrokopter och musik

av Håkan, Göteborg, söndag, mars 21, 2010, 22:19 (5153 dagar sedan) @ Seglaren

Tack för den ideén, Seglaren, den där om ett hörne på Runda Bordet för tveksamma nykomlingar.
Just sådana lätt surrealistiska tankar gillar jag, nu får vi fundera på om hörnet skall vara vid bordets övre ände eller nedre.

Men direktsända oss låter rätt ruskigt...säkrare med en retuscherad version i efterhand annars måste man ju tänka efter innan man bär sig åt.

Håkan
Sleepless in Singapore

Hydrokopter och musik

av ole, söndag, mars 21, 2010, 22:46 (5153 dagar sedan) @ Seglaren

Du producerar din egen vind ser jag.
Alltid i medvind, fast det är en sorts motvind som produceras........

Avatar

Hydrokopter och musik

av Arne w @, Dalarna, måndag, mars 22, 2010, 09:11 (5152 dagar sedan) @ Seglaren

Antar att det beror på videokameran, men propellerbladen såg mera ut som sega råttor. :-)

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Avatar

Hydrokopter och musik

av Seglaren, måndag, mars 22, 2010, 09:18 (5152 dagar sedan) @ Arne w

Ja, det måste ha med antalet bildrutor per sekund att göra, ser onekligen rätt lustigt ut. Propellern ( Sensenich 62x33" ca 2500rpm ) är helt i trä nytillverkad i USA med stålklädda kanter, så det är ingen seg råtta;-)

Hydrokopterns motor?

av cptn G, måndag, mars 22, 2010, 15:21 (5152 dagar sedan) @ Seglaren

Otroligt vad man kan göra med iFånen, om man vill. Att ni fick filma på konserten förundrar mig i dessa upphovsrättsdagar. Storartister på t ex Globen har vakter som jagar alla kameror. Tyvärr syns moderna kameror lätt bakifrån med sina lysande skärmar. En vanlig småbildare med sökare är diskretare.

Hydron är häftig. Vad är det för motor? Ser ut som en folkamotor? Men den vackra motorsången verkar vara lite flygmotor även bortsätt från proppljudet. Kan det vara en Lycoming e dyl, tror jag märket heter? 6 cyllar kanske?
Tusan så fint den gick.:-D

Har aldrig åkt dylik farkost. Det vore skoj att göra. Tänk vilka leksaker gubbar har. Jämför med gubbdagisarna Jula, Klas i sjön och Feltema om förmidagarna. Bara gråa hår.

cptn G
-säkert lika grå

Avatar

Hydrokopterns motor?

av Seglaren, måndag, mars 22, 2010, 15:43 (5152 dagar sedan) @ cptn G

Ja iPhonen imponerar fortfarande på mig efter ett halvår med den i fickan.

Lite fakta om hydrokoptern, det är faktiskt en Porsche "industrimotor".

Hästö Slip & Båtvarv i Arkösund AB
Patenterad i Sverige/Finland/Canada
byggår troligen 1961 med Nr:32
Mått 4,4x1,85m
Vikt ca 5-600kg
Motor Porsche 1600cc 48Hk 1961
Växellåda WIDO (Willy Dost) med 1,68 reduktion.
Propeller, (ny) fabr. Sensenich 62x33" av trä med stålframkant, ca 2500rpm

När det gäller att filma på konsert så frågade jag inte. Drog ned ljusstyrkan på skärmen och höll den nära mig så det var nog bara närmaste grannarna som såg det.

Mer kul att göra med iPhonen, har så klart en GPS med en massa funktioner, kostade 22 kr. Se bifogad bild. Man får en massa kul info och kartor mm.

Så med telefon filmar, sänder man med, mäter fart mm får sparat spår i telefon och som länk att e-posta till de man vill. Glömde kolla ljudnivån i hydrokoptern, har faktiskt en decibelmätare i telefon också.

[image]

Hydrokopterns motor?

av Gert, måndag, mars 22, 2010, 16:43 (5152 dagar sedan) @ Seglaren

Frugans brorsa hade en en hydrokopter på 80-talet. Tror att det endast var i Arkösund som dessa farkoster tillverkades i Sverige. Hydrokoptern hade från början en trimmad folkamotor, men då gick den inte fort. Sedan byttes motorn till en flygplansdito, och herreje vad fort det gick på isen! Men flygplansrovan slukade enorma mängder med bensin, så ekipaget blev synnerligen oekonomiskt.

Hydrokoptern såldes, och ersattes med snöskoter. Dessutom blev båtarna rejälare och tålde att bryta ränna i början och slutet på vintern. I finska skärgården kallas denna period för "menföre", dvs då isen varken bär eller brister.

Jag åkte nån gång med hydrokoptern, och hörselskydd bör mycket riktigt medföras. När vi stångade oss fram genom isflak och öppet vatten, undrade jag vad vi skulle göra om det blev motorstopp mitt ute i issörjan. Det var långt innan mobiltelefonernas tid...

RSS-feed av trådar
powered by my little forum